Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

De komkommerplanten in de tunnelkas zullen we in de loop van de week gaan opruimen zodat we ruimte kunnen maken voor een nateelt voor in de winter.

Op het veld wordt goed geoogst. Ook wordt er al van de pastinaak en de winterpeen gegeten. We hadden hier nog geen vlaggetje bij gezet omdat deze nog langer kunnen staan zodat er in de winter ook nog wat te oogsten is. De pastinaak en winterpeen kunnen namelijk nog veel groter en dikker worden. Daarom het verzoek deze nog niet te oogsten.

Het bed van de wortelen is al goed geoogst alleen zitten er regelmatig nog goede wortels verstopt waarvan het loof eraf is. Voordat er naar een volgend bed wordt gegaan moet het eerste bed wel goed leeg zijn, tot achter aan toe. Nu staat er achteraan nog een mooie hoeveelheid wortelen.

Helpen op de tuin

Met een groepje vrijwilligers werken we iedereen dinsdag en woensdagochtend van 9.00 tot 12.00 op de tuin. We krijgen zo in een korte tijd veel gedaan en het is erg gezellig.

We kunnen altijd extra vrijwilligers gebruiken dus als je het leuk vind om ook in de tuin te helpen ben je van harte welkom!

Oogstweek 38


Op het veld

Sla - De sla is bijna allemaal klaar of doorgeschoten, wachten tot de nieuwe oogst komt.
Andijvie - De kroppen kunnen worden uitgedund, om de 30 centimeter een plantje laten staan
Paksoi - Je kunt de grootste planten oogsten.
Snijbiet - Je kunt bladeren onder bij de steel plukken, je kunt zowel het blad als de steel eten.
Raapstelen - Je kunt de raapstelen met wortel en al uit de grond halen.
Radijs - Er zijn nieuwe radijs, het is een knol die je uit de grond kunt plukken.
Bleekselderij - oogsten door af te snijden bij de grond
Rode bietjes en Chiogga biet- De grootste uitzoeken.
Wortelen - Oogsten door ze met een spitvork uit de grond los te maken
prei - de grootste preien uitzoeken
Uien - je kunt een krat uien leeghalen en meenemen. Eerst 1 krat per lid.
Sperziebonen - De eerste bonen zijn klaar om geoogst te worden, er is niet heel veel dus denk een beetje om elkaar. De lage struikbonen zijn nu ook klaar om te oogsten
Rode kool - Als de krop hard aan voelt is hij klaar, oogsten door de krop af te snijden.
Spitskool - Hier en daar zijn er ook spitskolen te oogsten, helaas zijn er niet enorm veel.
Witte kool - Hier en daar zijn er ook spitskolen te oogsten, helaas zijn er niet enorm veel.
Courgette - Er zijn zo nu en dan al een paar courgetten te oogsten. Deze liggen klaar in een kratje bij het theehuis.

In de kas

Komkommers - Je kunt de komkommers oogsten de komkommer bij het steeltje los te snijden. Ze zijn klaar voor de oogst als ze 20 cm of groter zijn.
Tomaten - Er zijn tomaten rijp, je kan controleren of de tomaten rijp zijn door ze lichtjes te knijpen, geven ze mee dan zijn ze rijp.



Kruiden

Veel van de kruiden zijn inmiddels gaan bloeien of doorgeschoten. Soms kunnen de nieuwe bladeren of knoppen nog wel worden gebruikt.

Bieslook - Sprieten afsnijden 1 cm boven de grond
Salie - Bladeren of takjes plukken
Lavas - Bladeren plukken
Tijm - Takjes plukken
Snijselderij - Blaadjes afsnijden
Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet