Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstleden,

We hebben wat vervelende dieren in de tuin. Gisteren hebben ze in één middag drie velden met kolen, waaronder de spruiten en boerenkool, opgegeten. We verdenken een aantal duiven, enorm balen even. De doorgeschoten rucola, raapstelen, spinazie en mosterdblad hebben we vandaag verwijderd. En inmiddels is in deze velden een mooie nieuwe lading kolen gezaaid, we geven ons niet zomaar gewonnen!
Deze week te oogsten:

In de kas:
Andijvie. In de tweede bak vanaf links vind je aan de linkerkant nog steeds genoeg andijvie. De grootste kroppen moeten eerst geoogst worden. Snijd de krop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond.
20220530_202455
Op het veld:

We kregen van een aantal mensen terug dat het afgelopen week niet gemakkelijk was om de sla te vinden. Daarom toveren we vanaf nu de houten vlaggen weer tevoorschijn en plaatsen we ze in de velden waar wat geoogst kan worden.

Heel veel sla!
Sla in drie verschillende veldjes is klaar om geoogst te worden. Oogst de grootste kropen sla. Het oogsten van de sla kun je het best doen door blaadjes te plukken, zodat de sla de kans krijgt om daarna nog door te groeien.
Wist je dat sla een erg gezonde groente is? Sla bevat veel vitamine A, vitamine B11(foliumzuur) en aardig wat vitamine C en ijzer. Sla is niet alleen gezond, maar ook goed voor mensen die willen afvallen. Enerzijds bevat het weinig calorieën, anderzijds bevordert het de spijsvertering en zorgt het voor een verzadigd gevoel. Zo kom je minder snel in de verleiding om andere tussendoortjes te gaan eten. Pluk zoveel sla als je wilt, er staat op het moment meer dan genoeg in de tuin! Sla is niet alleen lekker in een salade maar kun je ook prima verwerken in een stamppot, het proberen waard toch?
20220613_190932
20220613_190909
Nieuw deze week: Peulen!
De peulen staan in drie verschillende velden en iedereen kan naar behoefte meenemen. Volgende week laten we weten of er nog meer geoogst kan worden. Hoe oogst je een peul? Houd het steeltje in de buurt van het peultje met je ene hand vast en trek het peulte met je andere hand met kroontje en al van het steeltje. Met het kroontje blijft het peultje namelijk langer vers.

Op de foto hieronder zie je helemaal links het veldje met aardbeien! Vergeet je niet om een paar mooie rode aardbeien te plukken en op te smikkelen tijdens het oogsten?
20220613_190700
En vergeet niet om uit de kruidencirkel wat verse oregano te oogsten. Ook staat er in het veldje naast de kruidencirkel veel tijm, salie en bieslook, allemaal heerlijk voor in bijvoorbeeld een pasta. Oogst naar behoefte.
Untitled design-2
We hebben een aantal tomatenplantjes over! Neem ze gerust mee naar huis als je een fijn plekje hebt. Ze staan op de veranda.
20220613_185931

Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet