Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstleden,

Sinds we een enorme vliegende vogelverschrikker in de tuin hebben, blijven de vogels voor alsnog uit de buurt. En er wordt flink wat onkruid gewied, één kant van het veld ziet er inmiddels weer strak uit.

DSC_0314
Er staan ook weer een aantal nieuwe tincturen te koop in het theehuis.
Een tinctuur is een alcoholische oplossing. In dit geval een oplossing van waardevolle stoffen die zijn gewonnen uit planten uit eigen tuin; plantendelen, wortels van planten, bladeren en bloemen.

Er is tinctuur van brandnetel, vlierbloesem, meidoornbloesem, citroenmelisse en een verkoudheidstinctuur.

Hieronder volgt wat meer info over de tincturen voor wie dat interessant vindt en anders kun je door scrollen voor de oogstlijst.

Verkoudheidstinctuur:
Citroenmelisse: verhoogt de weerstand, helpt bij de benauwdheid die vaak met verkoudheid gepaard gaat.
Tijm: is een kruid wat heel goed ingezet kan worden voor de luchtwegen. Het werkt ontkrampend en desinfecterend.
Salie: werkt op de luchtwegen. Is ontstekingsremmend en desinfecterend.
Smalle weegbree: is een kruid wat anti-bacterieel werkt, desinfecterend en slijmoplossend.

Brandnetel Tinctuur:
Ondersteund ontgifting, zuivering, een goede en normale vochthuishouding en het normaal en soepel functioneren van de gewrichten. Verder heeft brandnetel een stimulerende werking op de spijsverteringsorganen en urinewegen.

Vlierbloesem Tinctuur:
De vlier bevat inhoudsstoffen die de weerstand verhogen. Bij griep, verkoudheid, en andere ziektes die veroorzaakt worden door virussen en bacteriën zal de vlier het lichaam helpen reinigen. Door het gebruik van deze tinctuur zul je waarschijnlijk vaker moeten plassen, begin je misschien meer te zweten en zou je zelfs wat verhoging kunnen krijgen. Tegelijk met het vocht dat het lichaam verlaat zullen afvalstoffen worden afgevoerd en door de hogere temperatuur van het lichaam worden ziektekiemen vernietigd. Daarnaast werkt de vlierbloesem ook bloedzuiverend en laxerend.

Meidoornbloesem Tinctuur
Deze tinctuur werkt versterkend voor het hart. De stoffen uit de meidoorn verwijden zowel de bloedvaten als de kransslagaders. Daarnaast helpt de meidoorn ook om je bloeddruk en je cholesterolgehalte binnen de perken te houden. Meidoorn is niet alleen een weldaad voor je fysieke hart, maar ook voor je emotionele hart.

Informatie over het gebruik is te vinden in het T-huis. De tincturen van 10 ml per flesje kosten 3 euro.
Deze week te oogsten:

In de kas:
Andijvie. In de tweede bak vanaf links vind je aan de linkerkant nog steeds genoeg andijvie. De grootste kroppen moeten eerst geoogst worden. Snijd de krop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond.
Helemaal rechts in de kas staat ook nog wat grote bladmosterd en raapstelen om te oogsten.
20220620_112008
20220530_202455
Op het veld:

Heel veel sla
Sla in drie verschillende veldjes is klaar om geoogst te worden. Oogst de grootste kroppen sla als eerst. Snijd de slakrop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond.
20220613_190932
20220613_190909
Peulen
Er zijn nog genoeg lekkere peultjes. De peulen staan in drie verschillende velden en iedereen kan naar behoefte meenemen. Hoe oogst je een peul? Houd het steeltje in de buurt van het peultje met je ene hand vast en trek het peulte met je andere hand met kroontje en al van het steeltje. Met het kroontje blijft het peultje namelijk langer vers.

Op de foto hieronder zie je helemaal links het veldje met aardbeien! Vergeet je niet om een aantal mooie rode aardbeien te plukken en op te smikkelen tijdens het oogsten?
20220613_190700
Nieuw deze week: Rucola. Helemaal aan het begin van het veld staat weer rucola op jullie te wachten! Hieronder een simpel en lekker pesto recept gemaakt van rucola.

Wat je nodig hebt

– 2 teentjes knoflook
– 150gr rucola
– 75gr zonnebloempitten
– 50gr pecorino
– 100ml goede olijfolie extra vergine
– peper en zout naar smaak

Bereiding

Hak de knoflook fijn. Doe de rucola met de zonnebloempitten, pecorino (in stukjes gebroken) en knoflook in de keukenmachine. Doe hier de helft van de olijfolie bij. Maal dit fijn. De pesto moet net vloeibaar zijn. Voeg nog meer olijfolie toe als het nog te droog is.
Schep de rucola pesto in een potje en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
20220620_112032
Nieuw deze week: Radijzen. Op de foto hieronder is te zien dat Rietje het veldje met radijzen klaar maakt voor het oogsten. In de rechter helft van het vak zijn radijzen te vinden. Pluk allen een handje vol. Je trekt ze één voor één voorzichtig uit de grond.
20220620_112133
En vergeet niet om uit de kruidencirkel wat verse oregano te oogsten. Ook staat er in het veldje naast de kruidencirkel veel tijm, salie en bieslook. Oogst naar behoefte.
Untitled design-2

Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet