Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

Wat groeit alles hard! De uien zijn vorige week uit de grond gehaald en liggen te drogen op het land. Deze week liggen ze klaar om meegenomen te worden:) Hieronder volgt meer informatie. En ook de komkommers groeien in de kas als de spreekwoordige kool, jammmmmiee, vergeet je niet om er twee per keer mee te nemen? Ze liggen klaar voor je op de veranda.
Deze week te oogsten op het veld:

- Sla
- Rucola
- Andijvie
- Snijbieten
- Kapucijners
- Rammenas
- Nieuw-zeelandse spinazie
- Radijzen (op de veranda)
- Koolrabi (op de veranda)
- Komkommer (op de veranda)
- Heel veel tuinbonen (op de veranda)
- Nieuw deze week: een bos rode uien!

Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes. Wist je bijvoorbeeld dat je tuinbonen prima kunt invriezen? En dat je uien heel mooi kunt vlechten? Hieronder lees je daar meer over.

Heel veel sla
Er staat veel sla in de tuin die graag geoogst wil worden. Oogst de grootste kroppen sla als eerst. Snijd de slakrop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond. Je kunt zoveel als je wilt meenemen.
20220613_190932
Rucola. Helemaal aan het begin van het veld staat nogsteeds veel rucola. Inmiddels is de rucola gaan bloeien. De bladeren zijn flink pittig, maar nog prima te eten en probeer de bloemetjes ook eens, best zoet! Pluk naar eigen behoefte.
20220620_112032
Andijvie. De andijvie staat in het veld naast de rucola. Iets wat verdekt aan de achterzijde van het veldje. Oogst zoveel kroppen als je nodig hebt door een krop laag bij de grond af te snijden.

Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
Kapucijners.
De kapucijners staan in drie verschillende velden, hieronder te zien op de afbeelding en iedereen kan deze week ook weer drie volle handen oogsten. Hoe oogst je kapucijners? Houd het steeltje in de buurt van de kapucijner met je ene hand vast en trek de kapucijner met je andere hand van het steeltje.

Voor wie niet weet wat je met kapucijners in de keuken kunt doen: zelf bakken we wat uienringen en voeg dan een eetlepel grove mosterd, zout en peper toe. Dan gaan daar de kapucijners bij, die we eerst een paar minuten hebben gekookt. Nog even doorbakken en doorwarmen. Heerlijk!! Daarnaast kun je er ook heerlijke salades van maken, en gebruiken in gerechten waar je anders tuinboontjes of doperwten in zou gebruiken. Nou ja, je moet ze vooral zelf proeven.
20220704_151051
Rammenas
Rammenas is een eetbare knol, in Nederland wordt deze groente ook wel een vergeten groente genoemd. De smaak is te vergelijken met een radijs, iets milder van smaak. De rammenas is te vinden in hetzelfde vak als de radijs, alleen dan aan de linkerkant. Je oogst de rammenas op dezelfde manier als de radijs, oogst er eerst maar eens 3 a 4 per keer.

Voor gebruik moet je de rammenas eerst schillen. Je kunt de rammenas rauw eten, door hem bijvoorbeeld te raspen door een salade. Maar je kunt er eigenlijk alle kanten mee op; koken, wokken of stomen. Lekker voor in een soep, de pittigheid kook je er een beetje uit.
20220620_112133
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda (hieronder te zien op de afbeelding) liggen tuinbonen, koolrabi, komkommers en inmiddels ook de radijzen. Dit zal aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. De komkommers gaan als een speer, dus neem er vooral 2 per keer mee. Ook zijn er nog voldoende koolrabi's en radijzen. Neem 1 a 2 koolrabi's mee en een handje vol radijzen.

En er zijn nog steeds lekker veel tuinbonen! Een tas vol vullen is helemaal oke.
Mocht je op dit moment even klaar zijn met tuinbonen, maar ze later nog wel weer een keertje willen eten, dan kun je ze ook goed invriezen:
 1. De tuinbonen doppen.
 2. In een pan doen met water, zodat de bonen net onder water staan.
 3. Aan de kook brengen, en 2 tot 3 minuten laten blancheren.
 4. Afgieten in een vergiet en meteen afspoelen met koud stromend water.
 5. Goed laten uitlekken en droog deppen met keukenpapier. Zo voorkom je ijskristallen, en blijft de smaak en textuur goed tijdens invriezen en ontdooien.
 6. In diepvrieszakjes doen.
 7. Luchtdicht afsluiten en voorzien van een etiket met daarom de naam van de groente, en de invriesdatum.
 8. In de vriezer leggen.
 9. Laat deze groente minimaal 24 uur invriezen.
De tuinbonen blijven op deze manier minimaal 3 a 4 maanden goed.

Nieuw deze week: rode uien
De rode uien zullen vanaf morgen in bossen voor jullie klaar liggen op de veranda, waar eerder de bosjes met knoflook te vinden waren. Voor elk lid is er 1 bos met uien, zo'n 20 uien.

Mocht je het leuk vinden, dan kun je de uien vlechten:
 1. Leg een bosje uien op tafel en stel je voor dat je een haarvlecht maakt en vlecht een dun sterk touw mee.
 2. Voeg steeds nieuwe uien toe en vlecht het loof samen met het touw.
 3. Als de vlecht lang genoeg is een touw erom binden om af te kanten.
 4. Hang de uienvlechten onder een afdak om te drogen.
WhatsApp Image 2022-06-27 at 8.05.48 PM
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet