Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

Afgelopen zaterdag hebben we de eerste partij rode bewaar uien en aardappelen uitgedeeld. Leuk om iedereen op die manier even te zien op de tuin. Ook komende zaterdag 13 augustus staan we weer klaar om aardappelen en uien uit te delen tussen 10 en 12 uur. Zelf even een tas mee nemen, je kunt rekenen op 7,5 kg aardappelen per persoon en nog een bundel uien.

Ook hebben we komende zaterdag ook eetcafe waar we weer heerlijk pizza's bakken. We beginnen ongeveer rond 6 uur met bakken. Pizza's zijn op donatie en er is een barretje.
Als je zin hebt om te komen kun je je opgeven via info@zelfoogsttuin-tenboer.nl onder vermelding van het aantal personen.

Succes met oogsten en tot op de tuin!
In het veld:
- Sperziebonen
- Snijbonen
- Boerenkool
- Palmkool
- Chinese kool
- Nieuw deze week: Rode kool
- Nieuw deze week: Witte kool
- Sla
- Andijvie
- Snijbieten
- Rammenas
- Nieuw-zeelandse spinazie

Op de veranda:
- Koolrabi
- Courgette
- Een bosje rode uien
- Nieuw deze week: Tomaten
- Nieuw deze week: Rode- en chioggia bieten

In de kas:
- Komkommers

Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes van deze week. Dit keer een leuk recept: komkommers inmaken. En helemaal aan het einde van de nieuwsbrief vind je informatie over een leuk oogstfeest dat wordt georganiseerd door Stichting Groninger voedseltuinen op zaterdag 3 september te Woldwijk.

Sperziebonen en snijbonen
Sperzie- en snijbonen moet je regelmatig oogsten. Als je dat blijft doen, groeien de peulen sneller terug en krijg je een betere oogst. Pluk de peulen door met één hand de plant vast te houden, en met de andere de peul van de plant te plukken. Als je het niet op deze manier doet, neemt de kans op beschadigingen van de plant toe. Pluk van elk soort zoveel als je nodig hebt. De peulen staan rechts voorin het veld en er staan bordjes en vlaggetjes bij. Sommige sperzieboontjes zijn wat gelig. Deze zijn niet verkeerd, maar juist erg lekker! Ze zijn nog zachter en romiger van smaak en worden ook wel boterboontjes genoemd.
20220726_154439
20220726_154709
Boerenkool
De boerenkool is er lekker vroeg bij dit jaar. Maar dat is helemaal niet erg, want in de zomer kun je de boerenkool heel goed wokken of er chips van maken. De boerenkool oogst je door de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste bladeren doorgroeien, zodat de plant de kans krijgt om door te groeien tot een flinke stam. Oogst zoveel als nodig.
20220726_155033
Palmkool
De palmkool lijkt wel wat op boerenkool en staat helemaal voor in de tuin.
Oogst vooral alleen de grootste en onderste bladeren die je nodig hebt. De bladeren erboven groeien weer verder. Tot de vorst, dan staat de groei stil..
Palmkool bevat 1 lange dikke nerf die wat vezelig kan zijn en langer de tijd nodig heeft om goed gaar te koken. Als je in de keuken het blad in je ene hand neemt en de nerf tussen duim en vingers van je andere hand, kun je het blad makkelijk van en langs de nerf ‘rissen’.

Naast wokken, kun je er ook een lekkere soep van maken!
20220726_155534
Chinese kool.
De chinese kool vind je tussen de boerenkool en de palmkool. Oogst 1 kool per keer door de kool met een mesje net boven de grond af te snijden. Chinese kool is een frisse, knapperige en milde koolsoort. Doordat de typische koolsmaak vrijwel geheel ontbreekt is het een bijzonder veelzijdige groente, die je op vele verschillende manieren kunt bereiden. Probeer het eens uit!
Chinese-kool-2-1-scaled
Nieuw deze week: Rode en Witte kool
De rode en witte kool staan naast elkaar op het veld net na de zonnebloemen aan de rechterkant van het pad. Je kunt de kolen oogst door de krop eruit te snijden. Voor nu kun je kiezen om of 1 witte kool of 1 rode kool mee te nemen.

Sla
Er staat nog altijd veel sla in de tuin die graag geoogst wil worden. Sommige kroppen zijn al flink doorgeschoten en zullen bitter smaken, maar er zijn genoeg lekkere kroppen te vinden! Snijd de slakrop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond. Je kunt zoveel als je wilt meenemen.
20220613_190932
Andijvie. De andijvie staat in het veld naast de rucola. Iets wat verdekt aan de achterzijde van het veldje. Oogst zoveel kroppen als je nodig hebt door een krop laag bij de grond af te snijden.
20220726_155708
Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
20220726_155109
Rammenas
Rammenas is een eetbare knol, in Nederland wordt deze groente ook wel een vergeten groente genoemd. De smaak is te vergelijken met een radijs, iets milder van smaak. De rammenas is te vinden in hetzelfde vak als de radijs, alleen dan aan de linkerkant. Je oogst de rammenas op dezelfde manier als de radijs, oogst er eerst maar eens 3 a 4 per keer.

Voor gebruik moet je de rammenas eerst schillen. Je kunt de rammenas rauw eten, door hem bijvoorbeeld te raspen door een salade. Maar je kunt er eigenlijk alle kanten mee op; koken, wokken of stomen. Lekker voor in een soep, de pittigheid kook je er een beetje uit.
20220726_155153
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda ligt koolrabi en courgette voor jullie klaar! De groentes zullen aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. Van beide kun je 1 a 2 per keer meenemen.
20220726_160157
Bosje rode uien
Ook deze week ligt er voor iedereen een bosje rode uien klaar op de veranda. Deze uien zijn wat doorgeschoten, en zijn niet geschikt om te drogen. Ze worden het liefst deze week opgegeten. Je kunt ze met stengel en al verwerken.
20220726_155949
Nieuw deze week: Tomaten
Een tegenslag in de kas: de tomaten hebben last van de ziekte phytophthora. Daarom zullen er dit jaar minder tomaten geoogst kunnen worden als gehoopt. Toch zitten er ook zeker nog goeie tomaten tussen. Vanwege de ziekte oogsten wij ze voor jullie en liggen ze klaar op de veranda. Neem er eerst eens 4 a 5 per keer mee.

Nieuw deze week: Rode- en chioggia bieten
Ook liggen er vanaf morgen enkele bieten voor jullie klaar op de veranda! Wat zijn ze mooi:
chioggia-biet-748
In de kas:

Er zijn nogsteeds genoeg Komkommers. Vanaf nu mogen ze door jullie zelf geoogst worden. Je vindt de komkommer in de tweede bak vanaf links. Je kunt de komkommer het makkelijkst oogsten door hem met een mesje af te snijden, trek niet aan de hele plant. Oogst zoveel als nodig. Wist je dat de komkommers heerlijk ingemaakt kunnen worden? Hier volgt het recept:

INGREDIËNTEN voor 6 potten a 375 ml

 • 2 kilo komkommers (hoe kleiner hoe beter!)
 • 2 el. zout
 • 1 liter witte wijnazijn
 • 220 gr. fijne kristalsuiker
 • 0,5 tl. kurkuma
 • 500 ml. water
 • 2 kleine uiten, in dunne schijfjes
 • 3 tl. bruin mosterdzaad
 • 2 tl. venkelzaad
 • 2 tl. dillezaad
 • 12-18 zwarte peperkorrels

BEREIDING

1. Snijd de komkommers in dunne plakjes (dikte van een euro ongeveer). Doe ze in een kom en strooi er het zout over. Laat ze een uur of twee staan (of een nacht) zodat het overtollige vocht wordt onttrokken. Leg ze in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
2. Steriliseer intussen de potten.
3. Maak inmaakazijn door de azijn, suiker, kurkuma en 500 ml. water in een middelgrote, roestvrijstalen steelpan te verwarmen op laag vuur. Roer om de suiker op te lossen, zet het vuur horen en breng aan de kook. Laat de azijn 2 tot 3 minuten borrelen en haal de pan van het vuur.
4. Doe de komkommers in een grote kom. Voeg de uien samen met het mosterd-, venkel- en dillezaad en voeg desgewenst de chilivlokken toe. Gebruik je handen om alles goed te mengen.
5. Neem zodra de potten voldoende zijn afgekoeld om ze te kunnen vasthouden, een lepel (of werk met schone handen!) om de komkommers voorzichtig in de potten te stoppen. Voeg aan elke pot 2 of 3 peperkorrels toen. De potten moeten vol zijn, maar ga niet proppen: de inmaakazijn moet elke plak bedekken en als ze te dicht op elkaar zitten, kan de azijn zijn werk niet doen en in alle hoekjes en gaatjes komen.
6. Vul de potten nu voorzichtig met de warme azijn tot de komkommers volledig onderstaan. Tik de potten zacht op het werkblad zodat luchtbellen kunnen ontsnappen. Eventueel aanvullen met extra komkommer of azijn (de vloeistof moet tot circa 1 cm onder de bovenrand van de pot komen!)
7. Veeg de randen van de potten schoon met een schone theedoek of keukenpapier en doe de deksels erop.
8. Weck de potten 10 minuten en bewaar ze op een koele, donkere plek.
In het theehuis:

Er is weer nieuwe verse Calendula (goudsbloem) zalf gemaakt met de bloemen uit de tuin! De potjes staan in het theehuis te koop voor 4 a 4,5 euro per potje.

Calendulazalf basis
Ingrediënten: calendulaolie, bijenwas, wolvet, sesamolie, calendula tinctuur & lavendel etherische olie.

Deze zalf kun je gebruiken voor de huid: tegen ruwe huid, kloofjes, babybilletjes, op het gezicht ter bescherming bij vrieskou, tegen winterhanden en -tenen, bij sommige soorten eczeem, littekenweefsel, wratten en schaaf- en oppervlakkige brandwonden.

Calendulazalf extra sterk
Ingrediënten: calendulaolie, bijenwas, wolvet, sesamolie, calendula tinctuur, propolis & etherische oliën: lavendel & tea tree.

Deze zalf kun je gebruiken bij schimmels en virussen: voetschimmel, schimmelnagels, koortslip, herpesontstekingen of andere ontstoken zenuweinden.

Breng vooraf wat zalf aan in de holte van de elleboog om eventuele allergie te testen. Als er binnen 24 uur geen reactie optreedt, mag je de zalf gebruiken.
Minstens een jaar houdbaar.
20220530_203042
Oogst moet je vieren

Stichting Groninger voedseltuinen wil lokaal geproduceerd voedsel vanzelfsprekend en bereikbaar maken voor iedereen. Zij zijn hard bezig om voedseltuinen de normaalste zaak van de wereld te maken en streven ernaar om 100 voedseltuinen te realiseren in de provincie Groningen.

De Stichting wil de oogst van dit jaar groots vieren. Even stilstaan bij alles wat de natuur ons geeft. Op zaterdag 3 september vinden er op verschillende plekken in de provincie Groningen activiteiten plaats. Zo ook op de Wolddijk in Ten Boer. Schuif aan bij een van de workshops en leer hoe je moet wecken, geniet van spoken word of luister naar een van de sprekers. Om 14u is Ruben Jacobs te gast. Filosoof en schrijver van het boek ‘De eeuw van Felix’. Dit belooft een goed gesprek te worden! Het (voorlopige) programma vind je hier www.groningervoedseltuinen.nl/programma-ten-boer/ .

Natuurlijk moet er ook geproefd worden van de oogst. ‘Cook in Residence’ van het feest is Kee Terpstra. Zij zorgt voor de lekkere hapjes, natuurlijk gemaakt van de producten uit de zelfoogsttuin. ’s Avonds verzorgt ze een driegangendiner, helemaal gemaakt van lokale producten. Hier moet je je wel even voor aanmelden, want er is maar beperkt plaats.
2022-07-15_12h30_03
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet