Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

Poeh he, wat een warmte de laatste dagen. De tuin is nu even droog maar hopelijk komt er snel weer regen aan. De groenten die al staan hebben er weinig last van, ze halen hun water dieper uit de grond.

Vanaf deze week kunnen de bieten zelf worden geoogst. De oplettende oogster heeft waarschijnlijk wel gezien dat het niet om chinese kool gaat die op de veranda ligt maar om paksoy, toch is het net zo lekker. Ook kunnen we vanaf nu prei gaan oogsten.

De ramanas zijn inmiddels op en staan niet meer op de lijst. De Sla en andijvie hebben we voor een groot deel weg gehaald om ruimte te maken. Hier en daar vind je nog wel een klein beetje sla en andijvie.

De koolrabi is ook bijna op, de knollen die nu nog op de veranda liggen zien er niet heel knap uit maar kunnen nog wel gegeten worden. Na het schillen heb je toch weer een paar parten koolrabi. OP = OP

De sperziebonen en snijbonen kunnen volop worden geoogst. Er is ruim voldoende, als ze langer blijven hangen zijn ze minder lekker en worden ze draderig. Denk ook aan een maaltje invriezen.

Hoewel we nog geen vorst over de boerenkool hebben gehad kan hij al wel geoogst worden. Om te wokken of chips van te maken. Ook kun je de boerenkool even in de vriezer leggen zodat het toch al een beetje naar winterboerenkool smaakt.

De meesten van jullie hebben inmiddels aardappelen en uien op gehaald. Als je dat nog niet hebt gedaan kun je iemand van ons aan schieten op de tuin of even een afspraak maken via de mail.

Succes met oogsten en tot op de tuin!
In het veld:
- Sperziebonen
- Snijbonen
- Boerenkool
- Palmkool
- Paksoy
- Nieuw deze week: Rode kool
- Nieuw deze week: Witte kool
- Sla en Andijvie (veel is doorgeschoten maar hier en daar in nog wat lekkers te vinden)
- Prei
- Snijbieten
- Nieuw-zeelandse spinazie

Op de veranda:
- Koolrabi
- Courgette
- Een bosje rode uien
- Nieuw deze week: Tomaten
- Nieuw deze week: Rode- en chioggia bieten

In de kas:
- Komkommers

Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes van deze week. Dit keer een leuk recept: komkommers inmaken. En helemaal aan het einde van de nieuwsbrief vind je informatie over een leuk oogstfeest dat wordt georganiseerd door Stichting Groninger voedseltuinen op zaterdag 3 september te Woldwijk.

Sperziebonen en snijbonen
Sperzie- en snijbonen moet je regelmatig oogsten. Als je dat blijft doen, groeien de peulen sneller terug en krijg je een betere oogst. Pluk de peulen door met één hand de plant vast te houden, en met de andere de peul van de plant te plukken. Als je het niet op deze manier doet, neemt de kans op beschadigingen van de plant toe. Pluk van elk soort zoveel als je nodig hebt. De peulen staan rechts voorin het veld en er staan bordjes en vlaggetjes bij. Sommige sperzieboontjes zijn wat gelig. Deze zijn niet verkeerd, maar juist erg lekker! Ze zijn nog zachter en romiger van smaak en worden ook wel boterboontjes genoemd.
20220726_154439
20220726_154709
Boerenkool
De boerenkool is er lekker vroeg bij dit jaar. Maar dat is helemaal niet erg, want in de zomer kun je de boerenkool heel goed wokken of er chips van maken. De boerenkool oogst je door de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste bladeren doorgroeien, zodat de plant de kans krijgt om door te groeien tot een flinke stam. Oogst zoveel als nodig.
20220726_155033
Palmkool
De palmkool lijkt wel wat op boerenkool en staat helemaal voor in de tuin.
Oogst vooral alleen de grootste en onderste bladeren die je nodig hebt. De bladeren erboven groeien weer verder. Tot de vorst, dan staat de groei stil..
Palmkool bevat 1 lange dikke nerf die wat vezelig kan zijn en langer de tijd nodig heeft om goed gaar te koken. Als je in de keuken het blad in je ene hand neemt en de nerf tussen duim en vingers van je andere hand, kun je het blad makkelijk van en langs de nerf ‘rissen’.

Naast wokken, kun je er ook een lekkere soep van maken!
20220726_155534
Chinese kool.
De chinese kool vind je tussen de boerenkool en de palmkool. Oogst 1 kool per keer door de kool met een mesje net boven de grond af te snijden. Chinese kool is een frisse, knapperige en milde koolsoort. Doordat de typische koolsmaak vrijwel geheel ontbreekt is het een bijzonder veelzijdige groente, die je op vele verschillende manieren kunt bereiden. Probeer het eens uit!
Chinese-kool-2-1-scaled
Nieuw deze week: Rode en Witte kool
De rode en witte kool staan naast elkaar op het veld net na de zonnebloemen aan de rechterkant van het pad. Je kunt de kolen oogst door de krop eruit te snijden. Voor nu kun je kiezen om of 1 witte kool of 1 rode kool mee te nemen.

Sla
Er staat nog altijd veel sla in de tuin die graag geoogst wil worden. Sommige kroppen zijn al flink doorgeschoten en zullen bitter smaken, maar er zijn genoeg lekkere kroppen te vinden! Snijd de slakrop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond. Je kunt zoveel als je wilt meenemen.
20220613_190932
Andijvie. De andijvie staat in het veld naast de rucola. Iets wat verdekt aan de achterzijde van het veldje. Oogst zoveel kroppen als je nodig hebt door een krop laag bij de grond af te snijden.
20220726_155708
Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
20220726_155109
Prei
Je kunt de prei oogsten door hem voorzichtig uit de grond te trekken. Zit de prei te vast dan kun je een spitvork gebruiken om de grond eromheen los te maken. Je kunt 1 grote prei oogsten.
Rode bieten
Je kunt een bosje van ongeveer 5 a 6 rode bieten oogsten. Kies de grootste bieten die je kunt vinden. Het zijn cilinder bieten, dus niet rond maar cilinder-vormig.
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda ligt koolrabi en courgette voor jullie klaar! De groentes zullen aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. Van beide kun je 1 a 2 per keer meenemen.
20220726_160157
Bosje rode uien
Ook deze week ligt er voor iedereen een bosje rode uien klaar op de veranda. Deze uien zijn wat doorgeschoten, en zijn niet geschikt om te drogen. Ze worden het liefst deze week opgegeten. Je kunt ze met stengel en al verwerken.
20220726_155949
Nieuw deze week: Tomaten
Een tegenslag in de kas: de tomaten hebben last van de ziekte phytophthora. Daarom zullen er dit jaar minder tomaten geoogst kunnen worden als gehoopt. Toch zitten er ook zeker nog goeie tomaten tussen. Vanwege de ziekte oogsten wij ze voor jullie en liggen ze klaar op de veranda. Neem er eerst eens 4 a 5 per keer mee.Boerenkool chips uit de oven


INGREDIËNTEN

 • 3 stengels boerenkool
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 flinke snuf zeezout
 • 1 flinke snuf chilipoeder of -vlokken
 • 1 flinke snuf komijnpoeder of -zaad

BEREIDING

 • Verwarm de oven voor op 190 graden.
 • Was de boerenkoolbladeren, droog ze en snijd de stengels eraf.
 • Snijd ook het blad aan de onderkant een stukje in, zodat je het dikste stuk van de nerf wegsnijdt.
 • Snijd de bladeren nu in grove stukken, zo’n drie stukken per blad.
 • Doe de stukken in een kom met de olie, het zout, de chili en de komijn. Hussel goed door!
 • Spreid de boerenkool op een met bakpapier bekleed rooster uit en schuif de oven in.
 • Bak 8 tot 10 minuten, totdat de bladeren knapperig zijn.
In het theehuis:

Er is weer nieuwe verse Calendula (goudsbloem) zalf gemaakt met de bloemen uit de tuin! De potjes staan in het theehuis te koop voor 4 a 4,5 euro per potje.

Calendulazalf basis
Ingrediënten: calendulaolie, bijenwas, wolvet, sesamolie, calendula tinctuur & lavendel etherische olie.

Deze zalf kun je gebruiken voor de huid: tegen ruwe huid, kloofjes, babybilletjes, op het gezicht ter bescherming bij vrieskou, tegen winterhanden en -tenen, bij sommige soorten eczeem, littekenweefsel, wratten en schaaf- en oppervlakkige brandwonden.

Calendulazalf extra sterk
Ingrediënten: calendulaolie, bijenwas, wolvet, sesamolie, calendula tinctuur, propolis & etherische oliën: lavendel & tea tree.

Deze zalf kun je gebruiken bij schimmels en virussen: voetschimmel, schimmelnagels, koortslip, herpesontstekingen of andere ontstoken zenuweinden.

Breng vooraf wat zalf aan in de holte van de elleboog om eventuele allergie te testen. Als er binnen 24 uur geen reactie optreedt, mag je de zalf gebruiken.
Minstens een jaar houdbaar.
20220530_203042
Oogst moet je vieren

Stichting Groninger voedseltuinen wil lokaal geproduceerd voedsel vanzelfsprekend en bereikbaar maken voor iedereen. Zij zijn hard bezig om voedseltuinen de normaalste zaak van de wereld te maken en streven ernaar om 100 voedseltuinen te realiseren in de provincie Groningen.

De Stichting wil de oogst van dit jaar groots vieren. Even stilstaan bij alles wat de natuur ons geeft. Op zaterdag 3 september vinden er op verschillende plekken in de provincie Groningen activiteiten plaats. Zo ook op de Wolddijk in Ten Boer. Schuif aan bij een van de workshops en leer hoe je moet wecken, geniet van spoken word of luister naar een van de sprekers. Om 14u is Ruben Jacobs te gast. Filosoof en schrijver van het boek ‘De eeuw van Felix’. Dit belooft een goed gesprek te worden! Het (voorlopige) programma vind je hier www.groningervoedseltuinen.nl/programma-ten-boer/ .

Natuurlijk moet er ook geproefd worden van de oogst. ‘Cook in Residence’ van het feest is Kee Terpstra. Zij zorgt voor de lekkere hapjes, natuurlijk gemaakt van de producten uit de zelfoogsttuin. ’s Avonds verzorgt ze een driegangendiner, helemaal gemaakt van lokale producten. Hier moet je je wel even voor aanmelden, want er is maar beperkt plaats.
2022-07-15_12h30_03
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet