Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

Een paar dagen later maar hier is hij dan. Deze week hebben we nieuw op de tuin wortelen. In de kas hebben we de komkommerplanten opgeruimd en de vrije grond opnieuw ingezaaid met bladgroenten voor in de winter.

Ook hebben we gezien dat er paprika's zijn geoogst. Deze zijn nog niet klaar. Er kan alleen geoogst worden wat op de oogstbrief staat.
Deze week te oogsten

In het veld:
- Nieuw deze week: schorseneren
- Nieuw deze week: wortel
- Boerenkool
- Palmkool
- Chinese kool
- Rode kool
- Witte kool
- Prei
- Rode bieten
- Snijbieten
- Nieuw-zeelandse spinazie

Op de veranda:
- Courgette
- Tomaten

In de kas:
- tomaten

Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes van deze week. Dit keer met een heerlijk recept: Courgettefrietjes met aioli.

Nieuw deze week: schorseneren
De schorseneren zijn klaar om geoogst te worden! Trek de schorseneren recht naar boven eruit om te voorkomen dat de wortels breken. Oogst eerst eens 3 a 4 schorseneren. Schrob de schorseneren onder stromend water schoon met een afwasborstel en schil ze daarna met een dunschiller. Na het schillen kleuren schorseneren al heel snel roodbruin. Leg ze na het schillen daarom direct in een bak met water en citroensap.

Deze ietwat vergeten groente is erg lekker en op verschillende manieren te bereiden.

Je kunt schorseneren zowel rauw als gekookt eten. De zoete smaak is te combineren met verschillende ingrediënten in de keuken. De meest bekende manier waarop gekookte schorseneren worden opgediend is met een bechamelsaus of, net als asperges, met een gekookt ei, boter en (voor de vleeseters) ham. Rauw geraspt door een salade met sinaasappel komt de specifieke smaak van de schorseneer goed tot zijn recht. Schorseneer kun je ook gratineren met sausjes of roerbakken in een pannetje met gebakken ui, paprika en champignons.
Schorseneren-1000x500
Nieuw deze week: Wortelen
De worteltjes zijn ook klaar om geoogst te worden, iedereen kan een bosje van ongeveer 8 a 10 wortels oogsten. Je doet dit door de wortel bij het loof onderste deel van het loof uit de grond te trekken. Als het loof afbreekt kun je de wortels met de spitvork eruit halen.
Boerenkool
De boerenkool is er lekker vroeg bij dit jaar. Maar dat is helemaal niet erg, want in de zomer kun je de boerenkool heel goed wokken of er chips van maken. De boerenkool oogst je door de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste bladeren doorgroeien, zodat de plant de kans krijgt om door te groeien tot een flinke stam. Oogst zoveel als nodig.
20220726_155033
Palmkool
De palmkool lijkt wel wat op boerenkool en staat helemaal voor in de tuin.
Oogst vooral alleen de grootste en onderste bladeren die je nodig hebt. De bladeren erboven groeien weer verder. Tot de vorst, dan staat de groei stil..
Palmkool bevat 1 lange dikke nerf die wat vezelig kan zijn en langer de tijd nodig heeft om goed gaar te koken. Als je in de keuken het blad in je ene hand neemt en de nerf tussen duim en vingers van je andere hand, kun je het blad makkelijk van en langs de nerf ‘rissen’.

Naast wokken, kun je er ook een lekkere soep van maken!
20220726_155534
Chinese kool
De chinese kool vind je tussen de boerenkool en de palmkool. Oogst 1 kool per keer door de kool met een mesje net boven de grond af te snijden. Chinese kool is een frisse, knapperige en milde koolsoort. Doordat de typische koolsmaak vrijwel geheel ontbreekt is het een bijzonder veelzijdige groente, die je op vele verschillende manieren kunt bereiden. Probeer het eens uit!
Chinese-kool-2-1-scaled
Rode- en Witte kool
De rode en witte kool staan naast elkaar op het veld net na de zonnebloemen aan de rechterkant van het pad. Je kunt de kolen oogsten door de krop eruit te snijden. Voor nu kun je kiezen om of 1 witte kool of 1 rode kool mee te nemen.
Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
20220726_155109
Prei
Je kunt de prei oogsten door hem voorzichtig uit de grond te trekken. Zit de prei te vast dan kun je een spitvork gebruiken om de grond eromheen los te maken. Je kunt 1 grote prei oogsten.
Rode bieten
Je kunt een bosje van ongeveer 5 a 6 rode bieten oogsten. Kies de grootste bieten die je kunt vinden. Het zijn cilinder bieten, dus niet rond maar cilinder-vormig.
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda ligt courgette en tomaat voor jullie klaar! De groentes zullen aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. Er is meer dan voldoende courgette en tomaat.

RECEPT: Courgettefrietjes met aioli voor 4 personen

Ingredienten voor de frietjes:
 • 2 courgettes
 • 50 gram paneermeel
 • 50 gram geraspte parmezaan
 • 2 kl (gerookt) paprikapoeder
 • peper en zout
Ingredienten voor de aioli:

 • 3 eieren3
 • 2 teentjes knoflook
 • 300 ml olijfolie
 • 1 citroen
 • 10 ml azijn
 • peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven op 180°C. Snij de courgettes in frietjes. Meng het paneermeel met de geraspte parmezaan, gerookt paprikapoeder en peper in een kom. Breek het ei in een andere kom en kluts los.
- Haal elk frietje door het geklutste ei en vervolgens door het broodkruimmengsel. Verdeel de courgettefrietjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Bak de frietjes 12 tot 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn van kleur.
- Maak ondertussen de aioli. Plet de knoflook fijn in een vijzel. Doe er de eidooiers bij samen met een snuifje zout en azijn en wrijf fijn. Voeg druppelsgewijs de olie toe onder voortdurend roeren tot je een smeuïge aioli hebt. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de courgettefrietjes met aïoli.
1094863
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet