Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

Aankomend weekend vindt er, in het kader van de feest- en lichtweek Ten Boer, weer een leuke activiteit plaats op Woldwijk: festival Lutjepicknick.
Neemt allen een picknickmandje mee met wat lekkers te eten en te drinken. Om samen te delen. Wij zorgen voor live muziek met diverse bandjes. Er is een kunstroute en een gezellig vuurtje! Met vertier voor jong en oud: springkussen, voetbalveldje, kliederkeuken.

Zaterdag 24 september van 12:00 tot 19:00 uur. Gratis entree.
IMG-20220914-WA0013
En dan nu over tot de orde van de dag, de oogst voor komende week!

In het veld:
- De laatste schorseneren
- Nieuw deze week: Pastinaak
- Nieuw deze week: Aardpeer
- Nieuw deze week: de tweede ronde tuin- en snijbonen
- Wortelen
- Boerenkool
- Palmkool
- Rode kool
- Witte kool
- Prei
- Rode bieten
- Snijbieten
- Nieuw-zeelandse spinazie

Op de veranda:
- Courgette
- Tomaten

In de grote kas:
- Tomaten

Voor de kas:
- Salie, Bieslook en Tijm.


Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes van deze week. Met deze week een recept over het inmaken van zoetzure courgettes. Er liggen namelijk nog enorm veel courgettes op jullie te wachten en op deze manier kun je er in de winter ook nog van genieten. Wij hebben ze gemaakt en geproeft, ze zijn heerlijk!

De laatste schorseneren
De schorseneren zijn alweer bijna op. Maar oogst de laatsten nog wel graag! Trek de schorseneren recht naar boven eruit om te voorkomen dat de wortels breken. Schrob de schorseneren onder stromend water schoon met een afwasborstel en schil ze daarna met een dunschiller. Na het schillen kleuren schorseneren al heel snel roodbruin. Leg ze na het schillen daarom direct in een bak met water en citroensap.

Deze ietwat vergeten groente is erg lekker en op verschillende manieren te bereiden.

Je kunt schorseneren zowel rauw als gekookt eten. De zoete smaak is te combineren met verschillende ingrediënten in de keuken. De meest bekende manier waarop gekookte schorseneren worden opgediend is met een bechamelsaus of, net als asperges, met een gekookt ei, boter en (voor de vleeseters) ham. Rauw geraspt door een salade met sinaasappel komt de specifieke smaak van de schorseneer goed tot zijn recht. Schorseneer kun je ook gratineren met sausjes of roerbakken in een pannetje met gebakken ui, paprika en champignons.
Schorseneren-1000x500
Nieuw deze week: Pastinaak
Oogst deze week een bosje van 6 a 8 pastinaken. Je doet dit door de pastinaak bij het onderste deel van het loof uit de grond te trekken. Als het loof afbreekt kun je de pastinaken er met de spitvork uit halen.

De pastinaak is een smaakvolle groente en is eenvoudig te bereiden. De beste aanpak is de buitenkant van de wortel dunnetjes met een schilmesje verwijderen, in ieder geval zodat alle aarderesten eraf zijn. Hierna snij je de wortel in blokjes en breng je het met een kleine hoeveelheid water en met een beetje zout aan de kook voor ongeveer 10 minuten.
Wanneer de pastinaak gaar is, kun je deze verwerken in verschillende gerechten. Het is ook mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je een eenpansggerecht maakt, de rauwe pastinaak samen met de overige groenten tezamen te koken.
20220919_175320
Nieuw deze week: Aardpeer.

De aardpeer is een bijzondere groente. Het is een enorme plant, maar enkel de knol is voor consumptie geschikt. Oogst eerst eens zo'n 4 aardperen. Je doet dit door de aardpeer bij het onderste deel van het loof uit de grond te trekken. Als het loof afbreekt kun je de aardperen er met de spitvork uit halen.

Er zijn verschillende kleuren aardpeer; van lichtbruin tot wit. De smaak is altijd zoet en een beetje nootachtig. Gebruik aardperen het liefst zo vers mogelijk omdat ze niet lang houdbaar zijn. Als ze heel vers zijn, kun je aardperen ook heel goed rauw eten. Aardpeer kun je daarnaast op dezelfde manier als pastinaak bereiden.
20220919_175240
Nieuw deze week: tuin- en snijbonen
Er zijn weer heel wat tuin- en snijbonen te oogsten! Sperzie- en snijbonen moet je regelmatig oogsten. Als je dat blijft doen, groeien de peulen sneller terug en krijg je een betere oogst. Pluk de peulen door met één hand de plant vast te houden, en met de andere de peul van de plant te plukken. Als je het niet op deze manier doet, neemt de kans op beschadigingen van de plant toe. Pluk van elk soort zoveel als je nodig hebt. Sommige sperzieboontjes zijn wat gelig. Deze zijn niet verkeerd, maar juist erg lekker! Ze zijn nog zachter en romiger van smaak en worden ook wel boterboontjes genoemd.
20220919_175252
Wortelen
De worteltjes zijn ook klaar om geoogst te worden, iedereen kan een bosje van ongeveer 8 a 10 wortels oogsten. Je doet dit door de wortel bij het onderste deel van het loof uit de grond te trekken. Als het loof afbreekt kun je de wortels met de spitvork eruit halen.
Boerenkool
De boerenkool is er lekker vroeg bij dit jaar. Maar dat is helemaal niet erg, want in de zomer kun je de boerenkool heel goed wokken of er chips van maken. De boerenkool oogst je door de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste bladeren doorgroeien, zodat de plant de kans krijgt om door te groeien tot een flinke stam. Oogst zoveel als nodig.
20220726_155033
Palmkool
De palmkool lijkt wel wat op boerenkool en staat helemaal voor in de tuin.
Oogst vooral alleen de grootste en onderste bladeren die je nodig hebt. De bladeren erboven groeien weer verder. Tot de vorst, dan staat de groei stil..
Palmkool bevat 1 lange dikke nerf die wat vezelig kan zijn en langer de tijd nodig heeft om goed gaar te koken. Als je in de keuken het blad in je ene hand neemt en de nerf tussen duim en vingers van je andere hand, kun je het blad makkelijk van en langs de nerf ‘rissen’.

Naast wokken, kun je er ook een lekkere soep van maken!
20220726_155534
Rode- en Witte kool
De rode en witte kool staan naast elkaar op het veld net na de zonnebloemen aan de rechterkant van het pad. Je kunt de kolen oogsten door de krop eruit te snijden. Voor nu kun je kiezen om of 1 witte kool of 1 rode kool mee te nemen.
Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
20220726_155109
Prei
Je kunt de prei oogsten door hem voorzichtig uit de grond te trekken. Zit de prei te vast dan kun je een spitvork gebruiken om de grond eromheen los te maken. Je kunt 1 grote prei oogsten.
Rode bieten
Je kunt een bosje van ongeveer 5 a 6 rode bieten oogsten. Kies de grootste bieten die je kunt vinden. Het zijn cilinder bieten, dus niet rond maar cilinder-vormig.
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda ligt courgette en tomaat voor jullie klaar! De groentes zullen aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. Er is meer dan voldoende courgette en tomaat.

RECEPT: ingemaakte zoetzure courgette met ui


Ingrediënten

 • 1 kg courgette, circa 2 ‘normale’ courgettes
 • 2 uien
 • 6 el zout
 • 500 ml appelazijn (of gewoon natuurazijn)
 • 250 ml water
 • 250 gr kristalsuiker
 • 1 tl mosterdzaad
 • 1 tl kurkuma
 • 10 peperkorrels
 • ▢optioneel:op4 jeneverbessen
 • 3 laurierblaadjes

Aan de slag!

 • Halveer de courgette en verwijder de zaadlijsten, dit werkt het handigst met een lepeltje waarmee je zaadlijsten weg schraapt. Snijd de courgette in blokjes, schijfjes, reepjes, wat je wilt.
 • Snijd de uien in grove partjes.
 • Meng de gesneden courgette en uien in een grote platte schaal en bestrooi met het zout. Schep om, dek af en laat 2 uur ‘zweten’. Schep het soms weer even om.
 • Steriliseer in de tussentijd je glazen potten. Je kunt ze een paar minuten onderdompelen in kokend water (gebruik daarvoor een grote soeppan) of was ze in de vaatwasser. Zet ze daarna op z’n kop op een schone keukendoek totdat je ze gaat vullen. En raak de binnenkant van de pot en de deksel niet aan met je handen.
 • Spoel de courgette en uien na de 2 uur af in een vergiet en laat uitlekken. Hierna hoef je verder geen zout meer toe te voegen aan het inmaakmengsel, omdat de courgette genoeg zout heeft opgenomen.
 • Schenk appelazijn en water in een grote pan en voeg de kristalsuiker toe. Verwarm en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
 • Voeg de courgette en uien, mosterdzaad, kurkuma, peperkorrels, jeneverbessen en laurierblaadjes toe aan het vocht en laat 3 minuten koken. Zet daarna het vuur uit.
 • Vul de glazen potten met je courgette. Doe dit met een kleine soeplepel of gebruik een trechter met een groot gat. Voeg aan iedere pot ook een takje rozemarijn toe. Vul ze flink en schenk daarna extra vocht erover tot 1 cm onder de rand van de hals. Zorg dat de ingrediënten helemaal onder staan. Maak de rand vervolgens goed schoon. Ik doe dat altijd met een schoon velletje keukenpapier wat ik even vochtig maak. Als de rand plakkerig blijft dan krijg je de deksel later namelijk (erg) lastig open.
 • Schroef de deksels op de potten (goed!) en zet ze 10 minuten op z’n kop op de theedoek. Nu trekt de boel vacuüm. Na 10 minuten kun je ze weer omdraaien en laat je de potten verder helemaal afkoelen
ingemaakte-zoetzure-courgette-met-ui-7-scaled-1-200x300
Voor de kas: Salie, Bieslook en Tijm.
Vergeten jullie niet om wat lekkere kruiden uit het tuintje voor de grote kas te oogsten? Er is meer dan genoeg en altijd een fijne en gezonde toevoeging aan je eten.
20220919_175213
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet