Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Jaaaa! We kunnen beginnen met oogsten. In dit prille begin zijn er al een paar groenten te oogsten. Ik heb enorm veel zin in dit jaar en hoop jullie allemaal van heerlijk en uitgebreid pallet groenten te kunnen voorzien!

Voor nu is het een voorproefje, over ongeveer 4 weken zullen er al veel meer groenten klaar zijn voor de oogst.

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Oogstweek 20

Spinazie - De spinazie kan geoogst worden door de grote bladeren te plukken. Je kunt 3 á 4 handjes oogsten, ongeveer 300 a 400 gram.

Rode salanova sla - Hoewel de kropjes nog wel doorgroeien kunnen er al wel geoogst worden. Je kunt één krop oogsten, kies dan de grootste.

Jonge knoflook - De knoflook is nog niet vol groeit, dit duurt nog even. Hij is echter al wel als sjalot of prei te oogsten door hem in z'n geheel uit de grond te halen. Je kunt 3 jonge knoflook oogsten

Verschillende kruiden - In de kruidenspiraal zijn verschillende keukenkruiden te vinden zoals maggi, tijm, rozemarijn, selderij en peterselie. Er staan alleen nog geen bordjes bij. Bij het oogsten zorgen dat er voldoende van de plant overblijf voor andere oogstleden.

Gebakken knoflook

De jonge knoflook kun je heerlijk bakken in boter. Je kunt ze halveren in de lengte richting en goudbruin bakken in roomboter. Lekker in combinatie met andere gebakken groenten en aardappelen.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet