Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

De paksoi is bijna op geoogst, alle planten zijn doorgeschoten door de warmte. Voor de liefhebber is er misschien nog één. Deze week nieuw; Radijs, de opkomst was niet zo hoog vanwege het droge weer. De tweede zaai komt er aan.

Er zijn nu extra naambordjes op de tuin gezet bij de groenten en kruiden. Ook zijn er vlaggen neergezet bij de bedden waar geoogst kan worden.


Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Oogstweek 23

Rucola - Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Paksoi - Paksoi is een koud gewas er verdraagt bijna geen warmte, dan gaat het meteen bloemen maken. De aardvlooien hebben de bladeren aangetast, kleine gaatjes in het blad. Voor de smaak en de eetbaarheid maakt dit echter niet uit. Je kunt 1 paksoi oogsten.

Spinazie - De spinazie kan geoogst worden door de grote bladeren te plukken. Je kunt 3 á 4 handjes oogsten, ongeveer 300 a 400 gram.

Rode salanova sla - Hoewel de kropjes nog wel doorgroeien kunnen er al wel geoogst worden. Je kunt één krop oogsten, kies dan de grootste.

Andijvie - De kropjes zijn nog jong maar kunnen al wel geoogst worden. Je kunt 1 kropjes meenemen.

Radijs - Er is niet zoveel te oogsten. Later in het seizoen is er meer. Je kunt een klein bundeltje oogsten.

Jonge knoflook - De knoflook is nog niet vol groeit, dit duurt nog even. Hij is echter al wel als sjalot of prei te oogsten door hem in z'n geheel uit de grond te halen. Je kunt 3 jonge knoflook oogsten

Verschillende kruiden - In de kruidenspiraal zijn verschillende keukenkruiden te vinden zoals maggi, tijm, rozemarijn, selderij en peterselie. Zorg dat er voldoende van de plant blijft staan.
Op het veld zijn er ook al kruiden te oogsten. Lavas, peterselie, koriander, dille, kervel en meer. Je kunt van de planten oogsten als er nog genoeg blijft staan.

Stamppot rauwe andijvie

Benodigdheden
1¼ kg kruimige aardappelen
250 g magere spekreepjes of vegetarische spekjes
100 ml halfvolle melk
25 g ongezouten roomboter
500 g verse gesneden andijvie
2 el crème fraîche

Bereidingswijze
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in 20 min. gaar. Doe ze na het afgieten terug in de pan. Bak ondertussen de spekreepjes in 7 min. bruin en krokant.
  2. Voeg de melk en boter toe aan de aardappelen en stamp tot puree.
  3. Zet de pan op laag vuur en meng de andijvie er in delen door. Schep de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met de spekjes.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet