Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,Deze buien doen de tuin goed, eindelijk weer een beetje water. Alle planten reageren ook meteen, inclusief alle onkruiden, het is een weelderige wildernis.

Er zijn een aantal nieuwe groenten te oogsten. Waaronder palmkool, raapstelen, snijbiet en bietjes

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Oogstweek 24

Rucola - Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Raapstelen - Deze malse koolsteeltjes kun je oogsten door ze met wortel en al voorzichtig uit de grond te halen. Je kunt een bosje van een aantal planten oogsten.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Groene en paarse koolrabi - Dit is een groente die je rauw het lekkerst is. Je kunt heb schillen en meteen opeten. Je oogst koolrabi door de stengel onder de knol door te knippen of af te snijden. Je kunt een groene en een paarse koolrabi meenemen.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Spinazie - De spinazie kan geoogst worden door de grote bladeren te plukken. Je kunt 3 á 4 handjes oogsten, ongeveer 300 a 400 gram.

Rode salanova sla - Hoewel de kropjes nog wel doorgroeien kunnen er al wel geoogst worden. Je kunt één krop oogsten, kies dan de grootste.

Andijvie - De kropjes zijn nog jong maar kunnen al wel geoogst worden. Je kunt 1 kropjes meenemen.

Radijs - Er is niet zoveel te oogsten. Later in het seizoen is er meer. Je kunt een klein bundeltje oogsten.

Jonge knoflook - De knoflook is nog niet vol groeit, dit duurt nog even. Hij is echter al wel als sjalot of prei te oogsten door hem in z'n geheel uit de grond te halen. Je kunt 3 jonge knoflook oogsten

Gele bietjes - Sommige gele bieten zijn al klaar om te oogsten, kies de grootste uit en draai ze uit de grond. De kleintjes kunnen nog even verder groeien. Je kun 3 a 4 bieten oogsten.

Verschillende kruiden - In de kruidenspiraal zijn verschillende keukenkruiden te vinden zoals maggi, tijm, rozemarijn, selderij en peterselie. Zorg dat er voldoende van de plant blijft staan.
Op het veld zijn er ook al kruiden te oogsten. Lavas, peterselie, koriander, dille, kervel en meer. Je kunt van de planten oogsten als er nog genoeg blijft staan.

pasta met cavalo nero, kikkererwten, pecorino en citroen

Ingrediënten (voor 4 personen)
3 bossen cavalo nero
2 citroenen: geraspte schil en het sap van een halve citroen
200 gram kikkererwten uit blik
125 gram Pecorino
500 gram tagliolini of tagliatelle
flinke scheut olijfolie
peper en zout

Bereiding
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van twee citroenen en pers een halve citroen uit. Ontdoe de cavalo nero van de dikke bladnerven, kook de koolbladeren in circa één minuut en hak ze daarna fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de cavalo nero op matig vuur terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de pasta door de cavalo nero, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de pecorino. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet