Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Het oogsten verloopt mooi en er is alweer voldoende ruimte voor opnieuw zaaien en planten. De regen van afgelopen week helpt enorm.

Schapen

Sinds vorige week is zijn de nieuwe bewoners op de tuin. Het zijn kleine schapen genaamd Soay schapen. Het is een wild type schaap dat zijn oorsprong vind op het eiland Soay dat deel uit maakt van de schotse St Kilda archipel.

Het is een sober schapenras dat zich goed kan redden op ruig terrein en daarom weinig eisen stelt. Het zijn 9 rammetjes en ze zijn nu 3 maanden oud. Ze gaan de wilde heg onderhouden door te grazen en te snoeien. Omdat het een vrij wild ras is zullen ze zich niet laten aaien en houden ze eerder afstand.

Ze lijken best wel op geiten en dat brengt ook de nodige streken met zich mee. Zo zijn ze ook meester in op één of andere manier uitbreken.Ze grazen aan de andere kant van het hek verder. Daar is het gras immers altijd groener. Wanneer de schapen los zijn ze liever niet opjagen. Je kunt ze eventueel rustig terug het hekwerk in drijven of hulp halen.


Oogstweek 29

Rucola - Er is een nieuw bed met rucola klaar naast de kas. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Hierdoor is de rucola niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Bladmosterd - Het zijn twee soorten door elkaar, een gevorkt blad en een breed blad. Hoewel de aardvlooien ook lekker van de bladmosterd genieten is deze wel klaar om geoogst te worden. De gaatjes in het blad maakt de groente iets taaier, maar prima voor in een pittige salade. Je kunt een handje vol bladeren oogsten.

Radijs - Ze staan naast de kas. Je kunt een bosje radijs oogsten.

Meiraap - De eerste meiraapjes zijn ook klaar om te oogsten. Deze paarswitte knolletjes zijn lekker pittig en hangen tussen een radijs en een koolraap in. Je kunt een bosje van 4 of 5 oogsten.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Sla - Overal op de tuin staan sla, als je een krop ziet die klaar is kun je hem oogsten. Je kunt zoveel oogsten als je nodig hebt.

Radicchio - Dit is een rode bitter sla die ook wel roodlof wordt genoemd en heeft meer weg van witlof. Het hard van de krop wordt vooral gegeten. Je kunt 1 radicchio meenemen.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Knolvenkel - De knolvenkel kun je oogsten door ze bij de grond af te snijden en de wortel te laten zitten. De wortel zal opnieuw een venkel maken. Je kunt 1 knol oogsten.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Rode bietjes - Je kunt 3 a 4 bieten oogsten

Jonge knoflook - De knoflook is nog niet vol groeit, dit duurt nog even. Hij is echter al wel als sjalot of prei te oogsten door hem in z'n geheel uit de grond te halen. Je kunt 3 jonge knoflook oogsten

Peultjes - Deze zijn ook al bijna op. Voor wie goed zoekt kan nog een maaltje vinden. De peultjes kun je oogsten als ze ongeveer 5 cm zijn. Deze oogst je als ze nog plat zijn door het steeltje af te knijpen bij de peul. Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Sugarsnaps - Deze zijn ook al bijna op. Ook zijn de peulen vrij fors geworden. Op dit moment beter te eten als erwten. Sugarsnaps zijn dikkere peulen die heerlijk zoet zijn. Je kunt ze oogsten als ze ongeveer 5 cm lang zijn en 1 cm dik of dikker. Te oogsten op dezelfde manier als de peulen. Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Kapucijners - Als de paarse peulen dikker worden zijn de erwten binnen in klaar. Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Tuinbonen - De tuinboon zijn klaar voor de oogsten. Als de peul lobbig worden zijn ze zeker klaar. Je kunt oogsten wat je nodig hebt.

Bloemkool - Er zijn al een aantal kroppen klaar om te oogsten, je kunt de grootste oogsten. Als er alleen nog maar kleine zijn dan nog even wachten. Je snijd ze net onder de krop af. Je kunt 1 bloemkool oogsten.

Spitskool - Als je in de spitskool knijpt en hij voelt goed stevig aan is hij klaar. Je kun 1 spitskool oogsten.

Rode kool - Wanneer de krop stevig is is hij klaar om geoogst te worden. Je kunt 1 rode kool meenemen.

Prei - Hier en daar zijn er al een paar preitjes van mooi formaat. Als je 1 ziet kun je hem meenemen. Je kunt 1 of 2 grote prei oogsten.

Rode en witte ui - de ui mag nog even staan. Een paar hebben echter al een mooi formaat en kunnen geoogst worden op meteen te bereiden. Je kunt 1 grote ui oogsten.

Komkommerkruid (bernagie of borage) - Deze makkelijke en mooie bijenplant heeft prachtige bloemen die smaken naar komkommer en daarom ook heerlijk te gebruiken zijn in een salade. Als je bloemen plukt maakt de plant alleen maar meer. De plant staat overal verspreid op de tuin. Je kunt plukken wat je nodig hebt.

Groenten uit de kas - Vanaf nu kun je bepaalde groenten uit de kas oogsten, deze moeten regelmatig worden geoogst zoals courgettes, augurken en komkommers. Daarom zullen er ook kratjes met groenten liggen bij de kas die al geoogst zijn.

Ligt er niks dan kun je gerust even in de kas zelf kijken of er nog een rijpe groente hangt.

Courgettes - De courgette-planten beginnen te produceren. Om te zorgen dat ze dat blijven doen is het belangrijk regelmatig de courgettes te oogsten en ze niet te groot te laten worden. Ze groeien namelijk maar door.Je kunt 1 courgette meenemen.

Augurken - De augurken-planten beginnen ook te produceren. De augurken zijn rauw erg bitter en zijn op die manier niet aan te raden. Ze zijn er om ingemaakt te worden op zuur. Je kunt 1 a 2 augurken meenemen.

Komkommer - Er zijn gele en groene komkommer en sommige zijn stekelige. Je kunt 1 komkommer meenemen.

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Augurken inmaken

Augurken zijn rauw niet te eten en veel te bitter, na het inmaken is het echter een zoetzure smaakmaker bij veel gerechte.

Per pot van 350 tot 450 gram
Ingrediënten:
  • ongeveer 2 kleine handjes vol augurkjes
  • 2 eetlepels zout (niet schrikken, spoel je er later weer af)
  • 1 volle eetlepel lekkere kruiden (zie recept)
  • 2 deciliter azijn
  • 1 deciliter water
  • 2 volle eetlepels suiker
Recept:
In dit geval kijk ik altijd eerst hoeveel augurken ik heb (en hoeveel er in een pot passen). Het recept is dus een recept per 1 pot met augurken. Vermenigvuldig het zoveel keer als dat je augurken hebt kunnen oogsten maar mijn ervaring is dat je nooit gelijk voor 8 potten augurken kunt oogsten maar altijd 1 of 2 handen vol.
Boen de augurkjes goed schoon en snijd het steeltje tot aan het augurkje eraf. Meng in een schaal de augurkjes goed met het zout en zet dit 24 uur op een donkere en koele plaats weg. Er is nu heel veel vocht uit de augurkjes gekomen. Giet dat vocht weg en spoel daarna de augurkjes heel goed in een zeef tot al het zout weg is.
De dag na het zouten zijn de augurkjes zacht en bijna slap (maar dat is prima, dat komt later goed), en ze drijven in het zoute vocht:
Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook. Als het kookt en de azijn is opgelost, proef dan het mengsel, als je wilt kun je er naar smaak nog wat meer suiker bij doen. Als je de smaak lekker vindt doe dan de kruiden die je hebt uitgekozen erbij, uiteraard gewassen en klein gesneden. Denk aan kruiden zoals: mosterdzaadjes, een teentje knoflook in plakjes, een laurierblaadje, wat peperkorrels, een gesnipperd sjalotje, een half klein chilipepertje, dillezaadjes, etc., kies 1 of meer kruiden die je zelf lekker vindt.
Als dit kookt kun je de augurkjes toevoegen, heel of (vooral de grotere exemplaren) in dikke plakken of in repen gesneden. Breng dit weer aan de kook en laat op laag vuur nog 5 tot 10 minuten doorkoken (afhankelijk van de maat van de augurken, grote ‘zure bommen’ hebben wel een kwartiertje koken nodig).

Ondertussen kun je dan je pot en deksel schoonmaken: was pot en deksel goed af met wasmiddel en heet water, spoel schoon met heet water. Kook vervolgens water en giet dat in pot en deksel tot het tot de rand vol staat en laat staan tot de 5-10 minuten kooktijd voor de augurkjes voorbij is. Giet dan het kokende water uit de pot en deksel en vul de nog hete potten direct met het kokendhete augurkenmengsel in zoetzure azijn. Sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven op een theedoek tot ze is afgekoeld.
Als de pot is afgekoeld en vacuüm is kun je die minimaal 6 maanden bewaren.
Foto hieronder: pot staat nog ondersteboven om vacuüm te rekken. Het is een mengsel van groene augurkjes en kleine witte komkommertjes in plakken en repen. En als kruiden heb ik gekozen voor rode ui, mosterdzaad en een flinke tak rozemarijn en wij vonden dit een erg lekkere combinatie.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet