Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Ook de tomaten kunnen nu geoogst worden. Waarschijnlijk gaat het oogsten snel net als bij de tuinbonen dus ik wil iedereen vragen niet te veel mee te nemen zodat iedereen van de tomaten kan genieten.

De courgettes achter op het veld zijn nu ook in volle productie. Als er niks in de bakken in de kas ligt kunnen daar nog wel een paar mooie te vinden zijn.

De uien worden in de loop van de komende weken ook geoogst. Als ze niet meer op het veld te vinden zijn liggen ze in de kas te drogen.

Oogstweek 31

Rucola - Er is een nieuw bed met rucola klaar naast de kas. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Hierdoor is de rucola niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Bladmosterd - Het zijn twee soorten door elkaar, een gevorkt blad en een breed blad. Hoewel de aardvlooien ook lekker van de bladmosterd genieten is deze wel klaar om geoogst te worden. De gaatjes in het blad maakt de groente iets taaier, maar prima voor in een pittige salade. Je kunt een handje vol bladeren oogsten.

Radijs - Ze staan naast de kas. Je kunt een bosje radijs oogsten.

Meiraap - De eerste meiraapjes zijn ook klaar om te oogsten. Deze paarswitte knolletjes zijn lekker pittig en hangen tussen een radijs en een koolraap in. Je kunt een bosje van 4 of 5 oogsten.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Sla - Overal op de tuin staan sla, als je een krop ziet die klaar is kun je hem oogsten. Je kunt zoveel oogsten als je nodig hebt.

Radicchio - Dit is een rode bitter sla die ook wel roodlof wordt genoemd en heeft meer weg van witlof. Het hard van de krop wordt vooral gegeten. Je kunt 1 radicchio meenemen.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Knolvenkel - De knolvenkel kun je oogsten door ze bij de grond af te snijden en de wortel te laten zitten. De wortel zal opnieuw een venkel maken. Je kunt 1 knol oogsten.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Rode bietjes - Je kunt 3 a 4 bieten oogsten

knoflook - De knoflook is klaar! Deze kun je thuis verder drogen. Je kunt een bundeltje van acht knofloken meenemen om thuis te drogen.

Witte kool - Als je in de witte kool knijpt en hij volet goed stevig is hij klaar. Je kan een mooi formaatje uitzoeken.

Spitskool - Als je in de spitskool knijpt en hij voelt goed stevig aan is hij klaar. Je kun 1 spitskool oogsten.

Rode kool - Wanneer de krop stevig is is hij klaar om geoogst te worden. Je kunt 1 rode kool meenemen.

Prei - Hier en daar zijn er al een paar preitjes van mooi formaat. Als je 1 ziet kun je hem meenemen. Je kunt 1 of 2 grote prei oogsten.

Rode en witte ui - de ui mag nog even staan. Een paar hebben echter al een mooi formaat en kunnen geoogst worden om meteen te bereiden. Je kunt 1 grote ui oogsten.

Komkommerkruid (bernagie of borage) - Deze makkelijke en mooie bijenplant heeft prachtige bloemen die smaken naar komkommer en daarom ook heerlijk te gebruiken zijn in een salade. Als je bloemen plukt maakt de plant alleen maar meer. De plant staat overal verspreid op de tuin. Je kunt plukken wat je nodig hebt.

Groenten uit de kas - Vanaf nu kun je bepaalde groenten uit de kas oogsten, deze moeten regelmatig worden geoogst zoals courgettes, augurken en komkommers. Daarom zullen er ook kratjes met groenten liggen bij de kas die al geoogst zijn.

Ligt er niks dan kun je gerust even in de kas zelf kijken of er nog een rijpe groente hangt.

Aubergine - Je kunt ze oogsten door de vrucht bij het steeltje af te knippen. Je kunt 1 aubergine oogsten.

Courgettes - De courgette-planten beginnen te produceren. Om te zorgen dat ze dat blijven doen is het belangrijk regelmatig de courgettes te oogsten en ze niet te groot te laten worden. Ze groeien namelijk maar door.Je kunt 1 courgette meenemen.

Augurken - De augurken-planten beginnen ook te produceren. De augurken zijn rauw erg bitter en zijn op die manier niet aan te raden. Ze zijn er om ingemaakt te worden op zuur. Je kunt 1 a 2 augurken meenemen.

Komkommer - Er zijn gele en groene komkommer en sommige zijn stekelige. Je kunt 1 komkommer meenemen.

Rode pepper - Als er een mooie rode pepper hangt kun je deze meenemen.

Tomaten - Er zijn voornamelijk gele cherry tomaten in de kas, deze zijn rijp wanneer ze oranjegeel zijn en je ze een beetje dan inknijpen. Je kunt twee handen tomaten oogsten.

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Gestoofde witte kool

Bijgerecht voor 4 personen
  • 1/2 witte kool
  • 2 uien
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 250 gram bouillon
Snijd de witte kool in dunne reepjes. Maak de ui schoon en snijd deze in halve ringen. Verwarm de boter in een pan en voeg daar de kerriepoeder aan toe. Bak even kort door en voeg er de gesneden uien aan toe. Roer kort door en voeg er de witte kool aan toe. Meng alles kort en voeg er een kopje bouillon aan toe. Doe de deksel op de pan en laat dit onder af en toe roeren in ongeveer 10 – 15 minuten gaar stoven. Voeg eventueel nog wat water toe wanneer nodig. Haal de deksel van de pan en laat alle vocht verdampen. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet