Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Volgende week zaterdag 8 augustus is er weer eetcafé. Dit keer maken we er een heus patatenfeest van met aardappels uit eigen tuin.

Hiervoor moeten de aardappelen nog wel worden geoogst en net zoals vorig jaar organiseren we weer een oogstdag. We gaan in de ochtend aardappelen rooien en in de middel schillen we de aardappelen en snijden we ze in stukken. Zodat ze vervolgens de eerste frituur ronde door kunnen. Afkoelen en in de vriezer tot de volgende dag.

Op vrijdag 7 augustus beginnen we om 9 uur en rooien we tot ongeveer 12 uur. Rond 12 uur gaan we lunch met soep en brood. Na de lunch beginnen we met het wassen, schillen, snijden en frituren van de aardappel.

De dag daarna is het eetcafe op 8 augustus en het patatenfeest start rond 6 uur. Je kunt dan genieten van heerlijke papaten vers van het land.

Waar? Wereldhuiskamer
Wanneer? 8 augustus
hoe laat? 6 uur
Kosten? Op donatie

Aanmelden voor het eetcafe kan via info@staatjevrij.nl

Aanmelden voor het aardappel rooien kan op via info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Uien drogen

Een deel van de uien ligt op dit moment op de tuin te drogen. Echter is er niet genoeg ruimte om alle uien zelf te drogen. Daarom zou het handig zijn dat iedereen zijn eigen uien thuis gaat drogen.

Er zijn heel veel uien en om te beginnen kan iedereen beginnen door 30 rode en 30 witte uien zelf te drogen thuis. Wat overblijft wordt dan nogmaals verdeelt onder de leden.

Hoe droog je uien?
Zodra de uien geoogst worden kunnen ze voor een aantal dagen in de zon worden gelegd zodat het loof vergeelt. Zodra het loof droog is kunnen de uien worden gevlochten in bosjes. De bosjes kunnen aan de vlecht worden opgehangen op een droge plek om verder te bewaren. Zo kunnen de uien voor een lange tijd worden bewaard en hopelijk tot de volgende oogst.

Oogstweek 31

Rucola - Er is een nieuw bed met rucola klaar naast de kas. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Hierdoor is de rucola niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Bladmosterd - Het zijn twee soorten door elkaar, een gevorkt blad en een breed blad. Hoewel de aardvlooien ook lekker van de bladmosterd genieten is deze wel klaar om geoogst te worden. De gaatjes in het blad maakt de groente iets taaier, maar prima voor in een pittige salade. Je kunt een handje vol bladeren oogsten.

Radijs - Ze staan naast de kas. Je kunt een bosje radijs oogsten.

Meiraap - De eerste meiraapjes zijn ook klaar om te oogsten. Deze paarswitte knolletjes zijn lekker pittig en hangen tussen een radijs en een koolraap in. Je kunt een bosje van 4 of 5 oogsten.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Sla - Overal op de tuin staan sla, als je een krop ziet die klaar is kun je hem oogsten. Je kunt zoveel oogsten als je nodig hebt.

Radicchio - Dit is een rode bitter sla die ook wel roodlof wordt genoemd en heeft meer weg van witlof. Het hard van de krop wordt vooral gegeten. Je kunt 1 radicchio meenemen.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Knolvenkel - De knolvenkel kun je oogsten door ze bij de grond af te snijden en de wortel te laten zitten. De wortel zal opnieuw een venkel maken. Je kunt 1 knol oogsten.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Rode bietjes - Je kunt 3 a 4 bieten oogsten

knoflook - De knoflook is klaar! Deze kun je thuis verder drogen. Je kunt een bundeltje van acht knofloken meenemen om thuis te drogen.

Witte kool - Als je in de witte kool knijpt en hij volet goed stevig is hij klaar. Je kan een mooi formaatje uitzoeken.

Spitskool - Als je in de spitskool knijpt en hij voelt goed stevig aan is hij klaar. Je kun 1 spitskool oogsten.

Rode kool - Wanneer de krop stevig is is hij klaar om geoogst te worden. Je kunt 1 rode kool meenemen.

Prei - Hier en daar zijn er al een paar preitjes van mooi formaat. Als je 1 ziet kun je hem meenemen. Je kunt 1 of 2 grote prei oogsten.

Rode en witte ui - Je kunt 30 uien van elk oogsten.

Bosui - Naast de kas. Je kunt 3 oogsten.

Komkommerkruid (bernagie of borage) - Deze makkelijke en mooie bijenplant heeft prachtige bloemen die smaken naar komkommer en daarom ook heerlijk te gebruiken zijn in een salade. Als je bloemen plukt maakt de plant alleen maar meer. De plant staat overal verspreid op de tuin. Je kunt plukken wat je nodig hebt.

Groenten uit de kas - Vanaf nu kun je bepaalde groenten uit de kas oogsten, deze moeten regelmatig worden geoogst zoals courgettes, augurken en komkommers. Daarom zullen er ook kratjes met groenten liggen bij de kas die al geoogst zijn.

Ligt er niks dan kun je gerust even in de kas zelf kijken of er nog een rijpe groente hangt.

Aubergine - Je kunt ze oogsten door de vrucht bij het steeltje af te knippen. Je kunt 1 aubergine oogsten.

Courgettes - De courgette-planten beginnen te produceren. Om te zorgen dat ze dat blijven doen is het belangrijk regelmatig de courgettes te oogsten en ze niet te groot te laten worden. Ze groeien namelijk maar door.Je kunt 1 courgette meenemen.

Augurken - De augurken-planten beginnen ook te produceren. De augurken zijn rauw erg bitter en zijn op die manier niet aan te raden. Ze zijn er om ingemaakt te worden op zuur. Je kunt 1 a 2 augurken meenemen.

Komkommer - Er zijn gele en groene komkommer en sommige zijn stekelige. Je kunt 1 komkommer meenemen.

Rode pepper - Als er een mooie rode pepper hangt kun je deze meenemen.

Tomaten - Er zijn voornamelijk gele cherry tomaten in de kas, deze zijn rijp wanneer ze oranjegeel zijn en je ze een beetje dan inknijpen. Je kunt twee handen tomaten oogsten.

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Gestoofde witte kool

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr uien
1 teen knoflook gehakt
2 el bloem
1 ltr bouillon (ik gebruikte rundvlees)
2 tl tijm
Peper en zout
30 gr boter
Kaascrouton
Stokbrood
Geraspte belegen kaas


Pel de uien en snij ze in halve ringen. (stiekem kocht ik reeds gesneden uien, ssst niet verder vertellen).
Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.
Op de foto hieronder zijn ze halverwege.

De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.
Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.
Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap lekker over de bodem van de pan. Dat komt alleen maar ten goede van de smaak van de uiensoep.
Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.

Kaascrouton
Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.
Zet ze even 5 minuten bovenin de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Leg de kaascrouton in de uiensoep. Dat is het lekkerst.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet