Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Het is al behoorlijk herfstachtig weer. Dit betekend dat het best wel snel drassig wordt op de tuin met een hele hoop klei aan de schoenen. Neem dan vooral ook laarzen mee met een bezoekje aan de tuin.

Door een foutje is de oogstbrief van vorige week niet verstuur. Hoop dat iedereen toch heeft kunnen oogsten naar eigen inzicht.

Zo nu en dan kruipt 1 van de schapen onder het hek door. Het gras aan de overkant is dan net even wat groener. Het is er alleen minder gezellig dus hij gaan ook van zelf weer terug naar z'n broeders.

Oogstweek 42

Rucola - Er is een nieuw bed met rucola. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Hierdoor is de rucola niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Winterpostelein - Je kunt winterpostelein oogsten door het bij de grond af te snijden.

Sla - Je kunt 1 krop oogsten.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Schorseneren - Oogsten door ze met de spitvork los te maken en de wortel uit de grond te halen. Je kan een bosje meenemen.

Wortel - Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Pastinaak - Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Wortelpeterselie - Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Pompoen - Je kunt 1 pompoen meenemen.

Aardappelen - Er is ongeveer 20 kilo aardappelen per oogstaandeel beschikbaar. Je kunt de aardappel oogsten van het veld of ze uit de jutte zakken pakken in de werkplaats.

Witte kool - Als je in de witte kool knijpt en hij voelt goed stevig is hij klaar. Je kan een mooi formaat uitzoeken.

Rode kool - Wanneer de krop stevig is is hij klaar om geoogst te worden. Je kunt 1 rode kool meenemen.

Spitskool - Je kunt 1 kool meenemen.

Brocolli - 1 krop

Bloemkool - 1 krop

Boerenkool - De onderste grote bladeren van de boerenkool kunnen al geoogst worden. Zolang er voldoende van plant blijft staan en de kruin heel is zal hij door blijven groeien. Neem naar behoefte

Spruiten - De plant maakt spruiten aan de stam. Deze kun je er afbreken en vervolgens de aanhechting afsnijden tot er een mooie spruit overblijft. Neem naar behoefte

Knolselderij - De knollen zijn nog niet erg groot maar kunnen al wel geoogst worden. Je kunt 1 knol oogsten door hem met een spitvork op te graven.

Prei - Hier en daar zijn er al een paar preitjes van mooi formaat. Als je 1 ziet kun je hem meenemen. Je kunt 1 of 2 grote prei oogsten.

Rode en witte ui - Uien liggen in de werkplaats

Komkommerkruid (bernagie of borage) - Deze makkelijke en mooie bijenplant heeft prachtige bloemen die smaken naar komkommer en daarom ook heerlijk te gebruiken zijn in een salade. Als je bloemen plukt maakt de plant alleen maar meer. De plant staat overal verspreid op de tuin. Je kunt plukken wat je nodig hebt.

Rode pepper - Als er een mooie rode pepper hangt kun je deze meenemen.

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Palmkoolsoep

Ingrediƫnten

  • een stapel palmkoolblad.
  • groot blik witte bonen - of liever nog: al gekookte kievitsbonen uit je eigen tuin
  • 3 grote uien in stukjes
  • 3 grote wortelen in stukjes
  • 2 bouillonblokjes
  • 125 gram spekjes
  • 2 knoflooktenen in stukjes
Bereidingswijze
Was het palmkoolblad, ris de dikke stukken nerf eruit, en snij het blad fijn. Gebruik een blender als je die hebt, maar voeg dan wel flink wat water toe zodat de schoep niet vast kan lopen.

Zet een grote soeppan op het vuur, doe er een klontje boter in (of kokosolie of een scheut olijfolie) en bak de spekjes een beetje bruin.

Doe dan de uien erbij en bak die mee tot ze glazig zijn.

Voeg dan de fijngesneden palmkool toe met ongeveer 1,5 liter water. Doe ook de bouillonblokjes erbij en breng alles aan de kook.

Na 10 minuutjes zachtjes koken, voeg je de stukjes wortel toe en de uitgelekte witte bonen.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet