Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
7e76c195-bf4d-48bd-b523-750c38460b93

Beste oogstgenoten,

Velen van jullie hebben we afgelopen tijd mogen ontmoeten op de tuin. Het is goed om weer levendigheid op de tuin te zien na een lange periode van rust.

Deze week hebben we in de opruiming:

- Rucolabloemen, prachtig in de salade en vol van smaak
- Raapstelen, pluk de bloemetjes en de blaadjes - de stengels zijn te taai
- Bladmosterd, idem dito

Neem zoveel je kunt van bovenstaande.

1 verse knoflook - snij deze zo diep mogelijk in de grond af en ook het loof is eetbaar!
(twee tenen voor wie nog niet heeft gehad) op=op

Helemaal achteraan in de tweede cirkel vind je een vlaggetje bij de eerste sla van dit jaar, namelijk:

- 1 krop hertshoornweegbree. Een bruin/rood gekleurde sla. Voor iedereen 1 krop - oogst alleen de allergrootste die je kunt vinden. Dan kunnen de kleinere nog wat doorgroeien voor volgende week.

We hebben ook nog een kruidentuin met hier en daar wat lekkers. Deze is vorig jaar aangelegd, maar zonder gras-onderdrukkende barrière zoals een laag karton is deze al helemaal verwilderd. Vanmiddag ontstond samen met enkele leden het idee om tijdens een meewerkdag deze tuin onder handen te nemen en misschien wel een heuse kruidenspiraal aan te leggen met hoogteverschillen en microklimaatjes van zandgrond, kleigrond etc. Afijn, hierover later meer - het gaat er om dat er voor de fanatieke oogster best wel wat te plukken valt in de kruidentuin zoals bieslook, verschillende soorten munt, kamille, dropplant en ook wel een takje verse tijm. Graag kleine beetjes oogsten per keer, zodat de planten het bij kunnen houden en niet afsterven.

Hoe gaat het verder op de tuin?

Afgelopen week hebben we weer het nodige gezaaid en geplant. Zo kunnen we ons, mits alles goed gaat, verheugen op flinke hoeveelheden courgettes, want er staan meer dan zestig planten. Zoek maar vast alle recepten op die je kunt vinden. Ook de pompoenen zijn geplant en alom vertegenwoordigd.

Daarnaast groeit de suikermaïs in potjes, hebben we van Gijs struiktomaten gekregen (kijken of het ons gaat lukken in de buitenlucht) en zijn er nieuwe lichtingen radijsjes, rucola en bladmosterd gezaaid.

Tot slot laten de rode bieten en wortelen zich goed zien, klimmen de bonen de hoogte in en staan de tuinbonen al te bloeien om daarna de eerste peulen aan te maken.

Al wat gehoord van de subsidie van het wandelpad?

Nee nog helemaal niks. Het is inmiddels vier weken geleden dat we van hun een telefoontje mochten verwachten. We hebben ze al tig keer gebeld, maar dan neemt er niemand op. Dus we hebben nog even geduld. Ze zullen het wel druk hebben bij de NAM met andere zaken...

Receptje voor deze week:

Verse pesto van bladmosterd, knoflook en rucola

Ingrediënten:
75g pijnboompitten (of cashewnoten, zonnebloempitten, walnoot)
Handjevol bladmosterd bladeren én bloemen
Handejevol rucolabloemen
1 verse knoflook
100 ml olijfolie extra vierge (ongeveer, toevoegen totdat je de juiste smeuigheid bereikt)
snufje grof zeezout
2 eetlepels edelgist (optioneel)

Bereiding:
Rooster de pitten of noten licht in de oven (ongeveer 8 minuten op 180 graden Celsius). Doe eerst de noten, dan de blaadjes en bloemetjes, het zout en het knoflookteentje in een hoge mengbeker waar net een staafmixer in past. Doe er alvast een scheutje olijfolie bij en pureer totdat een homogeen mengsel ontstaat. Voeg vervolgens in scheutjes meer olijfolie toe en blijf mixen. Voeg zo veel olijfolie toe, totdat je pesto de gewenste dikte heeft.
Als je de pesto afdekt met een laagje olijfolie, kun je ‘m een paar dagen in je koelkast bewaren.

Op een toastje gegarneerd met een vers rucolabloemetje.. woow! Sturen jullie even een foto'tje als het gelukt is?

Kruidgeneestip:

Knoflook staat al lange tijd bekend om zijn geneeskrachtige werking bij ontstekingen. Heb je oorpijn - stop dan een gekneusd teentje in je oor (klinkt gek maar werkt wel!) en bij keelpijn rauwe knoflook eten. Beide varianten zijn geen pretje voor uw partner, dus beter neem je het samen - al is het maar preventief. Ook peterselie kan de geur verminderen.

We wensen jullie een mooie week - eet smakelijk!

PS: de heren van het tuinteam zijn vanaf donderdag tot en met begin juni in Portugal om daar een workshop te geven - www.masconmenos.nl/workshop-portugal. De dames nemen in de tussentijd de honeurs waar.


MailPoet