Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

De bosui is al een tijdje klaar alleen was hij vergeten op de oogstbrief. Deze kan dus ook worden geoogst. Het staat aan het begin van de tuin aan de linker kant van het pad.

omgevingsvisie
Het artikel in de bovenstaande afbeelding is verschenen op 14 oktober in een bijlage in de gezinsbode en de Noorderkrant. Hierin vraagt de gemeente om reactie van de bewoners van de voormalige gemeente Ten Boer op een aantal thema's die belangrijk zijn voor het ontwikkelen van een nieuwe omgevingsvisie.

Voor de Coöperatie Woldwijk en de zelfoogsttuin zou het geweldig zijn als er veel suggesties worden gedaan om de omgevingsvisie te vormen. De thema's die worden genoemd vallen binnen het speelveld van de Coöperatie. Verwijzingen naar de coöperatie zou daarom ook enorm helpen.

Dus voor iedereen die het verbeteren van de omgeving van Ten boer een warm hart toe draagt doe ik de suggestie om het artikel te lezen. Alvast bedankt voor jullie tijd en aandacht.

Oogstweek 45

Rucola - Er is een nieuw bed met rucola. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Hierdoor is de rucola niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Winterpostelein - Je kunt winterpostelein oogsten door het bij de grond af te snijden.

Andijvie - 1 krop

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Aardpeer - Je kunt aardpeer oogsten door de knollen onder de plant op te spitten. Het gaat om de knollen, deze zijn eetbaar. Het is belangrijk dat alle knollen uit de grond worden gehaald, anders is er een enorme hergroei volgend jaar.

Pastinaak - Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Wortelpeterselie - Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Pompoen - Je kunt 1 pompoen meenemen.

Witte kool - Als je in de witte kool knijpt en hij voelt goed stevig is hij klaar. Je kan een mooi formaat uitzoeken.

Boerenkool - De onderste grote bladeren van de boerenkool kunnen al geoogst worden. Zolang er voldoende van plant blijft staan en de kruin heel is zal hij door blijven groeien. Neem naar behoefte

Spruiten - De plant maakt spruiten aan de stam. Deze kun je er afbreken en vervolgens de aanhechting afsnijden tot er een mooie spruit overblijft. Neem naar behoefte

Knolselderij - De knollen zijn nog niet erg groot maar kunnen al wel geoogst worden. Je kunt 1 knol oogsten door hem met een spitvork op te graven.

Prei - Hier en daar zijn er al een paar preitjes van mooi formaat. Als je 1 ziet kun je hem meenemen. Je kunt 1 of 2 grote prei oogsten.

Bosui - Neem zoveel je nodig hebt.

Komkommerkruid (bernagie of borage) - Deze makkelijke en mooie bijenplant heeft prachtige bloemen die smaken naar komkommer en daarom ook heerlijk te gebruiken zijn in een salade. Als je bloemen plukt maakt de plant alleen maar meer. De plant staat overal verspreid op de tuin. Je kunt plukken wat je nodig hebt.

Rode pepper - Als er een mooie rode pepper hangt kun je deze meenemen.

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Aardpeer uit de oven


Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden C
Schil de aardperen rondom, dit kan een beetje lastig zijn, maar met wat geduld lukt het wel.
Snijdt ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter, zijn de aardperen erg groot kun je ze eerst een keer door de helft snijden.
Pel de rode uien en snijd ze in partjes, ik snij 8 partjes uit een ui.
Plet de knoflook teentjes met de platte kant van het koksmes, verwijder de velletjes...
Verdeel alles in de ovenschaal...Leg alle ingrediten in de ovenschaal, schik het een beetje zodat alles lekker door elkaar heen zit.
Strooi nu de naaldjes van de rozemarijn over het gerecht
Schud er wat olijfolie overheen.
Zet het geheel voor 45 minuten in de oven...
Ondertussen niets meer aan doen. Je hebt nu 3 kwartier de tijd om lekker op smulweb te lezen, of je overige gerechten te bereiden.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet