Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Alweer de ene laatste nieuwsbrief van het jaar. We naderen het einde van het jaar en dat betekend dat er de meeste groenten wel zijn geoogst.

Om het jaar nog te evalueren en af te sluiten volgt er binnenkort een enquête waarin je je ervaring kan delen. Ook zal ik de toekomstplannen voor volgend jaar met jullie delen. Hou dus vooral de mail in de gaten.

Oogstweek 51

Rucola - Er is een nieuw bed met rucola. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Hierdoor is de rucola niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Radijs - Je kunt een bundeltje van 8 a 10 radijsjes oogsten.

Raapstelen - Je kunt de raapstelen met wortel en al oogsten en eten.

Winterpostelein - Je kunt winterpostelein oogsten door het bij de grond af te snijden.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Aardpeer - Je kunt aardpeer oogsten door de knollen onder de plant op te spitten. Het gaat om de knollen, deze zijn eetbaar. Het is belangrijk dat alle knollen uit de grond worden gehaald, anders is er een enorme hergroei volgend jaar.

Boerenkool - De onderste grote bladeren van de boerenkool kunnen al geoogst worden. Zolang er voldoende van plant blijft staan en de kruin heel is zal hij door blijven groeien. Neem naar behoefte

Spruiten - De plant maakt spruiten aan de stam. Deze kun je er afbreken en vervolgens de aanhechting afsnijden tot er een mooie spruit overblijft. Neem naar behoefte

Prei - Hier en daar zijn er al een paar preitjes van mooi formaat. Als je 1 ziet kun je hem meenemen. Je kunt 1 of 2 grote prei oogsten.

Aardappel preisoep

Ingrediënten
 • 300 gr aardappelen
 • 1 ui
 • 2 preien
 • 150 gr wortels
 • 1 el olijfolie
 • 1 el mosterd
 • 600 ml groentebouillon
 • 1 bosui
Bereidingswijze
 1. Schil de aardappelen en snij in stukken. Snipper de ui en bak in olijfolie. Bak de mosterd kort mee en voeg de aardappelen samen met de bouillon toe. Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten koken.
 2. Was de prei en wortels en snij de prei in ringen en de wortels in dunne reepjes. Pureer de soep met een staafmixer en breng weer aan de kook. Voeg de prei en wortels toe en laat kort mee koken.
 3. Breng de soep op smaak met peper en verdeel over kommen. Hak de bosui fijn, gebruik als topping.


Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet