Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste Oogstgenoten,

Pff mensen, de ongekende droogte laat zijn sporen achter op de tuin. We blijven elke dag water geven in de hoop dat de meeste plantjes het volhouden, maar het is niet eenvoudig. In de werkplaats staat mooi plantgoed klaar (paksoi, spruiten, prei, verschillende sla) om uitgeplant te worden, maar met deze droogte maakt het weinig kans. Dus we houden het nog even onderdak in de relatieve koelte. Van de 60 uitgeplante courgettes hebben het er 5 overleeft, maar de pompoenen daarentegen lijken heel goed te gaan en de eerste pompoenen verschijnen aan de plant.

Wel hebben we gelukkig nog veel boontjes die goed tegen de droogte kunnen en hebben we weer een nieuw gewas in het assortiment deze week:

- Prei - mooie zomerprei en een per lid. Zoals inmiddels wel bekend - pluk de dikste, dan kunnen de dunnen nog een beetje doorgroeien.

- Aardappelen - Een portie voor twee personen. Je vindt de aardappelen in de werkplaats bij de ingang in een krat. Er ligt een kleedje overheen tegen de zon. Deze graag terugleggen.

- Kapucijners - Pluk twee flinke handen vol van de allerdiksten. Thuis even doppen en dan heerlijk rauw door de salade of even wokken of koken. Het ras heet Blauwschokkers en je herkent ze dan ook aan de opvallende donkerblauwe peulen.

- Stamslabonen - Pluk twee flinke handen vol van de grootsten. Heerlijke boontjes!

- Gele Wasboontjes - Hele lekkere dunne gele boontjes. Kunnen zo gewokt worden en in de maaltijd mee of even kort koken.

- Rode bieten óf Chioggia bieten - 4 grote bieten per lid. Je mag zelf kiezen welke bieten je wilt oogsten. Pluk alleen de allergrootste, de kleintjes krijgen dan weer ruimte om verder te groeien. Als je er twee bijelkaar ziet staan, haal er gerust eentje weg zodat de ander weer verder kan groeien. Ook het loof kan goed gegeten worden!

- Rode uien - vier stuks

- Regenboog Snijbiet - 5 grote bladeren per lid. In maar liefst 4 verschillende kleuren staat de snijbiet klaar om geoogst te worden. Je kunt de grote bladen 5 cm boven de grond afsnijden, daarna groeit de plant gewoon weer verder. LET OP: de snijbiet staat in hetzelfde vak als de rode biet, maar vormt een apart rijtje. Goed kijken dus dat je geen rode bieten om snijd. Zie ook de bordjes.

- Rucola - neem zoveel mee als je nodig hebt. Ook de bloemetjes zijn lekker.Recept van de week - preitaart met brie

voor 3 personen
6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
800 g prei
klont boter
optioneel: scheutje witte wijn
1 teen knoflook
versgemalen peper
zout
200 g brie (mag ook camembert zijn)
4 eieren
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de preien doormidden, spoel de aarde eruit en leg ze op de platte kanten. Snij ze dan in halve ringetjes van ongeveer een halve centimeter dik.
  • Smelt een klont boter in de pan en doe de prei erin. Laat op laag vuur een half uur smoren. De prei zal nu zacht zijn. Mocht je nog een fles witte wijn open hebben, blus dan de prei af met wat wijn.
  • Voeg een teen geperste knoflook toe en breng op smaak met wat zwarte peper uit de molen en een snufje zout. Draai het vuur uit.
  • Snij de brie in plakjes.
  • Kluts de eieren en roer ze door het preimengsel.
  • Laat de plakjes bladerdeeg een beetje ontdooien. Leg ze op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een grote vierkante lap die op een bakplaat past.
  • Leg een vel bakpapier op het bakblik en leg de lap bladerdeeg erop. Bak ongeveer 15 minuten voor in de oven.
  • Verdeel het prei-eimengsel over de taartbodem, leg de brie erop en zet nog even 10 minuten in de oven tot de gehele taart gaar is.
  • Lekker met nog een salade met noten erbij.
Bedankt voor het lezen en eet smakelijk!

De Tuinders
MailPoet