Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste Oogstgenoten,

We hebben toch zeker een paar druppen gevoeld, maar veel meer dan dat is het niet geworden. Het blijft dus nog steeds een kwestie van water geven en rustig aan doen met nieuwe aanplant.

De komende tijd hebben we veel vrienden op bezoek om ons te helpen met de voorbereidingen van de bouw van de Wereldhuiskamer. Vele handjes maken licht werk en de tuin wordt dan ook onder handen genomen. De aardappelen zijn allemaal gerooid en stuk voor stuk worden de vakken weer ontdaan van gras (op hoop van zegen!).

Vanaf 10 augustus gaan we in een workshop met 30 deelnemers de Wereldhuiskamer bouwen. Een gemeenschappelijke ruimte op het weiland achter de parkeerplaats van Innersdijk.

De Wereldhuiskamer is een plek waar de wereld elkaar weer kan ontmoeten, waar we maandelijks eetcafes willen organiseren en een voorbeeld willen stellen voor aarbevingsbestendig en ecologisch bouwen. Afgelopen week hebben we strobalen geperst van het weiland naast ons en daarmee zullen we de muren van het gebouw gaan maken. Waarop een afwerklaag van leem en kalk volgt. De fundering is uitgegraven en gevuld met schuimbeton en komende week gaan we bezig met kozijnen timmeren en dat soort zaken.

Waarom vertellen we dit eigenlijk? Om jullie te laten weten dat er een warme en gezellige huiskamer komt, vlakbij de tuin. Waar je welkom bent om een kopje koffie of thee met ons te drinken voor of na je oogst. En waar je ook gewoon kunt komen aanwaaien buiten het plukseizoen om.

Daarnaast gaat dit hele bouwgebeuren afgesloten worden met een klein festival voor alle oud-deelnemers van Mas con Menos, de organisatie waaronder wij onze workshop organiseren. Wij willen jullie bij deze van harte uit nodigen om langs te komen. Het hele feest is op donatie, wij zorgen voor lekker eten en drinken, muziek en vermaak en er is een heuse boerenminicamping bij ons op het weiland voor als je wilt blijven slapen. Graag tot ziens op 18 augustus!

(Zie ook de uitnodiging onder aan deze mail)

Genoeg gepraat over bouwen, terug naar de tuin.

Deze week hebben we veel boontjes in de aanbieding. Heerlijke wasboontjes, stamslaboontjes en kapucijners. Ze liggen kant en klaar in de werkplaats. Samen met de aardappelen, uien en courgettes. Deze groentes moeten binnen liggen ivm de droogte en hitte.

- Prei - mooie zomerprei en twee per lid. Kom ze alsjeblieft oogsten want ze zijn heerlijk en willen van het land af.

- Aardappelen - Een portie voor twee personen. Je vindt de aardappelen in de werkplaats bij de ingang in een krat. Er ligt een kleedje overheen tegen de zon. Deze graag terugleggen.

- Kapucijners - Neem meer dan genoeg mee uit de werkplaats, ze moeten namelijk opgegeten worden. Thuis even doppen en dan heerlijk rauw door de salade of even wokken of koken.

- Stamslabonen - Liggen in de werkplaats klaar om meegenomen te worden. Er ligt een zakje per lid klaar in de werkplaats.

- Gele Wasboontjes - Hele lekkere dunne gele boontjes. Kunnen zo gewokt worden en in de maaltijd mee of even kort koken. Er ligt een zakje per lid klaar in de werkplaats. .

- Rode bieten óf Chioggia bieten - 4 grote bieten per lid. Je mag zelf kiezen welke bieten je wilt oogsten. Pluk alleen de allergrootste, de kleintjes krijgen dan weer ruimte om verder te groeien. Als je er twee bijelkaar ziet staan, haal er gerust eentje weg zodat de ander weer verder kan groeien. Ook het loof kan goed gegeten worden!

- Rode uien - vier stuks - in de werkplaats.

- Regenboog Snijbiet - Neem zoveel je wilt. Je kunt de grote bladen 5 cm boven de grond afsnijden, daarna groeit de plant gewoon weer verder. LET OP: de snijbiet staat in hetzelfde vak als de rode biet, maar vormt een apart rijtje. Goed kijken dus dat je geen rode bieten om snijd. Zie ook de bordjes.Recept van de Week- Frisse zomersalade van wasboontjes


Deze week een lekker snel en eenvoudig recept. Heerlijk met dit warme weer.

Benodigheden:
360 gram wasboontjes
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels augurkennat
peper
zout
ui


Bereidingswijze

Verse boontjes beetgaar koken, afgieten en laten afkoelen.
Voor de saus de mayonaise met het augurkennat gladroeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
De halve ui fijn snipperen en door de saus mengen.
Dan de boontjes voorzichtig met de saus vermengen.
De salade koud wegzetten en de smaken laten intrekken.
Todo-con-Nada-Festival-@-Staatjevrij-Ten-Boer
Bedankt voor het lezen en eet smakelijk!

De Tuinders
MailPoet