Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste Oogstgenoten,

Van een aantal leden ontvingen wij een berichtje dat ze de vorige oogstmail niet hebben gekregen. Onze excuses hiervoor. Dit had te maken met een update in het mailprogramma, maar als het goed is werkt alles nu weer naar behoren.

Afgelopen week hebben wij hier in een workshop met 30 deelnemers de basis van de Wereldhuiskamer neergezet. Een grote ruimte gemaakt van strobalen, gerecyclede hout en ramen, leem en kalk. Ook zit er een heel bijzonder dak op, dus kom vooral eens kijken achterop het weiland bij de parkeerplaats van Innersdijk. We vertellen je er graag meer over.

Op de tuin is ook het een en ander gebeurt en zijn er nog een paar verschillende gewasen uitgeplant. Het plantseizoen is eigenlijk al op zijn eind aan het lopen, maar door de extreme droogte kon er weinig bij geplant worden. We hebben ons redelijk goed door de droogte geslagen, maar het zal wel zijn effect hebben op de hoeveelheid oogst in het najaar. We zullen gaan zien hoe veerkrachtig de tuin is.

Deze week in de aanbieding...

In de werkplaats liggen:

Aardappelen - twee soorten, neem een portie mee van elk.

Courgettes - 1 per lid en als er veel liggen twee.

Rode ui en witte ui - stuk of zeven.

Sjalotjes - een handje vol.

In de tuin:

Rode bieten en chioggia bieten - er zijn er veel en ze worden groter. Zes bieten per lid, zelf kiezen hoeveel je van welke soort mee neemt, maar in totaal zes.

Snijbiet - heerlijke om te wokken, stoven, of rauw in de salade. Pak zoveel je wil er is meer dan genoeg. Afsnijden 5 cm boven de grond.

Kievietsbonen - 1 handje vol. Een prachtige boon met een schil die er uit ziet als een kievitsei, maar dan in het rood wit. Even laten weken en dan koken of meebakken.

Pluksla - Pluk de grotere bladeren van de slaplantjes. Dus niet afsnijden. 1 portie sla.

Prei - mooie zomerprei en twee per lid. Kom ze alsjeblieft oogsten want ze zijn heerlijk en willen van het land af.

Palmkool - Prachtige koolplant die er een beetje uitziet als een palmboom. Je kunt de bladeren blijven plukken. Deze week de eerste oogst. Een paar grote bladeren per lid. Lekker om te stoven of te wokken.

Recept week 48 – Italiaanse Minestronesoep met palmkool.

Palmkool – een vergeten groente, maar super gezond!
Wist je dat palmkool een hele geneeskrachtige groente is? Er zitten namelijk veel antioxidanten in. Deze bestrijden de zogenoemde vrije radicalen in ons lichaam, die zorgen voor vroegtijdige veroudering en de bijbehorende kwalen en ziektes. Ook heeft de kool een ontstekingsremmende werking, wat bijdraagt aan gezonde darmen.
Reden genoeg om deze Italiaanse klassieker te proberen.
Ingrediënten
 • 2 wortels
 • 1 grote (rode) ui
 • 3 selderijstelen
 • 3 tenen knoflook
 • 10-15 stelen Palmkool
 • 400 gr gepelde tomaten
 • 400 gr blik bonen (of 200 gr. droge bonen, 8 uur in water laten weken)
 • 700 ml groenteboullion
 • peterselie
 • tijm
 • olijfolie
 • optioneel:
 • parmezaan of pecorino romano
 • macaroni
Bereidingswijze
In een grote soeppan of gietijzeren pan verhit je een scheut olijfolie. Hierin bak je eerst de (rode) ui, de wortels en de bleekselderij. Alles in grove stukken gehakt. Laat het ongeveer 20 minuten zachtjes bakken en roer het af en toe door. Voeg dan grofgesneden knoflook en de stelen van de palmkool. Voeg ook een klein bosje gesneden peterselie toe en wat gedroogde tijm. En de tomaten mogen er ook bij. Even roeren en zachtjes laten koken.
Snijd de bladen van de palmkool en voeg toe. Kook water en voeg dan ongeveer 700 ml. toe met een bouillonblokje. Ook de bonen kunnen er nu bij. Breng alles weer even aan de kook en laat het dan zachtjes pruttelen tot de bonen gaar zijn. De bedoeling is dat het een dikke maaltijdsoep wordt. Wil je er ook macaroni in, voeg die dan de laatste tien minuten toe. Breng de soep op smaak met een beetje peper en zout.
Als je de minestrone opdient is het lekker om er wat harde kaas over te raspen en er een goede olijfolie over te sprenkelen.

Buon appetito!

Met vriendelijke groet,

De Tuinders
palmkool
39409484_10212467006490276_3042316577765588992_n
MailPoet