Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,
Deze week te oogsten:

In het veld:
- Spruiten
- Pastinaak
- Aardpeer
- Paksoi
- Boerenkool
- Palmkool
- Rode kool
- Witte kool
- Rode bieten

De volgende groentes zijn gevoeliger voor vorst en vergaan dan ook sneller. Voor de snelle oogster zal er nog wel wat bij zitten maar als er meer vorst volgt dan op=op.

- De laatste spinazie
- Rucola
- Snijbieten

In de kas:
- Rucola
- Veldsla


Voor de kas:
- Salie en tijm.


Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes van deze week.
Afgelopen week aten wij een stamppot met rode bieten, ui en feta. Wij vonden de stamppot heerlijk en wat had het een bijzonder mooie kleur! Bij de informatie over rode bieten vind je het recept.

Spruiten
De kleine kooltjes vind je aan de basis van elk blad. Je oogst ze door ze tussen duim en vingers vast te pakken en naar beneden of naar boven te duwen; zo breek je het spruitje van de steel. Als je oogst neem dan het blad onder de spruit weg. Dan blijft de plant heel lang produceren. Oogst eerst eens 3 a 4 handjes.

Snijd het harde kontje van de spruit, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes als die er niet meer mooi uitzien en spoel de spruit even af onder de kraan. Meestal worden spruitjes eenvoudigweg gekookt. Maar je kunt ze ook bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen en in de oven bereiden, er stamppot van maken of er zelfs soep van trekken.
IMG-20221030-WA0030
Pastinaak
Oogst deze week een bosje van 6 a 8 pastinaken. Je doet dit door de pastinaak bij het onderste deel van het loof uit de grond te trekken. Als het loof afbreekt kun je de pastinaken er met de spitvork uit halen.

20220919_175320
Aardpeer
De aardpeer is een bijzondere groente. Het is een enorme plant, maar enkel de knol is voor consumptie geschikt. Oogst eerst eens zo'n 4 aardperen. Je doet dit door de aardpeer bij het onderste deel van het loof uit de grond te trekken. Als het loof afbreekt kun je de aardperen er met de spitvork uit halen. Op dit moment staat er voor het vak van de aardperen ook een kratje met alvast geoogste aardperen voor jullie klaar.

Er zijn verschillende kleuren aardpeer; van lichtbruin tot wit. De smaak is altijd zoet en een beetje nootachtig. Gebruik aardperen het liefst zo vers mogelijk omdat ze niet lang houdbaar zijn. Als ze heel vers zijn, kun je aardperen ook heel goed rauw eten. Aardpeer kun je daarnaast op dezelfde manier als pastinaak bereiden.
20220919_175240
Paksoi
Hier en daar is ook nog een mooie krop paksoi te vinden. Heerlijk om te wokken. Onderstaande foto is een voorbeeld van een krop paksoi, veel plezier met zoeken (Hint: helemaal rechts achter in de tuin).
paksoi
Boerenkool
De boerenkool is er lekker vroeg bij dit jaar. Maar dat is helemaal niet erg, want in de zomer kun je de boerenkool heel goed wokken of er chips van maken. De boerenkool oogst je door de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste bladeren doorgroeien, zodat de plant de kans krijgt om door te groeien tot een flinke stam. Oogst zoveel als nodig.
IMG-20221030-WA0033
Palmkool
De palmkool lijkt wel wat op boerenkool en staat helemaal voor in de tuin.
Oogst vooral alleen de grootste en onderste bladeren die je nodig hebt. De bladeren erboven groeien weer verder. Tot de vorst, dan staat de groei stil..
Palmkool bevat 1 lange dikke nerf die wat vezelig kan zijn en langer de tijd nodig heeft om goed gaar te koken. Als je in de keuken het blad in je ene hand neemt en de nerf tussen duim en vingers van je andere hand, kun je het blad makkelijk van en langs de nerf ‘rissen’.

Naast wokken, kun je er ook een lekkere soep van maken!
IMG-20221030-WA0028
Rode- en Witte kool
De rode en witte kool staan naast elkaar op het veld net na de zonnebloemen aan de rechterkant van het pad. Je kunt de kolen oogsten door de krop eruit te snijden. Voor nu kun je kiezen om of 1 witte kool of 1 rode kool mee te nemen.
Rode bieten
Je kunt een bosje van ongeveer 8 rode bieten oogsten. Kies de grootste bieten die je kunt vinden.

Bieten stamppot voor 4 personen!

Ingrediënten:
 • 1 kilo aardappelen
 • 1 kilo rode bieten
 • 2 a 3 uien
 • theelepel tijm
 • scheutje balsamico azijn
 • klontje roomboter
 • feta
Bereiding:
 • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar.
 • Snijd de uien in halve ringen en fruit dit in een koekenpan met een beetje boter aan. Voeg tijm en balsamico toe en laat dit met een deksel op de pan ongeveer 20 minuten stoven.
 • Kook de bieten. Laat ze hierna even afkoelen voordat je het schilletje eraf haalt. Snijd ze vervolgens in stukjes.
 • Vang het vocht van de aardappelen op en bewaar dit. Stamp de aardappelen fijn met een klontje boter en voeg ongeveer 100 ml van het kookvocht van de aardappelen toe zodat een smeuig mengsel ontstaat. Roer de bietjes en uien er door. Plus de feta.
Eetsmakelijk!
De laatste spinazie
Nee, we hebben het niet over de nieuw-zeelandse spinazie die de hele zomer en herfst al te oogsten is, maar er staat nu ook nieuwe jonge spinazie in het veld! Snijd de blaadjes met een mesje vlak boven de grond. Oogst zoveel als je nodig hebt voor je lekkere maaltijd.

Rucola
Er is nogsteeds rucola! Snijd het blad met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond.

Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
20220726_155109
In de kas:

Rucola
In de kas hebben we ook weer verse rucola. Snijd het blad met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond.

Veldsla
Net als rucola, heerlijk voor in een salade! Het is goed om eerst de grootste planten te oogsten, zodat je de andere de ruimte geeft om zich verder te ontwikkelen. Je kunt ze vlak boven de grond afsnijden, zodat je ervoor zorgt dat de rozet mooi bij elkaar blijft.

Voor de kas: Salie en Tijm.
Vergeten jullie niet om wat lekkere kruiden uit het tuintje voor de grote kas te oogsten? Er is meer dan genoeg en altijd een fijne en gezonde toevoeging aan je eten.
20220919_175213
In het theehuis

Er is nieuwe longbalsem en vlierbessenhoestdrank gemaakt, twee fijne middeltjes die aankomende winter misschien wel goed van pas kunnen komen. Ze staan te koop in het theehuis!

Longbalsem

Ingrediënten: ghee (geklaarde roomboter), bijenwas, salie, tijm, etherische oliën: eucalyptus, rozemarijn, pepermunt, kaneel & kruidnagel

Bij verkoudheid, een loopneus, hoest en benauwdheid wat zalf ter grootte van een erwt tussen de vingers verwarmen en uitsmeren op de borst. Herhalen op de rug. Warm inpakken en het liefst rust nemen. Een klein beetje op het voorhoofd kan ook (niet te dicht bij de ogen, neus of mond in verband met irritatie) en het wordt soms toegepast bij hoofdpijn of migraine. De zalf kan daarnaast dun op de slapen of polsen worden aangebracht. In kleine hoeveelheden ook geschikt voor baby’s.

Breng vooraf wat zalf aan in de holte van de elleboog om eventuele allergie te testen. Als er binnen 24 uur geen reactie optreedt, mag je de zalf gebruiken.
De zalf is buiten de koelkast minstens een jaar houdbaar en in de koelkast nog langer.

Een potje kost 4,5 euro.

Vlierbessenhoestdrankje

Ingrediënten: vlierbessen, water, oersuiker, kaneel, kruidnagels & gember

Vlierbessen werken heel goed tegen nare hoestbuien, ondersteunend bij verkoudheid en griep, koortsverlagend en ondersteunend bij COPD. De bessen helpen om taai slijm op te lossen en ze verstevigen de slijmvliezen. Ook bij de eerste tekenen van griep is het goed om vlierbessenhoestdrank te nemen. Er zit een stofje in (sambucine) die voorkomt dat griepvirussen gezonde cellen binnen kunnen dringen. Verder zitten er onder andere vitamine c en looistof in, dat zijn stoffen die het lichaam sterker maken en de afweer algemeen verbeteren.

Gebruiken: neem bij hoest en griep ieder uur een theelepel. Neem ter ondersteuning van de weerstand of bij COPD 1 tot 3 theelepels per dag. Maak een flesje van 50 ml op als kuur. Zolang je het flesje niet openmaakt, is de drank minstens 2 jaar houdbaar. Is het flesje eenmaal open, bewaar het dan in de koelkast en maak het binnen 3 weken op.

Een flesje van 50 ml kost 4 euro.
Een gezins flesje van 100 ml kost 7 euro.
vlier
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet