Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Het is een tijdje stil geweest van onze kant terwijl iedereen zich weer heeft aangemeld als lid voor het komende seizoen. Echter hebben we niet stilgezeten, we zijn druk geweest op de tuin met nieuwe projecten en verbeteren van bestaande onderdelen. Door middel van deze nieuwsbrief vertellen we jullie graag waar we mee bezig zijn geweest en wat er nog allemaal staat te gebeuren.
IMG-20230323-WA0001

Nieuwe kippen op de tuin.

De afgelopen maand heeft de kippenren die afgelopen jaar leeg heeft gestaan een update gekregen. Er zijn 2 weken geleden 16 hennen gearriveerd, maar voordat ze er waren moest er nog wel wat gebeuren. We hebben een nieuw marterproof hokgebouwd met allerlei handige uitvindingen. Zo is er een kippendeur die met het schermeren automatisch dicht gaat en hebben de hennen altijd toegang tot water door een handig watersysteem.

De kippen wanen zich in een paradijs met elke dag vers groen uit de tuin en genoeg ruimte om de hele dag te kunnen scharrelen. In ruil daarvoor belonen ze ons zo nu en dan met een ei. Hopelijk kan iedereen dit seizoen eieren krijgen op de tuin, daarover later meer.
IMG-20230327-WA0001

Tuin klaar maken.


Het is wisselvallig weer en dat betekend dat we echt onze momenten moeten kiezen om de grond klaar te maken. De grond moet net droog genoeg zijn om met onze kleine blauwe trekker aan het werk te kunnen.

Inmiddels hebben we al heel grond klaar gemaakt en ingeplant. Uien, knoflook, prei, kolen, tuinbonen, erwten en nog wat sla en andijvie hebben we allemaal al geplant. Nu is het wachten op groeizaam weer.

In de kas hebben we ook al de aubergines, pepers, paprika en basilicum geplant. De tomaten en komkommers zijn we nu aan het voorkweken.

Zo langzaam aan begint het voorjaar toch echt met de vogeltjes die fluiten en de bomen die in het blad komen. We hopen dan ook dat de eerste sla en andijvie halverwege mei geoogst kunnen worden.
IMG-20230412-WA0000

Uitleg

Zodra er oogst is op de tuin wordt er vanaf die week elke week een oogstbrief gestuurd. In deze oogstbrief kun je lezen welke groenten geoogst kunnen worden en hoe je ze het beste kan oogsten. Ook hoeveel je mee kan nemen lees je in de oogstbrief.

Op de tuin worden de groenten die je kunt oogsten gemarkeerd met vlaggetjes en naambordjes. Ze kun je zelf op oogstavontuur.

Je kunt zelf kiezen wanneer je je groenten wilt halen. Je kan alle groenten voor de week in 1 keer komen oogsten of elke dag de groenten voor die dag halen. De tuin is altijd open.

Op de tuin staat het theehuis, hier kun je zelf thee of koffie maken om in alle rust te genieten van de tuin en wellicht ook aan de praat raken met andere oogstgenoten.

In het theehuis zijn in de kast ook nog kruidenzalfjes te vinden, Alieke maakt deze zelf. Ze schrijft vaak de oogstbrief en geeft ook cursus over kruiden in het theehuis.

Insectenhotel


Met dank aan de organisatie ANOG (agrarische natuurorganisatie oost Groningen) is er een mooi insectenhotel geplaatst op de tuin. Ze hebben ons spontaan dit insectenhotel aangeboden. Echten een heel leuke aanwinst voor de insecten op de tuin.

Het insectenhotel wordt gebruikt door verschillende insecten om eitjes in te leggen voor de insecten van het volgende jaar. Super belangrijk voor de toekomst!
IMG-20230417-WA0017
Tot zover de update, we hopen snel weer een nieuwe nieuwbrief te sturen wanneer we echt kunnen beginnen met oogsten. Kom gerust al eens genieten van de tuin.

We gaan ook weer beginnen met op vaste dagen voor vrijwilliger. We werken dan in de ochtend op de tuin van 9 tot 12. Heb je zin om mee te doen, stuur dan een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl. We hebben een app-groep waarin informatie wordt gedeeld voor die week.Tot op de tuin!
Met vriendelijke groet van het tuin-team
MailPoet