Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

vanaf morgenochtend starten we weer met de vrijwilligersochtend. Elke dinsdagochtend van 09 tot 12 uur gaan we gezamenlijk aan de slag in de tuin! Er is altijd genoeg te doen. Lijkt het je leuk om eens mee te doen? En misschien zelfs vaker te komen? Dan zien we je dinsdags graag op de tuin, je vindt ons wel. Je kunt ons ook altijd een mailtje sturen als je vragen hebt.

Aankomend weekend is er weer eetcafé! Deze keer bakken we verse patatten uit eigen tuin met daarbij een frisse salade. Vanaf 17.30 a 18 uur vind je ons bij de buitenplaats. Hopelijk tot dan!

En mocht je interesse hebben in yoga lessen, scroll dan helemaal door naar het einde van het oogstbericht. Daar vind je namelijk meer informatie.
Deze week te oogsten

In het veld:
- Verse Knoflook
- Bieslook
- Oregano
- Tijm

In de kas:
- Rucola
- Raapstelen
- Zomerpostelein
- Mosterdblad

Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Deze week een recept over oregano drogen.

Verse Knoflook
Hieronder zie je een foto van de plek waar je de verse knoflook kunt vinden. Trek ze voorzichting uit de grond. Oogst naar eigen behoefte. De bollen verse knoflook kun je in z’n geheel gebruiken. Ook het stukje groen dat er aan zit heeft de intense smaak van knoflook en kun je prima verwerken in je gerecht. Nog een mooi voordeel is dat je de verse knoflook niet hoeft te pellen. Geen gedoe met het pletten van een teentje, maar gewoon direct stukjes van de bol snijden. Een groter stukje kun je natuurlijk ook persen. Kneus je de knoflook door deze bijvoorbeeld fijn te maken in een vijzel dan zal deze nog meer smaak geven. De verse variant is geschikt voor rauwe bereidingen zoals salades, salsa’s of dressing.

knoflook
Bieslook, Oregano en Tijm
Bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden, de bloemen zijn ook eetbaar, leuk voor in een salade!
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.

Oregano drogen:
  • Wil je zelf oregano drogen, dan kun je een aantal hele takjes afknippen. Knip ook meteen even de lelijke stukken en bruine blaadjes eruit. Alles wat je straks toch niet eet kun je beter direct verwijderen. Want dan hoef je ook minder te drogen en dat gaat sneller.
  • Je maakt kleine bosjes van de kruiden. Zorg ervoor dat die niet te groot zijn of te veel opgepropt zitten. Het is belangrijk dat de lucht goed tussen de kruiden door kan circuleren. Hang de bosjes kruiden ergens ondersteboven in je huis op waar het droog is en waar de lucht een beetje stroomt. In sommige huizen is het best lastig zo’n plek te vinden. De keuken lijkt logisch, maar daar is de lucht vaak vochtig. Hang de kruiden niet in de zon, want dat is niet goed voor de smaak. Check vervolgens af en toe of je kruiden droog zijn. Bij sommige kruiden is dat na een week zo, anderen doen er een paar weken tot een maand over. Zodra de kruiden crispy worden, zijn ze klaar.
  • Als je kruiden gedroogd zijn is het tijd om ze in luchtdichte potjes te doen. Verwijder nu de stokjes of andere oneetbare delen. Je hebt wellicht de neiging om grote kruiden nu te verkruimelen. Maar dat kun je beter pas doen als je ze gebruikt om mee te koken. Je kunt kruiden overal in bewaren, mits het maar luchtdicht is, een jampotje bijvoorbeeld. Maar diepvriesbakjes of andere potjes werken ook. Zet de kruiden op een donkere plek. Een keukenkastje is prima, maar zet ze niet in de vensterbank of op een andere manier in het licht want dan gaat de smaak sneller verloren. De meeste gedroogde kruiden kun je een half jaar tot een jaar bewaren.
  • Gedroogd is het peperachtige aroma bijna nog sterker dan van de verse plant. Je kunt de bloemen ook mee laten drogen en voor het kruiden gebruiken, dat ziet er nog leuk uit ook!
20200817_143443
kruiden
bieslook
In de kas

Deze week kunnen we voor het eerst oogsten uit de kas. Raapstelen, rucola, zomerpostelein en mosterdblad. Je vindt de groentes bij de vlaggetjes. De raapstelen en rucola staan netjes in een rij, de zomerpostelein en mosterdblad staan daarentegen wat verspreid door de kas. Hieronder op foto 1: rucola en raapstelen, foto 2: mosterdblad en foto 3: zomerpostelein
Oogst twee handjes van de raapstelen, rucola, mosterdblad en zomerpostelein door ze laag bij de grond af te snijden. Mix al deze vier groentes en je hebt een heerlijke salade!
20230605_184737
20230605_184805
20230605_184905
In het T-huis

Ook dit jaar staat het T-huis altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof neer en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.

logo_dewilgenschoot_groot_JPG
Yoga

Vanaf donderdag 1 juni zal Ilse van De Wilgenschoot uit Loppersum elke week yoga gaan geven in de wereldhuiskamer van 19.30 tot 20.45 uur!

Evening Yin Flow Yoga Versterk, open en versoepel lichaam en geest. We bewegen op het ritme van onze adem door verschillende houdingen, om zo in een flow te raken. Hoewel de les Yin van karakter zal zijn, zullen we niet (zoals bij reguliere Yin Yoga) meerdere minuten in houdingen doorbrengen maar blijven we het grootste gedeelte van de les in beweging. De Evening Yin Flow is een heerlijke manier om je lichaam en geest tot rust te brengen, waardoor je ontspannen aan je avond en nacht kunt beginnen.
Lijkt het je leuk om mee te doen? Meld je dan aan bij Alieke (0613930857).

Mocht je vragen hebben dan kun je altijd even appen.
Hopelijk tot dan!

https://www.dewilgenschoot.nl





Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet