Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste Oogstgenoten,

Water geven, water geven, water geven... Het schijnt dat het eigenlijk al niet meer mag, maar anders blijft er niet veel over van de tuin. Het is al weken, zo niet maanden kurkdroog. Nieuwe plantjes uitplanten en zaaien gaat moeilijk met dit weer, dus we hopen toch echt op wat regen binnenkort, zodat we ook in het najaar kunnen oogsten. Prei, spruiten en verschillende sla staan klaar om uitgeplant te worden.

De strijd tegen het gras blijkt moeilijker dan gedacht. Inmiddels is de tuin behoorlijk overgenomen en komen we er niet aan toe om dit snel de baas te worden. Vak voor vak proberen we het grondig schoon te maken en binnenkort zullen de eerste vakken helemaal leeg geoogst zijn en dan kunnen we er flink door heen. Tot die tijd is het soms even zoeken.

En deze week weer nieuwe gewassen in de tuin:

- Kapucijners - slechts enkele weken per jaar kun je deze heerlijke groente krijgen en in geen verre te vergelijken met dat bruine spul uit blik. Pluk twee flinke handen vol van de allerdiksten. Thuis even doppen en dan heerlijk rauw door de salade of even wokken of koken. Het ras heet Blauwschokkers en je herkent ze dan ook aan de opvallende donkerblauwe peulen.

- Rode bieten - 4 grote bieten per lid. Pluk alleen de allergrootste, de kleintjes krijgen dan weer ruimte om verder te groeien. Als je er twee bijelkaar ziet staan, haal er gerust eentje weg zodat de ander weer verder kan groeien. Ook het loof kan goed gegeten worden!

- Regenboog Snijbiet - 5 grote bladeren per lid. In maar liefst 4 verschillende kleuren staat de snijbiet klaar om geoogst te worden. Je kunt de grote bladen 5 cm boven de grond afsnijden, daarna groeit de plant gewoon weer verder. LET OP: de snijbiet staat in hetzelfde vak als de rode biet, maar vormt een apart rijtje. Goed kijken dus dat je geen rode bieten om snijd. Zie ook de bordjes.

- Stamslaboontjes - de allereersten zijn klaar. Heerlijke boontjes, een soort van sperziebonen maar dan nog lekkerder. Een handje vol voor deze week. Grotere hoeveelheden vanaf volgende week. Pluk alleen de grootsten.

En verder.

- Andijvie - Er staan nog grote kroppen andijvie in de tuin. 1 voor ieder. Wel verscholen tussen het gras, dus even goed zoeken.

- Rucola - neem zoveel mee als je nodig hebt. De blaadjes hebben wat gaatjes van de aardvlooien, die gedijen erg goed in de droogte. Maar ze smaken daar niet minder om.

- Witte en rode radijzen - De rode radijzen zijn bijna op. Neem mee zoveel je wilt. Van de witte zijn er nog wel vier per persoon te oogsten.

- Tuinbonen - Een flinke hand vol. De eerste drie rijen van het bonen vak zijn tuinbonen.

- Zoete witte uien - 4 stuks, pak de grootste.


Recept van de week - Bietensalade met rucola en feta

  • 6 personen
  • 55 min

INGREDIËNTEN

  • 4-5 middelgrote rode bieten (400-500 g), geschild en in parten gesneden
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 200 g rucola
  • 1 handvol (25 g) jonge bietenblaadjes
  • sap van 1 citroen
  • 135 g geroosterde amandelen
  • 120 g verkruimelde feta

BEREIDEN

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg de stukken rode biet in een grote ovenschotel met bakpapier en meng er 2 eetlepels olijfolie, suiker, azijn, zout en peper door. Spreid de bietparten uit in één laag.
Bak ze 40-45 minuten tot ze zacht zijn en net beginnen te verschrompelen. Laat ze afkoelen in de ovenschotel.
Meng de rucola en bietenblaadjes met het citroensap en de resterende 2 eetlepels olijfolie en verdeel dit over 6 borden. Verdeel vervolgens de afgekoelde rode bietparten erover en bestrooi het geheel voor het serveren met feta en amandelen.



bietensalade-rucola-feta-annabel-langbein-500
Bedankt voor het lezen en eet smakelijk!

De Tuinders
MailPoet