Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

We zijn inmiddels bezig met inrichten van de nieuwe grote kas, hier komen de komkommers en tomaten in te staan. Daarnaast moet er op het moment natuurlijk veel gewaterd worden en valt er genoeg te planten. We zijn ook alweer druk met het oogsten en drogen van de oregano. Vergeet je niet om ook een flinke bos mee te nemen om thuis te laten drogen? Heerlijk voor in bijvoorbeeld de pastasaus.

Naast de bezigheden in de tuin zijn we ook lekker bezig met andere projecten. Midden mei is de basis van de huiskamer neergezet bij Landjegoed: https://www.facebook.com/Landjegoed
En begin juni bouwden we mee aan een geweldig mooi gebouw bij de Eemstuin: https://eemstuin.nl. Afgelopen zaterdag hadden we natuurlijk weer eetcafé, het was erg gezellig, druk ennn ook warm. Het volgende eetcafé valt op 8 juli. Omdat er dan een groot festival gepland staat op Woldwijk, namelijk Lutjefest, zal het eetcafé zelf vervallen. Wel kun je terecht voor een lekker hapje bij de verschillende foodtrucks. Het beloofd een erg leuk feest te worden, check hiervoor even de website, entree is gratis: https://www.dorpsbelangentenboer.com/lutjefest

En voel je altijd welkom om eens een rondje te lopen over Woldwijk, er is genoeg te zien!

En dan nu over tot de oogstlijst van deze week:
Deze week te oogsten

In het veld:
- Verse Knoflook
- Bieslook
- Oregano
- Tijm

In de kas:
- Rucola
- Raapstelen
- Zomerpostelein
- Mosterdblad
- Basilicum
- Andijvie

Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Deze week een recept met daarin andijvie.

Verse Knoflook
Hieronder zie je een foto van de plek waar je de verse knoflook kunt vinden. Trek ze voorzichting uit de grond. Oogst naar eigen behoefte. De bollen verse knoflook kun je in z’n geheel gebruiken. Ook het stukje groen dat er aan zit heeft de intense smaak van knoflook en kun je prima verwerken in je gerecht. Nog een mooi voordeel is dat je de verse knoflook niet hoeft te pellen. Geen gedoe met het pletten van een teentje, maar gewoon direct stukjes van de bol snijden. Een groter stukje kun je natuurlijk ook persen. Kneus je de knoflook door deze bijvoorbeeld fijn te maken in een vijzel dan zal deze nog meer smaak geven. De verse variant is geschikt voor rauwe bereidingen zoals salades, salsa’s of dressing.

knoflook
Bieslook, oregano en tijm
Bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden, de bloemen zijn ook eetbaar, leuk voor in een salade!
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.
kruiden
bieslook
In de kas

Raapstelen, rucola, zomerpostelein en mosterdblad:
Je vindt de groentes bij de vlaggetjes. De raapstelen en rucola staan netjes in een rij, de zomerpostelein en mosterdblad staan daarentegen wat verspreid door de kas. Hieronder op foto 1: rucola en raapstelen, foto 2: mosterdblad en foto 3: zomerpostelein.
Oogst twee handjes van elk soort door ze laag bij de grond af te snijden. Mix al deze vier groentes en je hebt een heerlijke salade!

Nieuw deze week:
De andijvie staat net als je zomerpostelein en mosterdblad verspreid door de kas. Oogst eerst eens één krop. Je hoeft andijvie er niet in één keer uit te trekken. Je kunt het blad een paar centimeter boven de grond afsnijden. Grote kans dat de plant daarna weer aangroeit, waarna je nog een keer kunt oogsten. Foto 4.

Woksoep met andijvie, mihoen en shii-take voor 4 personen

Ingredienten:
- 1.5 liter bouillon
- 1 ui
- 3 cm verse gember
- 1 schaaltje shii-takepaddestoelen
- 4 eetlepels wokolie
- 1 schaaltje vegetarische roerbakblokjes
- 400 gr goed gewassen en fijngesneden andijvie
- 1½ pak mihoen

Bereiding:
Bouillon aan de kook brengen. Ui pellen en snipperen. Gember schillen en in kleine stukjes snijden. Shii-take schoonborstelen en in plakjes snijden. In wok olie verhitten. Ui en gember 1 min. roerbakken. roerbakblokjes toevoegen en 2 min. meebakken. Shii-take en andijvie toevoegen en 2 min. mee roerbakken. Bouillon bij groentemengsel voegen, mihoen erboven in stukken breken, geheel aan de kook brengen en 1 min. laten doorkoken. Soep met zout en peper op smaak brengen. Lekker met een scheutje ketjap en emping.

En als laatst de basilicum. Pluk liever geen blaadjes van de basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Foto 5.
20230605_184737
20230605_184805
20230605_184905
20230612_164629
20230612_164616
In het T-huis

Ook dit jaar staat het T-huis altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof neer op de veranda en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.

En nieuw in de 'natuurlijke zelfhulpmiddeltjes' kast: Meidoornbloesem tinctuur

Ingrediënten: meidoornbloesem in dubbele graanjenever (35% alcohol)

Deze tinctuur werkt versterkend voor het hart. De stoffen uit de meidoorn verwijden zowel de bloedvaten als de kransslagaders. Daarnaast helpt de meidoorn ook om je bloeddruk en je cholesterolgehalte binnen de perken te houden. Meidoorn is niet alleen een weldaad voor je fysieke hart, maar ook voor je emotionele hart.

Driemaal daags 10 druppels innemen met water. Minstens 2 jaar houdbaar. 30 ml: 6 euro
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.

MailPoet