Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

Deze week heeft ons het trieste nieuws bereikt dat collega-tuinder Gijs Nauta van het Proefveld in Haren bij de Biotoop is overleden. Gijs was al een tijdje ziek. Zijn tuin was voor ons een inspriratie om te beginnen met de tuin in Ten Boer en heeft ons enorm geholpen bij het opzetten daarvan. Hij kweekte voor ons de eerste planten op in zijn kassen en gaf ons regelmatig advies over het reilen en zeilen van een zelfoogsttuin. Naast tuinder was Gijs ook een bijzonder authentiek mens met een groot hart voor alle mensen om hem heen. Wij zijn hem erg dankbaar. Gijs is 39 jaar oud geworden.
PHOTO-2023-06-16-22-06-24
Voor deze week laten we hier even bij, je vindt de oogstlijst hieronder.
Deze week te oogsten

In het veld:
- Nieuw deze week: Andijvie
- Verse knoflook
- Bieslook
- Oregano
- Tijm

In de kas:
- Nieuw deze week: Venkel
- Rucola
- Raapstelen
- Zomerpostelein
- Mosterdblad
- Basilicum
- Andijvie

Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Deze week een recept met daarin venkel.

In het veld

Nieuw deze week: Andijvie
Naast andijvie uit de kas kun je vanaf deze week dus ook een heerlijk krop andijvie uit het veld oogsten. Je hoeft andijvie er niet in één keer uit te trekken. Je kunt het blad een paar centimeter boven de grond afsnijden. Grote kans dat de plant daarna weer aangroeit, waarna je nog een keer kunt oogsten.

Verse knoflook
Hieronder zie je een foto van de plek waar je de verse knoflook kunt vinden. Trek ze voorzichting uit de grond. Oogst naar eigen behoefte. De bollen verse knoflook kun je in z’n geheel gebruiken. Ook het stukje groen dat er aan zit heeft de intense smaak van knoflook en kun je prima verwerken in je gerecht. Nog een mooi voordeel is dat je de verse knoflook niet hoeft te pellen. Geen gedoe met het pletten van een teentje, maar gewoon direct stukjes van de bol snijden. Een groter stukje kun je natuurlijk ook persen. Kneus je de knoflook door deze bijvoorbeeld fijn te maken in een vijzel dan zal deze nog meer smaak geven. De verse variant is geschikt voor rauwe bereidingen zoals salades, salsa’s of dressing.
knoflook
Bieslook, oregano en tijm
Bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden, de bloemen zijn ook eetbaar, leuk voor in een salade!
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.
kruiden
bieslook
In de kas

Nieuw deze week: Venkel
Venkel heeft een sterke anijsachtige smaak, rauw is ze lekker in salades maar ook gekookt, gestoofd, in soepen en sauzen is ze erg lekker. En je hoeft niet alleen de bol (knolvenkel) te oogsten, ook de frisgroene heel fijn geveerde blaadjes zijn als kruid eetbaar. Met een mes snijd je de planten net onder de knol van de wortel los.

Romige venkelsoep met prei voor 4 personen

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 venkelknollen
  • 1 eetlepel bloem
  • 125 ml volle melk
  • 500 ml groentebouillon

Instructies

  • Je begint met het fijnsnijden van de ui en de prei. Vervolgens laat je in een grote pan de roomboter smelten. Daarin fruit je de ui en prei ongeveer 3 minuten.
  • Pak vervolgens de venkel en snijd die fijn. Nu kun je de venkel nog zo’n 6 minuten meebakken. Voeg daarna de bloem toe en laat die 2 minuten meebakken.
  • Dan mag de melk en bouillon erbij en breng je het geheel aan de kook. Je laat alles ongeveer 10 minuten doorkoken en tot slot pureer je de soep fijn.
  • En dan is het al weer hoog tijd om te gaan genieten van je zelfgemaakte soep met venkel en prei. Eetsmakelijk!
Raapstelen, rucola, zomerpostelein en mosterdblad:
Je vindt de groentes bij de vlaggetjes. De raapstelen en rucola staan netjes in een rij, de zomerpostelein en mosterdblad staan daarentegen wat verspreid door de kas. Hieronder op foto 1: rucola en raapstelen, foto 2: mosterdblad en foto 3: zomerpostelein.
Oogst twee handjes van elk soort door ze laag bij de grond af te snijden. Mix al deze vier groentes en je hebt een heerlijke salade!

De andijvie staat net als je zomerpostelein en mosterdblad verspreid door de kas. Oogst eerst eens één krop. Je hoeft andijvie er niet in één keer uit te trekken. Je kunt het blad een paar centimeter boven de grond afsnijden. Grote kans dat de plant daarna weer aangroeit, waarna je nog een keer kunt oogsten. Foto 4.

En als laatst de basilicum. Pluk liever geen blaadjes van de basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Foto 5.
20230605_184737
20230605_184805
20230605_184905
20230612_164629
20230612_164616
In het T-huis

Ook dit jaar staat het T-huis altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof neer op de veranda en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.

En nieuw in de 'natuurlijke zelfhulpmiddeltjes' kast: haarconditioner

Ingrediënten: Appelciderazijn, rozemarijn, tijm, brandnetel en citroenmelisse

Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst.
Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners. En regelmatig spoelen helpt weerstand op te bouwen tegen bacteriën en schimmels die roos en haaruitval kunnen veroorzaken.
Tijm is antimicrobieel en werkt net als citroenmelisse schimmelwerend. Rozemarijn werkt ontstekingswerend en verbetert de huiddoorbloeding, wat brandnetel nog versterkt. Brandnetel helpt ook bij haaruitval en broos haar.

Gebruik: giet een scheutje van de haarconditioner in een leeg glas. Een laagje van een tot drie centimeter hoog is voldoende. Neem het glas mee naar de douche en nadat je je haar met de haarzeep hebt gewassen vul je het glas aan met douchewater. Zo is je haarspoeling lekker warm! Giet de spoeling over je haar, laat het even intrekken en spoel het uit.
Bron: https://www.werfzeep.blog/recepten-nl/haarspoeling-maken-met-appelciderazijn/
20230615_173008
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.

MailPoet