Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

Hier weer een update vanaf de tuin en de oogstlijst. Afgelopen week hebben we een watersysteem in de kassen geïnstalleerd. Tuinman Arjen heeft het zelf gebouwd en daarmee kunnen we de planten in de kassen water geven middels een pomp. Dat scheelt een hoop lopen met gieters! En we geven het T-huis weer een opfrisbeurt na een lange winter.

Willen jullie er even om denken om enkel groentes te plukken waar een vlaggetje bij staat? De rest is nog niet te oogsten. Soms staan er bijvoorbeeld drie rijen sla naast elkaar, enkel de rij waar dan een rode vlag bij staat is klaar voor de oogst. De rest mag dan nog even doorgroeien zodat er later ook sla te oogsten is voor iedereen. Dankjewel!
Deze week te oogsten

In het veld:
- Nieuw deze week: Sla
- Andijvie
- Verse knoflook

In de kas:
- Venkel
- Rucola
- Raapstelen
- Zomerpostelein
- Mosterdblad
- Basilicum

Voor de kas:
- Nieuw deze week: Koriander
- Nieuw deze week: Peterselie
- Nieuw deze week: Chinese bieslook
- Oregano
- Tijm

Op de Veranda:
- Nieuw deze week: Aubergine

En
- Nieuw deze week: Frambozen en aardbeien

Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Deze week een recept met daarin sla, koriander en verse knoflook.

In het veld

Nieuw deze week: Sla
De sla is klaar om te oogsten! Er zijn meerdere veldjes met sla te vinden, maar oogst deze week alleen sla uit het vak waar een vlaggetje bij staat. Snijd eerst eens 1 krop sla, door haar vlak bij de grond af te snijden.
IMG_5476

Kikkererwtensalade met feta

Ingredienten voor 4 personen:

- 400 gr gekookte kikkererwten
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 citroen, voor het sap
- 1 rode ui
- 80 gr groene of zwarte olijven
- 100 gr sla
- 1 komkommer
- 2 rode paprika's
- handje koriander
- 1 verse knoflook
- 150 gr feta
- snuf peper en zout

Bereiding

- Spoel de kikkererwten af met water, dep ze droog met een schone theedoek.
- Snijd de olijven, komkommer, sla, rode paprika's en koriander fijn
- Meng in een schaal de kikkererwten, olijven, sla, komkommer, paprika en koriander.
- Maak een dressing met de staafmixer van de rode ui, verse knoflook, citroensap, olijfolie en wat zout en peper. Voeg eventueel een klein beetje agavesiroop toe aan de dressing.
- Schep alles een keer goed door elkaar. Eetsmakelijk!

Andijvie
De andijvie is al wat aan het doorschieten, maar deze week kun je nog genieten van een lekker gerecht met andijvie, kom dus snel even langs. Je kunt het blad een paar centimeter boven de grond afsnijden.
IMG_5475
Verse knoflook
Hieronder zie je een foto van de plek waar je de verse knoflook kunt vinden. Trek ze voorzichting uit de grond. Oogst naar eigen behoefte. De bollen verse knoflook kun je in z’n geheel gebruiken. Ook het stukje groen dat er aan zit heeft de intense smaak van knoflook en kun je prima verwerken in je gerecht. Nog een mooi voordeel is dat je de verse knoflook niet hoeft te pellen. Geen gedoe met het pletten van een teentje, maar gewoon direct stukjes van de bol snijden. Een groter stukje kun je natuurlijk ook persen. Kneus je de knoflook door deze bijvoorbeeld fijn te maken in een vijzel dan zal deze nog meer smaak geven. De verse variant is ook geschikt voor rauwe bereidingen zoals salades, salsa’s of dressing.
knoflook

In de kas

Venkel
Venkel heeft een sterke anijsachtige smaak, rauw is ze lekker in salades maar ook gekookt, gestoofd, in soepen en sauzen is ze erg smakelijk. En je hoeft niet alleen de bol (knolvenkel) te oogsten, ook de frisgroene heel fijn geveerde blaadjes zijn als kruid eetbaar. Met een mes snijd je de planten net onder de knol van de wortel los.
IMG_5479
Raapstelen, rucola, zomerpostelein en mosterdblad:
Je vindt de groentes bij de vlaggetjes. De raapstelen en rucola staan netjes in een rij, de zomerpostelein en mosterdblad staan daarentegen wat verspreid door de kas. Hieronder op foto 1: rucola en raapstelen, foto 2: mosterdblad en foto 3: zomerpostelein.
Oogst twee handjes van elk soort door ze laag bij de grond af te snijden. Mix al deze vier groentes en je hebt een heerlijke salade!

En als laatst de basilicum. Pluk liever geen blaadjes van de basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Foto 4.
20230605_184737
20230605_184805
20230605_184905
20230612_164616

Voor de kas

- Nieuw deze week: Koriander
Oogst nog gauw wat koriander! Hij staat dan wel nieuw op de lijst, maar door het warme weer schiet de plant snel door. De bloemen zijn wel eetbaar trouwens, mooi voor in de salade. Oogst de koriander door er wat steeltjes af te knippen/plukken.
IMG_5467
- Nieuw deze week: Peterselie
Ook de peterselie, die je naast de koriander vindt, oogst je door er een bosje af te knippen/plukken.
IMG_5468
- Nieuw deze week: Chinese bieslook
De normale bieslook hebben we inmiddels allemaal terug gesnoeid, de bieslook zal nu opnieuw gaan groeien en daarna weer op de oogstlijst terecht komen. In de tussentijd kun je van de chinese bieslook genieten. Deze bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden. Zie foto hieronder.
IMG_5465
Oregano en tijm
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.
kruiden

Op de veranda

Nieuw deze week: Aubergine
Af en toe is er een aubergine klaar uit de kas. Deze oogsten wij zelf en zullen we op de veranda in een bak klaar liggen. Dus kijk altijd even op de veranda, wieweet heb je geluk, neem er dan één mee.

En

Hieronder op de foto zie je het veld met de aardbeien. Als je het grote veld op loopt gelijk links van het pad. Vergeet je niet om hier even langs te lopen en een paar aardbeien te snoepen?
En hieronder ook een foto van de frambozen, deze vind je bij de boomgaard. Even over het bruggetje aan de rechterkant tegen de werkplaats aan. De frambozen zijn op dit moment heerlijk zoet! Oogst maar naar behoefte.
IMG_5478
IMG-20230626-WA0011
In het T-huis

Het T-huis staat altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof voor of na het oogsten neer op de veranda en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.

Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.

MailPoet