Alle knoflook en uien zijn vandaag uit de grond gehaald en alles ligt nu lekker te drogen in de zon. Dit doen we zodat je de knoflook en de uien langer kunt bewaren en deze niet gaan schimmelen. Hieronder in de oogstlijst vind je meer informatie over het oogsten van de knoflook en de uien.
Op de deur van het T-huis hangt een papiertje, wil je daar even op noteren als je de knoflook en uien hebt meegenomen? Ook als je de knoflook al opgehaald hebt? Zo krijgen wij inzichtelijk hoeveel er al is opgehaald en of we later nog een ronde kunnen uitdelen. Alvast bedankt!
|
Nieuw: Eitjes! De kippen leggen genoeg eitjes om te verkopen! Helemaal onderaan vind je meer info.
|
En dan maar weer gauw over tot de oogstlijst.
|
|
|
- Nieuw deze week: gele en rode uien
|
- Nieuw deze week: snijselderij
|
- Nieuw deze week: Knoflook
|
Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Oogst niet uit veldjes waar geen vlaggetje bij staat. Als recept deze week: Babaganousch (met aubergines als hoofd ingrediënt) en tuinbonen-spread.
|
In het veld
Nieuw deze week: rode en gele uien
|
Alle uien zijn vanochtend uit de grond gehaald en liggen nu in het veld te drogen.
|
Iedereen mag deze week 30 gele uien en 15 rode uien meenemen en thuis verder laten drogen. Hoe doe je dit? Leg de uien een paar dagen in de tuin op de grond op een zonnige plek. Leg ze op een droge en luchtige plek, liefst in de zon. Bij regen droog houden. Totdat de stengels volledig droog en broos zijn. Je kunt de stengels afsnijden of samenvlechten tot een mooie slinger en vervolgens de uien ergens koel en droog opslaan.
|
Nieuw deze week: Snijselderij
|
Oogsten van snijselderij doe je het best met een scherp mesje, of door te plukken. Snijd of pluk enkele blaadjes/stengels van de buitekant van de plant. De geoogste snijselderij is vers te gebruiken als kruid, maar ook lekker in warme soepen en sauzen.
|
|
Venkel heeft een sterke anijsachtige smaak, rauw is ze lekker in salades maar ook gekookt, gestoofd, in soepen en sauzen is ze erg lekker. En je hoeft niet alleen de bol (knolvenkel) te oogsten, ook de frisgroene heel fijn geveerde blaadjes zijn als kruid eetbaar. Met een mes snijd je de planten net onder de knol van de wortel los. Oogst eerst eens twee a drie knolvenkels.
|
|
|
Oogst naar eigen behoefte rucola door ze laag bij de grond af te snijden.
|
|
|
Breek de peul van de stengel door de peul naar beneden, langs de stengel te trekken. Houd met je andere hand de plant vast om te voorkomen dat je de hele plant mee trekt. Oogst eerst eens 2 handjes vol.
|
Om ze te bereiden haal je de bonen uit de peulen en kook je ze gaar gedurende 10-15 minuten (afhankelijk van de grootte) in een ruime hoeveelheid water. Giet het kookvocht achteraf weg. De lichtgroene kleur blijft behouden en de smaak is wat je van een boon mag verwachten…uitstekend! Je kan ze prima verwerken in stoofschotels, wokgerechten maar ook als extra garnituur bij een salade.
|
Frisse tuinbonen spread
Ingrediënten
- 1 kilo tuinbonen gedopt (ongedopt gewicht)
- 50 gr feta
- 500 gr doperwten gedopt (ongedopt gewicht)
- Sap en rasp van 1 limoen
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Kook de tuinbonen en doperwten beetgaar en dubbeldop de tuinbonen zodat je de knalgroene boontjes te zien krijgt.
- Voeg de gedubbeldopte tuinbonen samen met de doperwten en de feta en pureer tot een gladde massa. Voeg olijfolie toe tot het de gewenste dikte heeft en breng op smaak met de sap en rasp van 1 limoen en peper en zout.
|
|
Oogst naar eigen behoefte prei door ze voorzichtig uit de grond te trekken. Pak de prei onderaan vast bij de steel en trek deze omhoog.
|
|
|
Oogst naar eigen behoefte. Je oogst raapstelen door ze vlak bij de grond af te snijden.
|
|
|
Oogst naar eigen behoefte. Je oogst snijbieten door ze vlak bij de grond af te snijden.
|
|
|
Er zijn meerdere veldjes met sla te vinden, deze week kun je plukken uit twee veldjes, de vlaggetjes geven aan welke. Oogst naar eigen behoefte sla door haar vlak bij de grond af te snijden.
|
|
|
|
In de kas
|
Pluk liever geen blaadjes van de basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker.
|
|
|
|
Voor de kas
Selderij heeft een hartige, kruidige smaak die erg lekker is in bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar ook een handje fijngesneden blaadjes door bami of nasi doet wonderen als je die niet heel vol van smaak vindt. Pluk een aantal stengels en blad zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken in de keuken. Laat het hart van de plant intact voor constante hergroei.
|
|
|
Dille is een aromatisch kruid met een licht anijsachtige smaak. Het is vooral populair als smaakmaker bij bereiding van visgerechten. Dille combineert goed met komkommer en diverse koolsoorten. Oogst wat dille door een paar blaadjes te plukken.
|
|
|
Oogst nog gauw wat koriander! De bloemen zijn eetbaar trouwens, mooi voor in de salade. Oogst de koriander door er wat steeltjes af te knippen/plukken.
|
|
|
Ook de peterselie, die je naast de koriander vindt, oogst je door er een bosje af te knippen/plukken.
|
|
|
De normale bieslook hebben we inmiddels allemaal terug gesnoeid, de bieslook zal nu opnieuw gaan groeien en daarna weer op de oogstlijst terecht komen. In de tussentijd kun je van de chinese bieslook genieten. Deze bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden. Zie foto hieronder.
|
|
|
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.
|
|
|
|
Op de veranda
Courgettes, komkommers, aubergines en knoflook
|
Af en toe zijn er een aubergines en komkommers klaar uit de kas en ook de courgettes uit het veld zijn inmiddels klaar om te oogsten. Deze oogsten wij voor jullie en zullen we op de veranda in een bak klaar leggen. Neem mee naar eigen inzicht, zodat er voor iedereen wat is.
|
De knoflook ligt ook voor jullie klaar naast de veranda. Heb je je twee bossen al opgehaald?
|
Baba ganoush
Baba ganoush is een dip gemaakt van aubergines die van oorsprong uit het Midden-Oosten komt. En met dit makkelijke recept voor baba ganoush zit je altijd goed!
|
Ingrediënten
- 3 aubergines
- 3 teentjes knoflook
- 1 el tahini
- 1 tl komijnpoeder
- 1 citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven op 180°C.
- Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf met een mes de snijkant in ruitvorm in. Besprenkel met olijfolie en leg met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bak in de oven ongeveer 45 minuten tot het vruchtvlees helemaal zacht is.
- Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schil van de aubergine en doe in een keukenmachine. Voeg de knoflook, tahini, komijnpoeder en 2 eetlepels olijfolie toe. Draai tot een grove puree.
- Breng op smaak met sap van de citroen, peper en zout en eventueel wat extra komijnpoeder of olijfolie.
|
|
|
En
Hieronder op de foto zie je het veld met de aardbeien. Als je het grote veld op loopt gelijk links van het pad. Vergeet je niet om hier even langs te lopen en een paar aardbeien te snoepen?
|
En hieronder ook een foto van de frambozen, deze vind je bij de boomgaard. Even over het bruggetje aan de rechterkant tegen de werkplaats aan. De frambozen zijn op dit moment heerlijk zoet! Oogst maar naar behoefte.
|
|
|
|
|
Het T-huis staat altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof voor of na het oogsten neer op de veranda en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.
|
En nieuw in het T-huis: Eitjes!
|
|
|
|
|
Een fijne week toegewenst!
|
Hartelijke groet van het tuinteam.
|
|