Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstleden,

Vanwege het aanhoudende wisselvallige weer hebben we de uien van het veld gehaald. Ze liggen nu opgestappeld in kratjes. Voor het meenemen van de uien geldt nogsteeds hetzelfde.

Op de deur van het T-huis hangt een papiertje, wil je daar even op noteren als je de knoflook en uien hebt meegenomen? Ook als je de knoflook al opgehaald hebt? Zo krijgen wij inzichtelijk hoeveel er al is opgehaald en of we later nog een ronde kunnen uitdelen. Alvast bedankt!

Zodra we weten dat iedereen zijn eerste deel uien heeft meegenomen kunnen we ook de rest verdelen, dus het is zeer belangrijk dat je de uien ophaald en noteert op de lijst.

Verder waren er ook vragen over hoeveel je nu mag oogsten. De aantallen die worden genoemd in de oogstbrief zijn berekend op een lidmaatschap van 2 personen. Heb je een lidmaatschap van 1 persoon dan kun je de helft van dat aantal meenemen. Bij 3 personen keer anderhalf en 4 personen keer twee.

Nieuw: Eitjes! De kippen leggen genoeg eitjes om te verkopen! Helemaal onderaan vind je meer info.

En dan maar weer gauw over tot de oogstlijst.
In het veld:
- gele en rode uien
- snijselderij
- Knolvenkel
- Rucola
- Tuinbonen
- Prei
- Raapstelen
- Snijbiet
- Sla

In de kas:
- Basilicum

Voor de kas:
- Selderij
- Dille
- Koriander
- Peterselie
- Chinese bieslook
- Oregano
- Tijm

Op de Veranda:
- Nieuw deze week: Paprika
- Knoflook
- Courgette
- Komkommer
- Aubergine

En
- Frambozen en aardbeien

Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Oogst niet uit veldjes waar geen vlaggetje bij staat. Als recept deze week: Babaganousch (met aubergines als hoofd ingrediënt) en tuinbonen-spread.

In het veld

Nieuw deze week: rode en gele uien
Alle uien zijn vanochtend uit de grond gehaald en liggen nu in het veld te drogen.
Iedereen mag deze week 30 gele uien en 15 rode uien meenemen en thuis verder laten drogen. Hoe doe je dit? Leg de uien een paar dagen in de tuin op de grond op een zonnige plek. Leg ze op een droge en luchtige plek, liefst in de zon. Bij regen droog houden. Totdat de stengels volledig droog en broos zijn. Je kunt de stengels afsnijden of samenvlechten tot een mooie slinger en vervolgens de uien ergens koel en droog opslaan.

Nieuw deze week: Snijselderij
Oogsten van snijselderij doe je het best met een scherp mesje, of door te plukken. Snijd of pluk enkele blaadjes/stengels van de buitekant van de plant. De geoogste snijselderij is vers te gebruiken als kruid, maar ook lekker in warme soepen en sauzen.
Knolvenkel
Venkel heeft een sterke anijsachtige smaak, rauw is ze lekker in salades maar ook gekookt, gestoofd, in soepen en sauzen is ze erg lekker. En je hoeft niet alleen de bol (knolvenkel) te oogsten, ook de frisgroene heel fijn geveerde blaadjes zijn als kruid eetbaar. Met een mes snijd je de planten net onder de knol van de wortel los. Oogst eerst eens twee a drie knolvenkels.
20230710_143905
Rucola
Oogst naar eigen behoefte rucola door ze laag bij de grond af te snijden.
20230710_143925
Tuinbonen
Breek de peul van de stengel door de peul naar beneden, langs de stengel te trekken. Houd met je andere hand de plant vast om te voorkomen dat je de hele plant mee trekt. Oogst eerst eens 2 handjes vol.
Om ze te bereiden haal je de bonen uit de peulen en kook je ze gaar gedurende 10-15 minuten (afhankelijk van de grootte) in een ruime hoeveelheid water. Giet het kookvocht achteraf weg. De lichtgroene kleur blijft behouden en de smaak is wat je van een boon mag verwachten…uitstekend! Je kan ze prima verwerken in stoofschotels, wokgerechten maar ook als extra garnituur bij een salade.

Frisse tuinbonen spread

Ingrediënten

 • 1 kilo tuinbonen gedopt (ongedopt gewicht)
 • 50 gr feta
 • 500 gr doperwten gedopt (ongedopt gewicht)
 • Sap en rasp van 1 limoen
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Instructies

 • Kook de tuinbonen en doperwten beetgaar en dubbeldop de tuinbonen zodat je de knalgroene boontjes te zien krijgt.
 • Voeg de gedubbeldopte tuinbonen samen met de doperwten en de feta en pureer tot een gladde massa. Voeg olijfolie toe tot het de gewenste dikte heeft en breng op smaak met de sap en rasp van 1 limoen en peper en zout.
20230703_134033
Prei
Oogst naar eigen behoefte prei door ze voorzichtig uit de grond te trekken. Pak de prei onderaan vast bij de steel en trek deze omhoog.
20230703_134219
Raapstelen
Oogst naar eigen behoefte. Je oogst raapstelen door ze vlak bij de grond af te snijden.
20230703_134153
Snijbiet
Oogst naar eigen behoefte. Je oogst snijbieten door ze vlak bij de grond af te snijden.
20230703_134125
Sla
Er zijn meerdere veldjes met sla te vinden, deze week kun je plukken uit twee veldjes, de vlaggetjes geven aan welke. Oogst naar eigen behoefte sla door haar vlak bij de grond af te snijden.
IMG_5476

In de kas

Basilicum.
Pluk liever geen blaadjes van de basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker.
20230612_164616

Voor de kas

Selderij
Selderij heeft een hartige, kruidige smaak die erg lekker is in bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar ook een handje fijngesneden blaadjes door bami of nasi doet wonderen als je die niet heel vol van smaak vindt. Pluk een aantal stengels en blad zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken in de keuken. Laat het hart van de plant intact voor constante hergroei.
20230710_143810
Dille
Dille is een aromatisch kruid met een licht anijsachtige smaak. Het is vooral populair als smaakmaker bij bereiding van visgerechten. Dille combineert goed met komkommer en diverse koolsoorten. Oogst wat dille door een paar blaadjes te plukken.
20230703_133238
Koriander
Oogst nog gauw wat koriander! De bloemen zijn eetbaar trouwens, mooi voor in de salade. Oogst de koriander door er wat steeltjes af te knippen/plukken.
IMG_5467
Peterselie
Ook de peterselie, die je naast de koriander vindt, oogst je door er een bosje af te knippen/plukken.
IMG_5468
Chinese bieslook
De normale bieslook hebben we inmiddels allemaal terug gesnoeid, de bieslook zal nu opnieuw gaan groeien en daarna weer op de oogstlijst terecht komen. In de tussentijd kun je van de chinese bieslook genieten. Deze bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden. Zie foto hieronder.
IMG_5465
Oregano en tijm
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.
kruiden

Op de veranda

Groene Paprika
Nu liggen er ook groene paprika op de veranda. Ze zijn groen omdat we ze vroeg oogsten. Ze moeten wel rood worden alleen zijn ze tegen die tijd al opgegeten door de slakken. Om toch paprika te kunnen eten oogsten we ze daarom vroeg.

Courgettes, komkommers, aubergines en knoflook
Af en toe zijn er een aubergines en komkommers klaar uit de kas en ook de courgettes uit het veld zijn inmiddels klaar om te oogsten. Deze oogsten wij voor jullie en zullen we op de veranda in een bak klaar leggen. Neem mee naar eigen inzicht, zodat er voor iedereen wat is.

Knoflook
De knoflook ligt ook voor jullie klaar naast de veranda. Heb je je twee bossen al opgehaald?

Baba ganoush

Baba ganoush is een dip gemaakt van aubergines die van oorsprong uit het Midden-Oosten komt. En met dit makkelijke recept voor baba ganoush zit je altijd goed!

Ingrediënten

 • 3 aubergines
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 el tahini
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 citroen
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Instructies

 • Verwarm de oven op 180°C.
 • Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf met een mes de snijkant in ruitvorm in. Besprenkel met olijfolie en leg met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bak in de oven ongeveer 45 minuten tot het vruchtvlees helemaal zacht is.
 • Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schil van de aubergine en doe in een keukenmachine. Voeg de knoflook, tahini, komijnpoeder en 2 eetlepels olijfolie toe. Draai tot een grove puree.
 • Breng op smaak met sap van de citroen, peper en zout en eventueel wat extra komijnpoeder of olijfolie.
20230717_123312
20230703_135126

En

Hieronder op de foto zie je het veld met de aardbeien. Als je het grote veld op loopt gelijk links van het pad. Vergeet je niet om hier even langs te lopen en een paar aardbeien te snoepen?
En hieronder ook een foto van de frambozen, deze vind je bij de boomgaard. Even over het bruggetje aan de rechterkant tegen de werkplaats aan. De frambozen zijn op dit moment heerlijk zoet! Oogst maar naar behoefte.
IMG_5478
IMG-20230626-WA0011
In het T-huis

Het T-huis staat altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof voor of na het oogsten neer op de veranda en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.

En nieuw in het T-huis: Eitjes!
20230717_123226
20230717_123151
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.

MailPoet