Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstleden,

Deze week een korte verhaaltje. We zijn wat laat met de mail deze keer, maar beter laat dan nooit.

Deze vanaf deze week is er palmkool te oogsten. Dit kun je lekker wokken en bakken. Ook kun je hier lekkere chips van maken door ze in de oven te doen. Hierover vind je verderop een recept.

Ook zijn de sperziebonen en snijbonen klaar om geoogst te worden.

En dan maar weer gauw over tot de oogstlijst.
In het veld:
- Nieuw: Palmkool
- Nieuw: Sperziebone
- Nieuw: Snijbonen
- Rode en Chiogga bieten
- gele en rode uien
- snijselderij
- Knolvenkel
- Rucola
- Prei
- Raapstelen
- Snijbiet
- Sla

In de kas:
- Basilicum

Voor de kas:
- Selderij
- Dille
- Koriander
- Peterselie
- Chinese bieslook
- Oregano
- Tijm

Op de Veranda:
- Paprika
- Knoflook
- Courgette
- Komkommer
- Aubergine

En
- Aardbeien

Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Oogst niet uit veldjes waar geen vlaggetje bij staat. Als recept deze week: Babaganousch (met aubergines als hoofd ingrediƫnt) en tuinbonen-spread.

In het veld

Nieuw: Palmkool
Van de palmkool oogst je de bladeren, de plant blijft staan deze groeit door en kun je later weer van oogsten. Oogst altijd de grootste bladeren. 12 a 15 grote bladeren is genoeg voor een maaltijd.

Nieuw: Sperziebonen en snijbonen
De sperziebonen en snijbonen oogst je door de bonen voorzichtig los te trekken, de plant kan blijven staan en geeft later nieuwe bonen. Oogst de bonen die het grootst zijn. Je kunt genoeg oogsten voor een maaltijd. Dat is ongeveer 3 grote handen vol.

Rode en Chiogga bieten
Er is weer een veldje rode en chiogga bieten klaar. Je kunt oogsten voor een maaltijd, ongeveer 5 a 7 bieten afhankelijk van de grote.

Zomerwortelen
De wortelen zijn ook klaar om te oogsten. Je kunt een bundeltje van 7 a 9 wortels oogsten afhankelijk van de grote. Probeer grote wortels te oogsten en de kleine te laten staat. Deze kunnen dan nog even door groeien. Ook zijn er bedden met winterpeen, deze niet oogsten die moeten nog een tijd groeien en worden pas geoogst in het najaar.

Rode en gele uien
Alle uien zijn vanochtend uit de grond gehaald en liggen nu in het veld te drogen.
Iedereen mag deze week 30 gele uien en 15 rode uien meenemen en thuis verder laten drogen. Hoe doe je dit? Leg de uien een paar dagen in de tuin op de grond op een zonnige plek. Leg ze op een droge en luchtige plek, liefst in de zon. Bij regen droog houden. Totdat de stengels volledig droog en broos zijn. Je kunt de stengels afsnijden of samenvlechten tot een mooie slinger en vervolgens de uien ergens koel en droog opslaan.

Snijselderij
Oogsten van snijselderij doe je het best met een scherp mesje, of door te plukken. Snijd of pluk enkele blaadjes/stengels van de buitekant van de plant. De geoogste snijselderij is vers te gebruiken als kruid, maar ook lekker in warme soepen en sauzen.
Knolvenkel
Venkel heeft een sterke anijsachtige smaak, rauw is ze lekker in salades maar ook gekookt, gestoofd, in soepen en sauzen is ze erg lekker. En je hoeft niet alleen de bol (knolvenkel) te oogsten, ook de frisgroene heel fijn geveerde blaadjes zijn als kruid eetbaar. Met een mes snijd je de planten net onder de knol van de wortel los. Oogst eerst eens twee a drie knolvenkels.
20230710_143905
Rucola
Oogst naar eigen behoefte rucola door ze laag bij de grond af te snijden.
20230710_143925
Prei
Oogst naar eigen behoefte prei door ze voorzichtig uit de grond te trekken. Pak de prei onderaan vast bij de steel en trek deze omhoog.
20230703_134219
Raapstelen
Oogst naar eigen behoefte. Je oogst raapstelen door ze vlak bij de grond af te snijden.
20230703_134153
Snijbiet
Oogst naar eigen behoefte. Je oogst snijbieten door ze vlak bij de grond af te snijden.
20230703_134125
Sla
Er zijn meerdere veldjes met sla te vinden, deze week kun je plukken uit twee veldjes, de vlaggetjes geven aan welke. Oogst naar eigen behoefte sla door haar vlak bij de grond af te snijden.
IMG_5476

In de kas

Basilicum.
Pluk liever geen blaadjes van de basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker.
20230612_164616

Voor de kas

Selderij
Selderij heeft een hartige, kruidige smaak die erg lekker is in bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar ook een handje fijngesneden blaadjes door bami of nasi doet wonderen als je die niet heel vol van smaak vindt. Pluk een aantal stengels en blad zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken in de keuken. Laat het hart van de plant intact voor constante hergroei.
20230710_143810
Dille
Dille is een aromatisch kruid met een licht anijsachtige smaak. Het is vooral populair als smaakmaker bij bereiding van visgerechten. Dille combineert goed met komkommer en diverse koolsoorten. Oogst wat dille door een paar blaadjes te plukken.
20230703_133238
Koriander
Oogst nog gauw wat koriander! De bloemen zijn eetbaar trouwens, mooi voor in de salade. Oogst de koriander door er wat steeltjes af te knippen/plukken.
IMG_5467
Peterselie
Ook de peterselie, die je naast de koriander vindt, oogst je door er een bosje af te knippen/plukken.
IMG_5468
Chinese bieslook
De normale bieslook hebben we inmiddels allemaal terug gesnoeid, de bieslook zal nu opnieuw gaan groeien en daarna weer op de oogstlijst terecht komen. In de tussentijd kun je van de chinese bieslook genieten. Deze bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden. Zie foto hieronder.
IMG_5465
Oregano en tijm
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.
kruiden
20230717_123312

Op de veranda

Groene Paprika
Nu liggen er ook groene paprika op de veranda. Ze zijn groen omdat we ze vroeg oogsten. Ze moeten wel rood worden alleen zijn ze tegen die tijd al opgegeten door de slakken. Om toch paprika te kunnen eten oogsten we ze daarom vroeg.

Courgettes, komkommers, aubergines en knoflook
Af en toe zijn er een aubergines en komkommers klaar uit de kas en ook de courgettes uit het veld zijn inmiddels klaar om te oogsten. Deze oogsten wij voor jullie en zullen we op de veranda in een bak klaar leggen. Neem mee naar eigen inzicht, zodat er voor iedereen wat is.

Knoflook
De knoflook ligt ook voor jullie klaar naast de veranda. Heb je je twee bossen al opgehaald?

Palmkool-chips

Een leuke garnering voor de feestdagen
Palmkool is een koolsoort die geliefd is in Italiƫ. Daar noemen ze de kool cavolo nero. De kool groeit ook in ons klimaat en is steeds vaker in de natuurvoedingswinkels te koop.
Je kunt palmkool klaar maken als groene kool of boerenkool. Je kunt het stevige blad goed bakken. Het wordt zo krokant als chips met een verfijnde koolsmaak.

Voor 4 personen

  • 10 palmkoolbladeren
  • milde olijfolie
  • zeezout naar smaak
Palmkoolbladeren in de lengte, precies door de nerf, halveren en kort bakken in olijfolie op een laag vuur. Bladeren keren. Pas op dat ze niet verbranden. De palmkool-chips is klaar wanneer de bladeren heel dun en zo krokant als chips zijn geworden.
Chips afdeppen met keukenpapier en met een klein beetje zout bestrooien.

Eet smakelijk!
20230703_135126

En

Hieronder op de foto zie je het veld met de aardbeien. Als je het grote veld op loopt gelijk links van het pad. Vergeet je niet om hier even langs te lopen en een paar aardbeien te snoepen?

IMG_5478
In het T-huis

Het T-huis staat altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof voor of na het oogsten neer op de veranda en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.

En nieuw in het T-huis: Eitjes!
20230717_123226
20230717_123151
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.

MailPoet