Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste Oogstgenoten,

Deze week zul je een aantal lege vakken tegen komen op de tuin. De vroege aardappelen zijn namelijk gerooid en de meeste uien zijn van het veld en liggen te drogen. Beide gewassen zullen we per week in porties meegeven zodat we daar de komende tijd lekker van kunnen eten.

Deze week hebben we klaar staan:

- Aardappelen - een maaltijd aan aardappelen per lid. Je vindt de aardappelen in de werkplaats bij de ingang in een krat. Er ligt een kleedje overheen tegen de zon. Deze graag terugleggen. Geniet er van en lekker om in de schil te eten.

- Kapucijners - Pluk twee flinke handen vol van de allerdiksten. Thuis even doppen en dan heerlijk rauw door de salade of even wokken of koken. Het ras heet Blauwschokkers en je herkent ze dan ook aan de opvallende donkerblauwe peulen.

- Rode bieten ├│f Chioggia bieten - 4 grote bieten per lid. Je mag zelf kiezen welke bieten je wilt oogsten. Pluk alleen de allergrootste, de kleintjes krijgen dan weer ruimte om verder te groeien. Als je er twee bijelkaar ziet staan, haal er gerust eentje weg zodat de ander weer verder kan groeien. Ook het loof kan goed gegeten worden!

- Rode uien - vier stuks

- Regenboog Snijbiet - 5 grote bladeren per lid. In maar liefst 4 verschillende kleuren staat de snijbiet klaar om geoogst te worden. Je kunt de grote bladen 5 cm boven de grond afsnijden, daarna groeit de plant gewoon weer verder. LET OP: de snijbiet staat in hetzelfde vak als de rode biet, maar vormt een apart rijtje. Goed kijken dus dat je geen rode bieten om snijd. Zie ook de bordjes.

- Stamslaboontjes - Een hand vol voor deze week. Pluk de grootsten.

- Andijvie - 1 krop

- Rucola - neem zoveel mee als je nodig hebt. Ook de bloemetjes zijn lekker.

- Tuinbonen - Restanten van de tuinbonen. Pluk een maaltje bij elkaar, op=op.

Recept van de week - aardappelen met schil uit de oven

Aardappelen kun je op veel verschillende manieren klaar maken. Een van de meest gezonde bereidingswijzes is aardappelen met schil. Dit komt doordat de schil en de aardappel net onder de schil zeer veel vitamines bevatten. Door deze niet weg te schillen, maar gewoon te bereiden gaan deze niet verloren en belanden deze op je bord.


  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Bereiding: 40 minuten
  • Hoeveelheid: aardappel recept voor 4 personen

Ingredi├źnten

400g aardappeltjes
Olijfolie
4 tenen knoflook
Zeezout
1 takje rozemarijn

Voorbereiding

Verwarm de over op 200 graden. Boen de aardappeltjes en halveer deze vervolgens. Pel de knoflook en snij deze in grove stukken. Haal de naaldjes van het takje rozemarijn, desgewenst in kleine stukjes snijden.

Bereiding

1 - Doe de olijfolie in een ovenschaal en zorg ervoor dat de bodem volledig is ingevet. Gooi vervolgens de gehalveerde aardappeltjes in de schaal. Doe ook de stukken knoflook in de schaal en stop deze over de gehele schaal tussen de aardappeltjes. Voeg naar smaak zeezout toe en gooi ook de rozemarijn over de aardappeltjes. Schenk een flinke scheut olijfolie over de aardappeltjes.
2 - Zet de schaal in de op 200 graden voorverwarmde oven. Haal de schaal om de 10-15 minuten uit de oven en hussel de aardappeltjes. Na 40 minuten zijn aardappelen met schil uit de oven klaar!

Aardappelen-met-schil-uit-de-oven
Bedankt voor het lezen en eet smakelijk!

De Tuinders
MailPoet