Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstleden,

Genieten jullie ook zo van het zonnetje? Het wordt weer een heelijke dag!

De oogst gaat lekker door. Deze week zijn er nog steeds voldoende courgettes. Heb je al eens gevulde courgettes geprobeerd? Hieronder vind je een recept van gevulde courgettes met geitenkaas, maar het kan ook met bijvoorbeeld feta of (vegetarisch) gehakt. Vergeet deze dus niet te oogsten, er is genoeg.

De chioggia bietjes willen ook graag geoogst worden trouwens!D Daar kun je hele lekkere frisse bietensalade van maken.

En aankomende week vrijdagavond en zaterdag vindt het aardbeverrr festival plaats!! We zouden het leuk vinden als je komt. Er is mooie live muziek, lekker eten en voor de kinderen is er een heus speelkasteel. Meer info vind je hier: https://masconmenos.nl/aardbever-festival/
Scherm­afbeelding-2023-07-05-om-23.05.17-2048x1157
Veel plezier met oogsten deze week!
In het veld:
- Worteltjes!
- Palmkool
- Sperziebonen
- Snijbonen
- Rode en Chiogga bieten
- Gele en rode uien
- Snijselderij
- Prei
- Snijbiet
- Sla

In de kas:
- Basilicum

Voor de kas:
- Selderij
- Peterselie
- Chinese bieslook
- Oregano
- Tijm

Op de Veranda:
- Knoflook
- Courgette
- Komkommer
- Aubergine

En
- Aardbeien

Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Oogst niet uit veldjes waar geen vlaggetje bij staat. Als recept deze week: vegetarische gevulde courgette met geitenkaas

In het veld

Worteltjes
De wortelen zijn ook klaar om te oogsten. Je kunt een bundeltje van 7 a 9 wortels oogsten afhankelijk van de grote. Probeer grote wortels te oogsten en de kleine te laten staat. Deze kunnen dan nog even door groeien. Ook zijn er bedden met winterpeen, deze niet oogsten die moeten nog een tijd groeien en worden pas geoogst in het najaar.

Palmkool
Van de palmkool oogst je de bladeren, de plant blijft staan deze groeit door en kun je later weer van oogsten. Oogst altijd de grootste bladeren. 12 a 15 grote bladeren is genoeg voor een maaltijd.

Sperziebonen en snijbonen
De sperziebonen en snijbonen oogst je door de bonen voorzichtig los te trekken, de plant kan blijven staan en geeft later nieuwe bonen. Oogst de bonen die het grootst zijn. Je kunt genoeg oogsten voor een maaltijd. Dat is ongeveer 3 grote handen vol.

Rode en Chiogga bieten
Er is weer een veldje rode en chiogga bieten klaar. Je kunt oogsten voor een maaltijd, ongeveer 5 a 7 bieten afhankelijk van de grote.

Rode en gele uien
Heb je jou uien al opgehaald? Voor iedereen zijn er 30 gele uien en 15 rode uien. Ze liggen allemaal bij de veranda van het Thuis.

Snijselderij
Oogsten van snijselderij doe je het best met een scherp mesje, of door te plukken. Snijd of pluk enkele blaadjes/stengels van de buitekant van de plant. De geoogste snijselderij is vers te gebruiken als kruid, maar ook lekker in warme soepen en sauzen.
Prei
Oogst naar eigen behoefte prei door ze voorzichtig uit de grond te trekken. Pak de prei onderaan vast bij de steel en trek deze omhoog.
20230703_134219
Snijbiet
Oogst naar eigen behoefte. Je oogst snijbieten door ze vlak bij de grond af te snijden.
20230703_134125
Sla
Er zijn meerdere veldjes met sla te vinden, deze week kun je plukken uit twee veldjes, de vlaggetjes geven aan welke. Oogst naar eigen behoefte sla door haar vlak bij de grond af te snijden.
IMG_5476

In de kas

Basilicum.
Pluk liever geen blaadjes van de basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker.
20230612_164616

Voor de kas

Selderij
Selderij heeft een hartige, kruidige smaak die erg lekker is in bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar ook een handje fijngesneden blaadjes door bami of nasi doet wonderen als je die niet heel vol van smaak vindt. Pluk een aantal stengels en blad zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken in de keuken. Laat het hart van de plant intact voor constante hergroei.
20230710_143810
Peterselie
Ook de peterselie, die je naast de koriander vindt, oogst je door er een bosje af te knippen/plukken.
IMG_5468
Chinese bieslook
De normale bieslook hebben we inmiddels allemaal terug gesnoeid, de bieslook zal nu opnieuw gaan groeien en daarna weer op de oogstlijst terecht komen. In de tussentijd kun je van de chinese bieslook genieten. Deze bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden. Zie foto hieronder.
IMG_5465
Oregano en tijm
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.
kruiden

Op de veranda

Courgettes, komkommers, aubergines en knoflook
Af en toe zijn er een aubergines en komkommers klaar uit de kas en op dit moment liggen er ook veel courgettes klaar om meegenomen te worden. Deze groentes oogsten wij voor jullie en zullen we op de veranda in een bak klaar leggen. Neem mee naar eigen inzicht, zodat er voor iedereen wat is.

Vegetarisch gevulde courgette met geitenkaas - 2 stuks

INGREDIËNTEN
- 1 courgette
- 100 gr geitenkaas
- 2 theelepels honing
- 1 theelepel tijm
- 5 walnoten
- 8 gedroogde tomaatjes

BEREIDING
- Verwarm de oven op 180 graden. Halveer de courgettes in de lengte en schep met een lepeltje het vruchtvlees uit de courgette. Brokkel in beide helften van de courgette geitenkaas. Strooi hierover tijm en verdeel de honing er overheen.
- Snijd de gedroogde tomaat in kleine stukjes. Breek de walnoten en verdeel dit samen met de stukjes gedroogde tomaat over de geitenkaas heen. Druppel er eventueel nog een beetje olijfolie over. Bak de courgettes af in ongeveer 20 minuten

Knoflook
De knoflook ligt ook voor jullie klaar naast de veranda. Heb je je twee bossen al opgehaald? En vergeet je dit dan niet om, net als je uien, even aan te kruizen op het formulier dat in het T-huis ligt?
20230703_135126
20230717_123312

En

Hieronder op de foto zie je het veld met de aardbeien. Als je het grote veld op loopt gelijk links van het pad. Vergeet je niet om hier even langs te lopen en een paar aardbeien te snoepen?

IMG_5478
In het T-huis

Het T-huis staat altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof voor of na het oogsten neer op de veranda en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.

En in het T-huis: Eitjes!
20230717_123226
20230717_123151
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.

MailPoet