Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstleden,

Er zijn nog lekker veel verschillende groentes te oogsten. Minstens 20 soorten! Wat een rijkdom. We genieten nog even extra van de mooie dagen, voordat de herfst zich weer aankondigd.

Nog even ter herinnering: Graag alleen oogsten bij de velden waar een rood vlaggetje staat. Het gebeurt toch te vaak dat mensen oogsten in velden die nog niet volgroeit zijn, zoals de worteltjes. Sommige velden lijken misschien al wel klaar, maar we oogsten gespreid zodat we langer met zijn allen van dezelfde groente kunnen genieten.

Deze week even geen worteltjes, prei en sla. Wel hebben we weer wat nieuws in de kas: Nieuw Zeelandse spinazie. Je leest er verderop meer over.

Veel oogstplezier deze week!
In het veld:
- Paksoi
- Tomaten
- Palmkool
- Sperziebonen
- Boterboontjes
- Snijbonen
- Rode en Chiogga bieten (meerdere plekken)
- Gele en rode uien
- Snijselderij
- Snijbiet

In de kas:
- Nieuw deze week: Nieuw-zeelandse spinazie
- Basilicum
- Zomerpostelein

Voor de kas:
- Citroenmelisse
- Selderij
- Peterselie
- Chinese bieslook
- Oregano
- Tijm

Op de Veranda:
- Pompoen
- Tomaten
- Knoflook
- Courgette (ook de groene bollen zijn courgettes en hartstikke lekker)
- Aubergine (af en toe)

En
- Aardbeien

Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Oogst niet uit veldjes waar geen vlaggetje bij staat. Als recept deze week noedelsoep met paksoi en ei. Paksoi is een groente die door veel mensen vaak wordt vergeten. Zonde, want deze knapperige koolsoort geeft alle gerechten een lekkere bite.

In het veld

Paksoi
Deze week is er voor iedereen een a twee kroppen paksoi. De paksoi oogst je door een krop laag bij de grond af te snijden. Heerlijk in een wokgerecht!

Aziatische heldere noedelsoep met paksoi en ei voor 4 personen

Ingrediënten

- 4 cm verse gember
- 1 rode peper
- 2 kroppen paksoi
- 2 rode paprika's
- 2 limoenen
- 2 tl gemalen citroengras
- 4 eieren
- 240 gram verse udonnoedels
- 20 ml Sojasaus
- 40 gram Cashewnoten
- 2,4 liter boullion

Bereiding

1. Bereid de bouillon. Schil de gember en snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Verwijder de steelaanzet van de paksoi, snijd klein en houd de witte stelen apart van de groene bladeren. Snijd de paprika in blokjes en pers de groene limoen uit.
2. Verhit de zonnebloemolie in een soeppan met deksel en fruit de gember en rode peper 2 – 3 minuten op laag vuur. Voeg het witte gedeelte van de paksoi, de paprika en het citroengras toe en roerbak nog 2 minuten.
3. Zorg ondertussen dat de eieren net onder water staan in een steelpan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook in 6 – 8 minuten hard. Laat daarna schrikken onder koud water.
4. Voeg de bouillon toe aan de soeppan met deksel en breng aan de kook (zie tip). Dek de pan af en laat de soep 6 minuten zachtjes koken. Voeg halverwege de noedels toe. Voeg in de laatste minuut het groen van de paksoi toe. Breng op smaak met de sojasaus, 1 tl limoensap per persoon, peper en zout.
5. Pel ondertussen de eieren en halveer ze.
6. Verdeel de noedelsoep over de soepkommen. Serveer de soep met de gehalveerde eieren en bestrooi met de cashewnoten.

Tomaten
Als je in het veld mooie rijpe tomaten ziet hangen mag je deze oogsten. Houd de steel vast en trek de tomaat voorzichtig van de plant, zodat je niet de hele plant beschadigd. Af en toe liggen er ook heerlijke tomaten klaar voor je op de veranda.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.58 (1)
Palmkool
Van de palmkool oogst je de bladeren, de plant blijft staan deze groeit door en kun je later weer van oogsten. Oogst altijd de grootste bladeren. 12 a 15 grote bladeren is genoeg voor een maaltijd.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.59 (1)
Sperziebonen, boterboontjes en snijbonen
De boontjes achter de mais zijn eruit gehaald. Maar niet getreurd, want aan de andere kant van het pad (helemaal links achterin het veld) staan nieuwe boontjes die klaar zijn om geoogst te worden. De sperziebonen, snijbonen en boterboontjes oogst je door de boontjes voorzichtig van de plant af te trekken. De plant laten we weer staan zodat er nog weer nieuwe boontjes aan kunnen groeien. Er is meer dan voldoende, dus pluk zoveel als je wilt. Je kunt ook een extra portie meenemen om in te vriezen.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.59
Rode en Chiogga bieten
Er zijn heel veel bietjes klaar in verschillende velden. Er staat een vlaggetje bij de bietjes die je kunt oogsten. Oogst je eerst de grootste? Je kunt oogsten naar eigen behoefte.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.54 (1)
Rode en gele uien
Er liggen nog heel wat uien bij de veranda van het T-huis. Mocht je je uien al wel opgehaald hebben, maar kun je er meer gebruiken voor je maaltijden, dan kun je tijdens het oogsten gerust een aantal uien mee naar huis nemen.

Snijselderij
Oogsten van snijselderij doe je het best met een scherp mesje, of door te plukken. Snijd of pluk enkele blaadjes/stengels van de buitekant van de plant. De geoogste snijselderij is vers te gebruiken als kruid, maar ook lekker in warme soepen en sauzen.
Snijbiet
Oogst naar eigen behoefte. Je oogst snijbieten door ze vlak bij de grond af te snijden.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.54 (2)

In de kas

Nieuw deze week: Nieuw-zeelandse spinazie
Nieuw-Zeelandse spinazie is een lekkere groente. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken.
WhatsApp Image 2023-09-18 at 19.51.08
Basilicum
Pluk liever geen blaadjes van de basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker.
20230612_164616
Zomerpostelein
Hier en daar vind je in de kas heerlijke zomerpostelein. Je oogst zomerpostelein door de blaadjes er voorzichtig af te plukken.

Voor de kas

Citroenmelisse
Citroenmelisse is heerlijk in de thee en wist je dat deze thee rustgevend werkt? Oogst een aantal blaadjes/takjes.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.59 (2)
Selderij
Selderij heeft een hartige, kruidige smaak die erg lekker is in bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar ook een handje fijngesneden blaadjes door bami of nasi doet wonderen als je die niet heel vol van smaak vindt. Pluk een aantal stengels en blad zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken in de keuken. Laat het hart van de plant intact voor constante hergroei.
20230710_143810
Peterselie
Ook de peterselie, die je naast de koriander vindt, oogst je door er een bosje af te knippen/plukken.
IMG_5468
Chinese bieslook
Deze bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden, de bloemen kun je ook eten. Zie foto hieronder.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.59.00
Oregano en tijm
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.
kruiden

Op de veranda

Pompoen
Er komen deze week weer nieuwe pompoenen op de veranda te liggen, oranje, maar ook groene. Neem, als er weer pompoenen liggen, gerust één pompoen mee tijdens het oogsten.

Courgettes, aubergines, tomaten en knoflook
Af en toe zijn er een aubergines en tomaten klaar uit de kas en op dit moment liggen er ook veel courgettes klaar om meegenomen te worden. Op de foto hieronder zijn ook grote ronde courgettes te zien, hartstikke lekker en leuk voor de afwisseling!
Al deze groentes oogsten wij voor jullie en zullen we op de veranda in een bak klaar leggen. Neem mee naar eigen inzicht, zodat er voor iedereen wat is.

Knoflook
Net als bij de uien geldt dat er na de eerste ronde nog knoflook is. Mocht je je bossen knoflook al wel opgehaald hebben, maar kun je er meer gebruiken voor je maaltijden, dan kun je tijdens het oogsten gerust een aantal knoflookbollen mee naar huis nemen. Ze liggen bij de veranda van het T-huis.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.53
20230717_123312

En

Hieronder op de foto zie je het veld met de aardbeien. Als je het grote veld op loopt gelijk links van het pad. Vergeet je niet om hier even langs te lopen en een paar aardbeien te snoepen?

IMG_5478
In het T-huis

Het T-huis staat altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof voor of na het oogsten neer op de veranda en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.
En in het T-huis: Eitjes!

Onze scharrelkippen leggen eieren. Wil je deze ook? We verkopen ze per 6 stuks voor 2,50 euro.

Hoe gaat het in zijn werk:
- Kies de 6 eieren met het laagste getal erop. Het getal is namelijk de datum waarop ze zijn gelegd.
- Doe het geld in het potje.
- Neem de eierdoos de volgende keer weer mee terug. Heb je nog eierdozen thuis, wil je deze dan meenemen zodat we ze kunnen hergebruiken?
20230717_123151
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.

MailPoet