Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
angela-en-piet-met-appels
Unknown
Beste oogstleden,

Dit keer hebben we veel nieuws van de tuin.

Om te beginnen de aardappelen: Deze mogen a.s. zaterdag opgehaald worden tussen 10 en 12 uur. Er is 2,5 kilo per persoon. Het is dit jaar weinig vanwege slechte oogst. Wel staat er zaterdag koffie/thee en een taartje voor je klaar!

Mocht het a.s. zaterdag niet passen, dan is er op zaterdag 7 oktober wederom van 10 tot 12 uur een aardappel uitdeel moment, maar dan zonder taart :) .

Dan hebben we ook biologische appels te koop van Piet en Angela van de Eikemaheert uit Loppersum. 0,50 cent per appel, 2 euro per kilo. Geld kan in het potje dat er bij staat.

En iedereen bedankt voor het kopen van de eitjes. Van de opbrengsten hebben we biologische legkorrels kunnen kopen. Heel fijn dat de eitjes genoeg opbrengen om weer voer van te kunnen kopen.

Tot zover de update, veel oogstplezier deze week!
In het veld:
- Nieuw deze week: chinese kool
- Paksoi
- Tomaten
- Palmkool
- Sperziebonen
- Boterboontjes
- Snijbonen
- Rode en Chiogga bieten (meerdere plekken)
- Gele en rode uien
- Snijselderij
- Snijbiet

In de kas:
- Nieuw-zeelandse spinazie
- Basilicum
- Zomerpostelein

Voor de kas:
- Citroenmelisse
- Selderij
- Peterselie
- Chinese bieslook
- Oregano
- Tijm

Op de Veranda:
- Nieuw deze week: kolen; spitskool, savooie, witte- en rode kool.
- Groene Paprika
- Pompoen (ook de witte pompoenen zijn eetbaar)
- Tomaten
- Knoflook
- Courgette (ook de groene bollen zijn courgettes en hartstikke lekker)
- Aubergine (af en toe)

Hieronder vind je alle informatie over de te oogsten groentes van de week. Hoe oogst je ze en hoeveel? Bij elk te oogsten groente staat een vlaggetje in de grond, zodat je duidelijk kunt zien waar de te oogsten groentes te vinden zijn. Oogst niet uit veldjes waar geen vlaggetje bij staat.

In het veld

Nieuw deze week: chinese kool
De chinese kool is klaar om geoogst te worden. Je oogst deze op dezelfde manier als de paksoi. Zie hieronder. Oogst naar eigen behoefte.

Paksoi
Deze week kan iedereen naar eigen behoefte paksoi oogsten. De paksoi oogst je door een krop laag bij de grond af te snijden. Heerlijk in een wokgerecht!
Tomaten
Als je in het veld mooie rijpe tomaten ziet hangen mag je deze oogsten. Houd de steel vast en trek de tomaat voorzichtig van de plant, zodat je niet de hele plant beschadigd. Af en toe liggen er ook heerlijke tomaten klaar voor je op de veranda.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.58 (1)
Palmkool
Van de palmkool oogst je de bladeren, de plant blijft staan deze groeit door en kun je later weer van oogsten. Oogst altijd de grootste bladeren. 12 a 15 grote bladeren is genoeg voor een maaltijd.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.59 (1)
Sperziebonen, boterboontjes en snijbonen
Vanaf nu mag je bij de boontjes de hele struik uit de grond trekken. Vervolgens pluk je de boontjes van de struik af. De struik mag op het veld blijven liggen. De boontjes staan helemaal links achter in het veld. Er is meer dan voldoende, dus pluk zoveel als je wilt. Je kunt ook een extra portie meenemen om in te vriezen.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.59
Rode en Chiogga bieten
Er zijn heel veel bietjes klaar in verschillende velden. Er staat een vlaggetje bij de bietjes die je kunt oogsten. Oogst je eerst de grootste? Je kunt oogsten naar eigen behoefte.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.54 (1)
Rode en gele uien
Er liggen nog heel wat uien bij de veranda van het T-huis. Mocht je je uien al wel opgehaald hebben, maar kun je er meer gebruiken voor je maaltijden, dan kun je tijdens het oogsten gerust een aantal uien mee naar huis nemen.

Snijselderij
Oogsten van snijselderij doe je het best met een scherp mesje, of door te plukken. Snijd of pluk enkele blaadjes/stengels van de buitekant van de plant. De geoogste snijselderij is vers te gebruiken als kruid, maar ook lekker in warme soepen en sauzen.
Snijbiet
Oogst naar eigen behoefte. Je oogst snijbieten door ze vlak bij de grond af te snijden.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.54 (2)

In de kas

Nieuw-zeelandse spinazie
Nieuw-Zeelandse spinazie is een lekkere groente. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken.
WhatsApp Image 2023-09-18 at 19.51.08
Basilicum
Pluk liever geen blaadjes van de basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker.
20230612_164616
Zomerpostelein
Hier en daar vind je in de kas heerlijke zomerpostelein. Je oogst zomerpostelein door de blaadjes er voorzichtig af te plukken.

Voor de kas

Citroenmelisse
Citroenmelisse is heerlijk in de thee en wist je dat deze thee rustgevend werkt? Oogst een aantal blaadjes/takjes.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.58.59 (2)
Selderij
Selderij heeft een hartige, kruidige smaak die erg lekker is in bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar ook een handje fijngesneden blaadjes door bami of nasi doet wonderen als je die niet heel vol van smaak vindt. Pluk een aantal stengels en blad zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken in de keuken. Laat het hart van de plant intact voor constante hergroei.
20230710_143810
Peterselie
Ook de peterselie, die je naast de koriander vindt, oogst je door er een bosje af te knippen/plukken.
IMG_5468
Chinese bieslook
Deze bieslook oogst je door ze 4 centimeter boven de grond af te snijden, de bloemen kun je ook eten. Zie foto hieronder.
WhatsApp Image 2023-08-28 at 20.59.00
Oregano en tijm
Van de tijm kun je een takje afknippen en ook de oregano oogst je door de topjes van de takjes af te knippen. Heerlijk in de pasta saus bijvoorbeeld.
kruiden

Op de veranda

Nieuw deze week: kolen; spitskool, savooie, witte- en rode kool.
Deze week liggen er regelmatig allerlei soorten kolen voor je klaar op de veranda. Neem eerst eens eentje mee van elke soort.

Groene Paprika
Zo nu en dan liggen er groene paprika's op de veranda. Door te weinig zon rijpen ze niet volledig af en blijven ze groen. Maar deze zijn nog steeds lekker om te eten.

Pompoen
Er liggen veel pompoenen op de veranda, oranje en groene, maar ook eetbare witte. Neem gerust één pompoen van elk soort mee tijdens het oogsten.

Courgettes, aubergines, tomaten en knoflook
Af en toe zijn er een aubergines en tomaten klaar uit de kas en op dit moment liggen er ook veel courgettes klaar om meegenomen te worden. Op de foto hieronder zijn ook grote ronde courgettes te zien, hartstikke lekker en leuk voor de afwisseling!
Al deze groentes oogsten wij voor jullie en zullen we op de veranda in een bak klaar leggen. Neem mee naar eigen inzicht, zodat er voor iedereen wat is.

Knoflook
Net als bij de uien geldt dat er na de eerste ronde nog knoflook is. Mocht je je bossen knoflook al wel opgehaald hebben, maar kun je er meer gebruiken voor je maaltijden, dan kun je tijdens het oogsten gerust een aantal knoflookbollen mee naar huis nemen. Ze liggen bij de veranda van het T-huis.
WhatsApp Image 2023-09-25 at 20.31.14
20230717_123312
In het T-huis

Het T-huis staat altijd open voor iedereen. Zet zelf een lekker kopje koffie en thee, plof voor of na het oogsten neer op de veranda en geniet van het fijne uitzicht over de tuin.
En in het T-huis: Eitjes!

Onze scharrelkippen leggen eieren. Wil je deze ook? We verkopen ze per 6 stuks voor 2,50 euro.

Hoe gaat het in zijn werk:
- Kies de 6 eieren met het laagste getal erop. Het getal is namelijk de datum waarop ze zijn gelegd.
- Doe het geld in het potje.
- Neem de eierdoos de volgende keer weer mee terug. Heb je nog eierdozen thuis, wil je deze dan meenemen zodat we ze kunnen hergebruiken?
20230717_123151
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.

MailPoet