Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Goedemorgen Oogstgenoten,

Komende zaterdag is het dan zover - de duurzaamheidsmarkt op Woldwijk!

Kom zeker een kijkje nemen want Remco van Avec Plezier gaat een bijzondere proeverij organiseren met groentes en bloemen uit de tuin. In de Wereldhuiskamer stoken wij de nieuwe leemkachel warm en onder het genot van een drankje en hapje vertellen we je hoe dit bijzondere bouwwerk tot stand is gekomen.

Er zijn allerlei rondleidingen, er is muziek en ook voor de kinderen is er van alles te doen zoals je eigen smoothie maken op de smoothiefiets.

De dag begint om 14:00 uur en duurt tot 18:00 uur. We zien je graag zaterdag. Voel je welkom.

Ondertussen is er deze week te oogsten:

In de werkplaats:

Aardappelen - twee soorten, neem een portie mee van elk.

Courgettes - 1 per lid. De laatste van het seizoen.

Pompoen - 1 pompoen per lid (als er in de werkplaats niks ligt kijk dan ook nog even op het land)

Naast de werkplaats:

Een bijzondere vermelding voor de tomaten. Het zijn er heel veel en pluk zoveel als je kan! Kijk goed tussen de bladeren en je vindt zo waar flinke trossen vol met cherrytomaten, tijgertomaten en roze tomaten. Naast de werkplaats vind je ze groeiend tegen het hek aan. En ook aan het einde van de boomgaard (langs de buitenmuur van de werkplaats) vind je tomaten langs de strobalen. Pluk zoveel je kan!

In de tuin:

Het kolen vak is dit jaar flink aangetast door de slakken, maar door de lange periode van droogte hebben de slakken zich ingehouden en hebben veel kolen zich toch nog weten te ontwikkelen. Er staat veel gras, maar hiertussen kun je allerlei mooie kolen vinden:

Snij de grote kolen er uit waarvan je denkt dat ze groot genoeg zijn. Je vindt onder andere: Groene kool (buitenste rand van het kolen vak), rode kool, spitskool, romanesco (brocolli), bloemkool en chinese kool. Je hoeft hiervoor niet op de vlaggetjes te letten.

Paksoi - De paksoi gaat super goed. Pak zoveel je wilt. Net als snijbiet te oogsten door de bladeren er af te snijden. Echt super lekker in wok of stoofgerechten.

Snijbiet - Onbeperkt! Heerlijk om te wokken, stoven, of rauw in de salade. Pak zoveel je wil er is meer dan genoeg. Afsnijden 5 cm boven de grond.

Eikenbladsla - Er is weer veel verse eikenbladsla en deze komende weken geoogst worden. Pak de grotere kroppen er tussen uit. Voor ieder lid TWEE.

Boerenkool - snijd de bladeren van de plant en neem genoeg mee voor een maaltje.

Palmkool - Prachtige koolplant die er een beetje uitziet als een palmboom. Je kunt de bladeren blijven plukken. Pak genoeg voor een maaltje. Lekker om te stoven of te wokken.Recept week 43 - Kom naar de duurzaamheidsmarkt!

Deze week met opzet geen recept, want we willen graag dat iedereen een kijkje komt nemen op de duurzaamheidsmarkt. Cateraar Avec Plezier is aanwezig en maakt de heerlijkste hapjes met groentes uit de tuin. Je kunt hem van alles vragen over de vele gerechten en de recepten.

Eet smakelijk!


Met vriendelijke groet,

De Tuinders
MailPoet