Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste leden,

Het einde van het seizoen komt in zicht en daarmee kijken we alvast even vooruit op ons volgende seizoen.

Afgelopen jaar is er weer een hoop gebeurd op de tuin en met gemiddeld meer dan zeven verschillende groentes per week hebben we er goed van kunnen eten. Het seizoen begon met een vliegende start in het voorjaar, met strakke houtsnipperpaadjes en verhoogde bedden van compost.

Met veel karton poogden we de druk van het kweekgras onder de knie te krijgen, maar zoals velen van jullie hebben gezien is deze theorie niet altijd even goed uitgepakt. Daarnaast hadden we veel problemen met de zitmaaier en zo werd de tuin al gauw weer grotendeels overmeesterd door het gras. We zijn blij dat er altijd genoeg eten was, maar willen ook graag de tuin verbeteren.

De les die we geleerd hebben is dat de tuin veel meer aandacht vraagt dan we kunnen geven. Wij zijn erg druk met het ontwikkelen van het terrein, het bouwen van de Wereldhuiskamer en onze dagdagelijkse handelingen. Daarnaast moet er ook buiten de deur gewerkt worden voor de inkomsten. Al met al blijft er te weinig tijd over voor de tuin.

En daarom zijn we op dit moment op zoek naar een enthousiaste tuinder die de leiding wil nemen over de Zelfoogsttuin Ten Boer. Niet dat wij de tuin los gaan laten, we blijven zeker betrokken, maar er is wel iemand nodig die de dagelijkse leiding over de tuin neemt.

Ook hebben we van verschillende leden wel vernomen dat ze graag eens een dagje komen helpen op de tuin. Tot op heden hebben we daar door de vele drukte nog geen gehoor aan kunnen geven, maar met de nieuwe tuinder willen we zeker vaker een meewerkdag organiseren. Dat is goed voor de tuin, maar ook voor het onderlinge contact.

Op dit moment zijn we in gesprek met een enthousiaste tuinder (met bio-dynamische landbouw opleiding) en hebben we een oproep op Facebook gezet. En misschien kennen jullie nog iemand? We spreken verschillende geïnteresseerden en als we iemand gevonden hebben dan stellen we die natuurlijk graag aan jullie voor.

Dit voorstellen willen we graag plannen tezamen met een feestje om het seizoen af te sluiten en iedereen te bedanken voor het afgelopen jaar. Daarnaast kunnen de leden dus de nieuwe tuinder leren kennen, meedenken in het teeltplan en eventuele wensen of voorkeuren meegeven.

Tot die tijd houden we jullie op de hoogte. Bedankt voor het lezen van dit lange verhaal, nu gauw over op de oogst van komende week:

Veel groentes zijn er wel klaar mee voor dit jaar, ondanks de nog warme temperaturen zijn de dagen simpelweg te kort. We gaan dus oogsten wat er nog is en langzaam de tuin leeg eten.

Te oogsten deze week:

- Snijbiet, snijbiet, snijbiet! Pak zoveel je kunt en kijk ook nog eens naar het recept van vorige week waarmee je snijbiet kunt inmaken.

- Paksoi - er is genoeg, pak zoveel je wilt.

- Boerenkool - pluk genoeg bladeren voor een lekkere stampot.

- Sla - zodra de eerste vorst komt dan is de sla vergaan, dus pak zoveel sla als je wilt. Er is genoeg.

- In het kolenvak staat nog spitskool, groene kool, rode kool, romanesco en bloemkool. Je kunt oogsten wat groot genoeg is. Even zoeken tussen het gras, maar zeker de moeite waard!

- Bladmosterd - snij wat je wilt gebruiken.

- Peterselie - idem dito. Te gebruiken in het recept van de week.

- Komkommerkruid - de bloemen en blaadjes zijn eetbaar. Smaakt zoals de naam al vermoed naar komkommer.

Koolsalade - met peterselie

  • 1/2 witte kool
  • 1 kleine rode ui
  • 2 wortelen
  • 1 appel (beetje zuur)
  • bosje bladpeterselie
  • sap van 1 citroen
  • een lepel mayonaise
  • 1 tl Engelse mosterd
  • zout
  • zwarte peper, vers gemalen
Bereiding
Verwijder van de kool de buitenste bladeren. Snij de kool zo dun mogelijk.
Rasp de wortelen schoon, snij ze in lange repen en snij de repen in julienne (lucifer reepjes).
Was de appel, verwijder het klokhuis en snij de appelpartjes in plakjes en daarna ook julienne.
Snij de ui in dunne ringen. Hak de bladpeterselie (alleen de blaadjes) fijn.
Maak een dressing van het citroensap, mayonaise, mosterd, zout, peper en de gehakte bladpeterselie.
Meng in een slakom de kool, wortel, ui en appel door elkaar. Schep de dressing erdoorheen en breng zonodig verder op smaak.

Eet smakelijk!

coleslaw
MailPoet