Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste leden,

Gisteren hebben we weer met een aantal enthousiaste gegadigden voor de tuin een rondleiding gemaakt over de zelfoogsttuin. Drie jonge vrouwen die allemaal een opleiding volgen of hebben gevolgd aan de Warmonderhof, de biologische landbouwschool in Dronten.

De tuin is op zijn eind van het seizoen aangekomen en de aanblik was weinig florisant. Maar deze geschoolde dames hadden wel vaker een weiland omgetoverd tot zelfoogsttuin en zagen alle drie wel een toekomst voor zich in Ten Boer. De handen gingen natuurlijk gelijk de grond in om te bekijken met wat voor grond ze te maken hebben. Door de grote hoeveelheden compost die we de afgelopen jaren hebben aangebracht is van de vette ondoordringbare klei haast geen sprake meer. Hiervoor is in de plaats gekomen een mooie rulle toplaag. Dit stemde de dames tot grote tevredenheid. Blijkbaar hadden we dat wél goed aangepakt :).

De tussenstand op dit moment is er dat vier serieuze gegadigden over zijn gebleven. Enkele van hun zouden wel samen de tuin willen bestieren en anderen hebben zich hierover nog niet zo uitgelaten. Er waren plannen bij voor natuurlijk de groentetuin, maar ook voor bloemen, kippen (lees:eieren), een bijenstal en een theehuisje met allerlei lekkernijen.

Wij gaan nog een rondje individuele gesprekken organiseren en de tuinders maken een soort van ondernemingsplan met daarin de wijze waarop zij graag de Zelfoogsttuin Ten Boer willen gaan runnen.

En zoals al eerder gezegd: Zodra we weten wie de nieuwe hoofdtuinder wordt, dan organiseren we een feestje voor alle leden en kunnen we samen het seizoen afsluiten en vooruitkijken naar volgend jaar.

Wij zijn ieder geval vol vertrouwen dat het allemaal wel goed komt met seizoen 2019!

Tot bij het feestje!

***
Voor deze week / komende week staat de laatste oogst van 2019 op het programma.

Te oogsten:

In de werkplaats:

Aardappelen - We hebben veel aardappelen klaar gezet in de werkplaats. Neem zoveel mee als je wilt gebruiken voor een week.

Op de tuin:

- Snijbiet. Pak zoveel je kunt eten.

- Paksoi - er is genoeg, pak zoveel je wilt. Staat er nog heel goed bij!

- Boerenkool - pak zoveel je wilt.

- Bladmosterd - snij wat je wilt gebruiken.


Recept van de week: Zwitserse Rösti

Ingrediënten

Bereiden
  1. Schil de aardappelen. Rasp de aardappelen en de uien grof boven een schaal. Voeg de eieren toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Verhit de boter en de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak het aardappelmengsel met de deksel op de pan 8 min. op middelhoog vuur.
  3. Schuif de rösti op een groot bord, leg er een tweede bord bovenop en keer de borden. Schuif de rösti met de ongebakken kant naar beneden terug in de pan en bak nog 6 min. zonder deksel. Snijd de rösti in vier punten.


recette-e5361-rosti-de-pommes-de-terre-au-lard-fume-et-oignons-nouveaux
MailPoet