Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstgenoten,

Het is zover, de eerst vroege groentes kunnen geoogst worden. Ze zien er fantastisch uit en ze zijn heerlijk (heb ze natuurlijk al geproefd!)

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

De kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Oogst week 22

Zo langzaam aan begint het oogstseizoen, toch zijn er al vijf verschillende groentes te oogsten. Het duurt dan ook niet lang tot de hele oogstbrief vol staat met allemaal lekkers.

De aardvlooien zijn net als vorig jaar weer aanwezig op de tuin,dit komt door het droge weer. Ze zijn er voornamelijk in de maanden mei en juni en houden van de bladeren van de kruisbloemigen bijvoorbeeld radijs, rucola en raapstelen. Zo nu en dan knabbelen ze een gaatje in de jonge blaadjes, ze nemen een beetje en laten genoeg over voor ons. Zodra ze hun buikje vol hebben springen ze weer van het blad af. Ze belanden dus niet op je bord. De gaatjes in het blad veranderd niets aan de smaak of de eetbaarheid, het ziet alleen iets minder mooi uit.

Rode sla, groene sla en eikenbladsla - De kroppen sla staan verstop tussen de kolen. Door de ruimte tussen de kolen te gebruiken nu ze nog klein zijn kunnen we optimaal gebruik maken van de ruimte. Je kan een krop oogsten door hem ligt opzij te duwen en bij de grond af te snijden, op die manier kun je hem in zijn geheel oogsten. Je kan 1 krop sla oogsten deze week.

Radijs - De radijsjes zijn nu net groot genoeg, andere moeten nog een weekje voor ze groot genoeg zijn. Je kan de grote radijsjes oogsten door ze met een lichte draai bewegen uit de grond te trekken. Het jonge blad van de radijsjes kun je ook eten, dit is lekker in de salade of pesto. Ondanks de kleine gaatjes die de aardvlooien in het blad hebben gemaakt zijn ze nog heel lekker. Je kan een bosje van 12 tot 14 radijsjes oogsten. Snoep ook vooral een paar terwijl je aan het oogsten bent.

Rucola - Rucola is een pittig blaadje met een nootachtige smaak, heerlijk in de salade of bij de pasta. De kan de rucola oogsten door een heel bosje vast te pakken en dan 2 centimeter boven de grond af te snijden. Het afgesneden plantje groei weer uit voor een tweede snede. Ook hier hebben de aardvlooien een hapje genomen Je kan twee volle handen oogsten.

Raapstelen - Raapstelen zijn licht pittige koolbladjes die lekker zijn als rauwkost of gestoofd. Net als de rucola kun je ze oogsten door ze 2 centimeter boven de grond af te snijden. Je kan twee volle handen oogsten.

Venkeltoppen - Hoewel de venkelknollen nog niet klaar zijn kunnen de toppen al wel geoogst worden. Venkel heeft een dropachtige smaak die goed samen gaat met appel en rode bieten in een salade. Neem van elke plant 1 top zodat er niet te veel van 1 plant wordt gehaald. Je kan van de toppen heerlijke verse venkelthee zetten. Je kan een 3 tot 5 toppen oogsten.
20190525_110046
20190525_110007
20190525_110113
20190525_110137

Stamppot radijs en raapstelen

Deze stamppot is heel gemakkelijk te maken. Je kookt de aardappelen en stampt ze wanneer ze gaar zijn, bij het stampen kun je een beetje peper en zout toevoegen. Voeg wat boter en melk toe om het tot een smeuïge puree te maken.

Snij de radijsjes in plakjes en raapstelen fijn. Bak de plakjes radijs kort in een klontje boter. Voeg deze dan samen met de rauwe raapstelen aan de gestampt aardappelen toe.

Bak de spekjes of vervanger voor spekjes in dezelfde pan en voeg ook dit toe aan de stamppot. En roer alles door elkaar. Klaar. Eetsmakelijk!


Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet