Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste vrienden van de tuin,

Zo! Het lijkt al zomer met het warme weer. De temperatuur stijgt en de tuin reageert meteen, alles schiet in actie en grijpt hun kans om te groeien.

De eerste oogst

Het afgelopen week hebben we de eerste oogst mogen plukken, wat een fantastisch gevoel om te kunnen oogsten van wat je gezaaid hebt. Zo hebben we heerlijke sla, rucola, raapstelen, radijs en venkeltoppen kunnen oogsten. De groenten zien er heerlijk uit en de versheid springt er vanaf.

Het geeft veel voldoening om de leden te zien oogsten en naar huis gaan met mooie groenten. Echt genieten.

Eenden op de tuin

Inmiddels hebben we nog weer nieuw gasten op de tuin. Er zijn 6 Indische loopeenden of flesseneenden bijgekomen. Deze grappige vogels staan heel recht op en waggelen er op los. Ze hebben kleine vleugels waardoor ze niet kunnen vliegen, dit is ideaal om ze gemakkelijk op de tuin te houden. Deze eenden vinden het fantastisch om slakken en andere insecten te zoeken als het een beetje schemerig is. Ze worden dan ook ingezet om de slakken op een natuurlijke manier te bestrijden.

De eenden zitten nu binnen een hekwerk van schrikdraad, daar kunnen ze de in de windsingel op zoek naar slakken zodat die niet in de tuin terecht komen. Het schrikdraad is om roofdieren en buurtkatten buiten te houden.

Twee dagen nadat de eenden op de tuin waren gearriveerd zijn ze in de nacht opgejaagd door een rover. Er stond toen nog geen elektriciteit op het hek. Zes van de zeven eenden konden ontsnappen in de sloot naast de tuin. De zevende en kleinste van het stel werd gepakt. Het kleine vrouwtje vond ik de volgende ochtend in de tuin. Ze was overleden aan het drama van de nacht ervoor.

Ik heb haar begraven op een mooie plaats in de fruithaag en de plek gemarkeerd met een moerbei boompje. Zo blijft ze op de tuin en elke keer als er vruchten aan de moerbei komen wordt er aan haar gedacht.

De eenden die in de sloot gevlucht waren heb ik de volgende maandag één voor één weer in de omheining gezet. Het was nog een hele klus om ze te vangen terwijl ze zicht in het riet verscholen. Nu we een week verder zijn, zijn ze weer op hun gemak binnen de omheining.

Ze beginnen ook te wennen aan mensen en zijn niet meer zo schuw als het voedertijd is. Dan is het een gekwaak van jewelste.

Workshop

Vanaf 31 mei is er op het terrein een bouwworkshop die is georganiseerd door Mas Con Menos. Tijdens deze workshop wordt er gebouwd aan meerdere projecten waaronder een glazen kas van oude kozijnen tegen de schuur en een kruidenspiraal op de tuin.

De kas kunnen we goed gebruiken om jonge plantjes op te kweken. Dit is onmisbaar voor een tuin van deze opvang en helpt nog nog weer groenten te kunnen telen.

De kruidenspiraal is een bijzondere bouwwerk dat ruimte bied voor veel verschillende kruiden en bijenplanten. Door verschillende grondsoorten en oriëntaties ten opzichte van de zon te verwerken in de spiraal ontstaan er allemaal verschillende microklimaten. Voor elk kruiden is er dus een perfecte plek. Sommigen houden van veel zon en arme grond en anderen weer van schaduw en een rijke grond.

Naast deze projecten zijn er nog een aantal andere projecten die het terrein tot een mooie plek maken waar veel te beleven zal zijn. Als je nieuwsgierig bent geworden kom dan vooral een keer langs. De meeste projecten worden vrijdag afgerond en vanaf dan kun je dus het resultaat bewonderen.
Bedankt voor het lezen en graag tot ziens op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet