Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstgenoten,

Net als vorige week zijn nu ook weer dezelfde groenten te oogsten. Omdat de radijsje en de sla er in overvloed zijn en ze met dit warme weer snel te groot worden of gaan schieten (bloemvorming) mogen jullie naar behoefte oogsten.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Oogst week 23

De aardvlooien zijn net als vorig jaar weer aanwezig op de tuin,dit komt door het droge weer. Ze zijn er voornamelijk in de maanden mei en juni en houden van de bladeren van de kruisbloemigen bijvoorbeeld radijs, rucola en raapstelen. Zo nu en dan knabbelen ze een gaatje in de jonge blaadjes, ze nemen een beetje en laten genoeg over voor ons. Zodra ze hun buikje vol hebben springen ze weer van het blad af. Ze belanden dus niet op je bord. De gaatjes in het blad veranderd niets aan de smaak of de eetbaarheid, het ziet alleen iets minder mooi uit.

Rode sla, groene sla en eikenbladsla - De kroppen sla staan verstop tussen de kolen. Door de ruimte tussen de kolen te gebruiken nu ze nog klein zijn kunnen we optimaal gebruik maken van de ruimte. Je kan een krop oogsten door hem ligt opzij te duwen en bij de grond af te snijden, op die manier kun je hem in zijn geheel oogsten. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Radijs - De radijsjes zijn nu net groot genoeg, andere moeten nog een weekje voor ze groot genoeg zijn. Je kan de grote radijsjes oogsten door ze met een lichte draai bewegen uit de grond te trekken. Het jonge blad van de radijsjes kun je ook eten, dit is lekker in de salade of pesto. Ondanks de kleine gaatjes die de aardvlooien in het blad hebben gemaakt zijn ze nog heel lekker. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt. Snoep ook vooral een paar terwijl je aan het oogsten bent.

Rucola - Rucola is een pittig blaadje met een nootachtige smaak, heerlijk in de salade of bij de pasta. De kan de rucola oogsten door een heel bosje vast te pakken en dan 2 centimeter boven de grond af te snijden. Het afgesneden plantje groei weer uit voor een tweede snede. Ook hier hebben de aardvlooien een hapje genomen Je kan twee volle handen oogsten.

Raapstelen - Raapstelen zijn licht pittige koolbladjes die lekker zijn als rauwkost of gestoofd. Net als de rucola kun je ze oogsten door ze 2 centimeter boven de grond af te snijden. Je kan twee volle handen oogsten.

Venkeltoppen - Hoewel de venkelknollen nog niet klaar zijn kunnen de toppen al wel geoogst worden. Venkel heeft een dropachtige smaak die goed samen gaat met appel en rode bieten in een salade. Neem van elke plant 1 top zodat er niet te veel van 1 plant wordt gehaald. Je kan van de toppen heerlijke verse venkelthee zetten. Je kan een 3 tot 5 toppen oogsten.
20190525_110046
20190525_110007
20190525_110113
20190525_110137

Rucolapesto met spaghetti

Benodigdheden:
1 teen knoflook
50 gram Parmigiano Reggiano
40 gram rucola
2 el ongebrande walnoten
8 el olijfolie extra vierge
zout en peper

Maal het stukje kaas fijn in een keukenmachine. Voeg de rucola, walnoten en knoflook toe en pureer tot een fijne massa. Schenk er de olijfolie bij. Breng op smaak met peper en zout. Maak de spaghetti klaar zoals je dat gewend bent.

Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet