Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstgenoten,

Afgelopen week is het warm geweest en er was zo nu en dan een buitje. Perfect weer voor de groenten om te groeien. Er komen deze week dan ook veel nieuwe groenten bij om te oogsten.

Oogstweek 24

Rode sla, groene sla en eikenbladsla - De kroppen sla staan verstopt tussen de kolen. Door de ruimte tussen de kolen te gebruiken nu ze nog klein zijn kunnen we optimaal gebruik maken van de ruimte. Je kan een krop oogsten door hem ligt opzij te duwen en bij de grond af te snijden, op die manier kun je hem in zijn geheel oogsten. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Radijs - De radijsje zijn flink door gegroeid, de grote radijsjes worden dan wat taaier. Ze zijn nogsteeds heel lekker. Je kan de grote radijsjes oogsten door ze met een lichte draai bewegen uit de grond te trekken. Het jonge blad van de radijsjes kun je ook eten, dit is lekker in de salade of pesto. Ondanks de kleine gaatjes die de aardvlooien in het blad hebben gemaakt zijn ze nog heel lekker. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt. Snoep ook vooral een paar terwijl je aan het oogsten bent.

Rucola - De rucola is door het warme weer doorgeschoten. Dit betekend dat de rucola bloemen aan het vormen is. Dit kan de smaak een beetje doen veranderen. De bloemen van de rucola zijn ook eetbaar en een mooie versiering van een salade. De bloemstengel is niet heel lekker. Rucola is een pittig blaadje met een nootachtige smaak, heerlijk in de salade of bij de pasta. Je kan de rucola oogsten door een heel bosje vast te pakken en dan 2 centimeter boven de grond af te snijden. Het afgesneden plantje groei weer uit voor een tweede snede. Ook hier hebben de aardvlooien een hapje genomen Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Raapstelen - Raapstelen zijn licht pittige koolbladjes die lekker zijn als rauwkost of gestoofd. Net als de rucola kun je ze oogsten door ze 2 centimeter boven de grond af te snijden. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Knolvenkel - De knolvenkel is klaar om te oogsten, je kan de knol oogsten door de knol onderaan bij de grond af te snijden, net boven de wortel is hij het makkelijkst om te snijden. . Venkel heeft een dropachtige smaak die goed samen gaat met appel en rode bieten in een salade. Je kan van de toppen heerlijke verse venkelthee zetten. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - De palmkool heeft nu voldoende groei gehad om de eerst bladeren van onderaf te oogsten. Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Als je goed oogst kun je bijna het hele jaar door van de palmkool genieten. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Je kan een bosje van 7 tot 9 bladeren oogsten.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Je kan een bosje van 7 tot 9 bladeren oogsten.

Koolrabi - De koolrabi is nog kleine maar zo zijn ze het lekkerst. Ze zijn nu nog lekker knapperig, als ze groter worden kunnen ze vezelig en taai worden net als de radijs. Geschild kun je de zoete koolrabi rauw eten. Zo kun je het beste van de smaak genieten. Je oogst de koolrabi door hem bij de grond af te snijden. Je kan 2 koolrabi oogsten.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Je kan een bosje van 7 tot 9 bladeren oogsten.

Schieten

Door de warme dagen van afgelopen week en de nog steeds iets droge grond kunnen sommige groenten snel gaat schieten. Dit betekend dat ze zich klaarmaken om bloemen te gaan vormen en daarna zaad te verspreiden. Veel groenten worden minder lekker als ze gaan schieten, ze verliezen vaak kun zachte smaak en kunnen vezelig en taai worden.

Een aantal uien en rucola zijn nu aan het schieten. De rucola krijgt mooie witte bloemen en de uien vormen ook al een lange stengel met daaraan het begin van een bloem. Door de bloem weg te halen kan het schieten worden uitgesteld.

Beestjes

De aardvlooien zijn net als vorig jaar weer aanwezig op de tuin,dit komt door het droge weer. Ze zijn er voornamelijk in de maanden mei en juni en houden van de bladeren van de kruisbloemigen bijvoorbeeld radijs, rucola en raapstelen. Zo nu en dan knabbelen ze een gaatje in de jonge blaadjes, ze nemen een beetje en laten genoeg over voor ons. Zodra ze hun buikje vol hebben springen ze weer van het blad af. Ze belanden dus niet op je bord. De gaatjes in het blad veranderd niets aan de smaak of de eetbaarheid, het ziet er alleen iets minder mooi uit.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Ribolita

De palmkool of "cavolo nero" is een groente die voornamelijk wordt gegeten in italië. De groente wordt daar gebruikt in soepen en pastagerechten, Ribolita is zo'n gerecht.
Deze stevige toscaanse soep heeft als hoofdingrediënt de verse palmkool.

Benodigdheden:
500 gram palmkool
3 teentjes knoflook
2 rode uien
4 wortels
1 stronk bleekselderij
1 gedroogde chilipeper
witte bonen (200 gram)
olijfolie
1/2 theelepel venkelzaad
tomaten 200 gram
1/2 liter bouillon

Voorbereiding
Pel 3 tenen knoflook en de uien en schil de wortels. Snijd alle ingrediënten alvast in stukjes.

Bereidingswijze
Verhit 3 eetl. olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg ui, selderij en wortel toe en schep even om.
Voeg daarna de knoflook, de venkelzaadjes en de in stukken gehakte tomaten.
Voeg zout toe en laat 15 min. sudderen (af en toe roeren).
Voeg de bonen en de bouillon toe en laat nog 15 min sudderen.
Snijd de nerven uit de palmkool. Snijd het blad klein en laat het 4 minuten koken in gezouten water. Schep het eruit met een schuimspaan en voeg toe aan de soep. Als de soep te dik is voeg iets kookwater van de palmkool toe.
Maak op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet