Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstgenoten,

Het gaat nu heel hard met de groentes, ze schieten de grond uit, je kan ze elke dag zien groeien. Zo nu en dan een buitje met dit lekkere warme weer doet de tuin goed. Hier volgt de oogst voor deze week.

Oogstweek 25

Rode sla, groene sla en eikenbladsla - De kroppen sla staan verstopt tussen de kolen. Door de ruimte tussen de kolen te gebruiken nu ze nog klein zijn kunnen we optimaal gebruik maken van de ruimte. Je kan een krop oogsten door hem ligt opzij te duwen en bij de grond af te snijden, op die manier kun je hem in zijn geheel oogsten. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Radijs - De radijsje zijn flink door gegroeid, de grote radijsjes worden dan wat taaier. Ze zijn nog steeds heel lekker. Je kan de grote radijsjes oogsten door ze met een lichte draai bewegen uit de grond te trekken. Het jonge blad van de radijsjes kun je ook eten, dit is lekker in de salade of pesto. Ondanks de kleine gaatjes die de aardvlooien in het blad hebben gemaakt zijn ze nog heel lekker. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt. Snoep ook vooral een paar terwijl je aan het oogsten bent.

Rucola - De rucola is door het warme weer doorgeschoten. Dit betekend dat de rucola bloemen aan het vormen is. Dit kan de smaak een beetje doen veranderen. De bloemen van de rucola zijn ook eetbaar en een mooie versiering van een salade. De bloemstengel is niet heel lekker. Rucola is een pittig blaadje met een nootachtige smaak, heerlijk in de salade of bij de pasta. Je kan de rucola oogsten door een heel bosje vast te pakken en dan 2 centimeter boven de grond af te snijden. Het afgesneden plantje groei weer uit voor een tweede snede. Ook hier hebben de aardvlooien een hapje genomen Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Raapstelen - Raapstelen zijn licht pittige koolblaadjes die lekker zijn als rauwkost of gestoofd. Ook de raapstelen zijn gaan schieten. Natuurlijk kun je nog steeds de goede stelen eruit zoeken en eten. Net als de rucola kun je ze oogsten door ze 2 centimeter boven de grond af te snijden. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Knolvenkel - De knolvenkel is klaar om te oogsten, je kan de knol oogsten door de knol onderaan bij de grond af te snijden, net boven de wortel is hij het makkelijkst om te snijden. . Venkel heeft een dropachtige smaak die goed samen gaat met appel en rode bieten in een salade. Je kan van de toppen heerlijke verse venkelthee zetten. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - De palmkool heeft nu voldoende groei gehad om de eerst bladeren van onderaf te oogsten. Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Als je goed oogst kun je bijna het hele jaar door van de palmkool genieten. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Koolrabi - De koolrabi is nog kleine maar zo zijn ze het lekkerst. Ze zijn nu nog lekker knapperig, als ze groter worden kunnen ze vezelig en taai worden net als de radijs. Geschild kun je de zoete koolrabi rauw eten. Zo kun je het beste van de smaak genieten. Je oogst de koolrabi door hem bij de grond af te snijden. Je kan 2 koolrabi oogsten.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Meiraap - Meiraap zijn knolletjes die net wat groter zijn dan radijs, ze zien er fantastisch uit met aan de bovenkant paars en de onderkant wit. Je kan ze gewoon uit de grond trekken. Je kan 4 tot 5 raapjes oogsten

Prei - Het mooie van prei en andere gewassen in de look familie is dat ze op moment eetbaar zijn. Hoewel de prei nog niet volgroeid is kan er al wel geoogst worden. Je kan 3 of 4 preitjes oogsten.Schieten

Door de warme dagen van afgelopen week en de nog steeds iets droge grond kunnen sommige groenten snel gaat schieten. Dit betekend dat ze zich klaarmaken om bloemen te gaan vormen en daarna zaad te verspreiden. Veel groenten worden minder lekker als ze gaan schieten, ze verliezen vaak kun zachte smaak en kunnen vezelig en taai worden.

Een aantal uien en rucola zijn nu aan het schieten. De rucola krijgt mooie witte bloemen en de uien vormen ook al een lange stengel met daaraan het begin van een bloem. Door de bloem weg te halen kan het schieten worden uitgesteld.

Beestjes

De aardvlooien zijn net als vorig jaar weer aanwezig op de tuin,dit komt door het droge weer. Ze zijn er voornamelijk in de maanden mei en juni en houden van de bladeren van de kruisbloemigen bijvoorbeeld radijs, rucola en raapstelen. Zo nu en dan knabbelen ze een gaatje in de jonge blaadjes, ze nemen een beetje en laten genoeg over voor ons. Zodra ze hun buikje vol hebben springen ze weer van het blad af. Ze belanden dus niet op je bord. De gaatjes in het blad veranderd niets aan de smaak of de eetbaarheid, het ziet er alleen iets minder mooi uit.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Gesmoorde meiraapjes

Meiraap kan je zowel rauw als bereid eten. Rauw lijkt de smaak op die van de radijs, al is het minder scherp. Meiraapjes hoeven niet geschild te worden en hebben een korte bereidingstijd nodig. Kortom: de groente van deze tijd, efficiƫnt en multi-inzetbaar!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
500 gram meiraapjes
250 gram kastanjechampignons
1 rode ui
2 takjes platte peterselie
2 takjes dragon
roomboter
balsamico-azijn
peper en zout


Was de meiraapjes, haal aan de onder- en de bovenkant het kapje van de knol eraf en snij ze in partjes. Pel en snij de rode ui in kleine stukjes en verdeel de gesneden ui in twee aparte schaaltjes. Maak de kastanjechampignons schoon en snij ze in stukjes. Doe een klontje roomboter in de pan en fruit hierin de rode ui glazig. Voeg dan de meiraapjes toe en samen met circa 50 cc water en doe een deksel op de pan. Smoor de meiraapjes in 6-10 min beetgaar (de meiraapjes moeten niet te zacht worden). Doe ondertussen in een andere pan een klontje roomboter, voeg hieraan de rest van de rode ui toe en fruit de rode ui opnieuw glazig. Voeg de kastanjechampignons toe, bak ze totdat ze gaar zijn en blus af met een scheutje balsamicoazijn. Als de meiraapjes bijna beetgaar zijn, voeg dan de peterselie en de dragon toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg als laatste de kastanjechampignons toe.
Dit gerecht is lekker bij pasta, couscous, risotto en aardappelpuree.

Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet