Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstgenoten,

Alweer een nieuwe week wat een nieuwe toevoeging aan de oogst. De witte, spits en savooi kool kunnen deze week worden geoogst. Er staan enorm veel kolen en ze zien er fantastisch en gaaf uit.

Oogstweek 26

Rode sla, groene sla en eikenbladsla - De kroppen sla staan verstopt tussen de kolen. Door de ruimte tussen de kolen te gebruiken nu ze nog klein zijn kunnen we optimaal gebruik maken van de ruimte. Je kan een krop oogsten door hem ligt opzij te duwen en bij de grond af te snijden, op die manier kun je hem in zijn geheel oogsten. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Radijs - De radijsje zijn flink door gegroeid, ze zijn inmiddels gaan schieten, de grote radijsjes worden dan wat taaier. Ze zijn nog steeds heel lekker. Je kan de grote radijsjes oogsten door ze met een lichte draai bewegen uit de grond te trekken. Het jonge blad van de radijsjes kun je ook eten, dit is lekker in de salade of pesto. Ondanks de kleine gaatjes die de aardvlooien in het blad hebben gemaakt zijn ze nog heel lekker. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt. Snoep ook vooral een paar terwijl je aan het oogsten bent.

Rucola - De rucola is door het warme weer doorgeschoten. Dit betekend dat de rucola bloemen aan het vormen is. Dit kan de smaak een beetje doen veranderen. De bloemen van de rucola zijn ook eetbaar en een mooie versiering van een salade. De bloemstengel is niet heel lekker. Rucola is een pittig blaadje met een nootachtige smaak, heerlijk in de salade of bij de pasta. Je kan de rucola oogsten door een heel bosje vast te pakken en dan 2 centimeter boven de grond af te snijden. Het afgesneden plantje groei weer uit voor een tweede snede. Ook hier hebben de aardvlooien een hapje genomen Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Raapstelen - Raapstelen zijn licht pittige koolblaadjes die lekker zijn als rauwkost of gestoofd. Ook de raapstelen zijn gaan schieten. Natuurlijk kun je nog steeds de goede stelen eruit zoeken en eten. Net als de rucola kun je ze oogsten door ze 2 centimeter boven de grond af te snijden. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Knolvenkel - De knolvenkel is klaar om te oogsten, je kan de knol oogsten door de knol onderaan bij de grond af te snijden, net boven de wortel is hij het makkelijkst om te snijden. . Venkel heeft een dropachtige smaak die goed samen gaat met appel en rode bieten in een salade. Je kan van de toppen heerlijke verse venkelthee zetten. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - De palmkool heeft nu voldoende groei gehad om de eerst bladeren van onderaf te oogsten. Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Als je goed oogst kun je bijna het hele jaar door van de palmkool genieten. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Koolrabi - De koolrabi is nog kleine maar zo zijn ze het lekkerst. Ze zijn nu nog lekker knapperig, als ze groter worden kunnen ze vezelig en taai worden net als de radijs. Geschild kun je de zoete koolrabi rauw eten. Zo kun je het beste van de smaak genieten. Je oogst de koolrabi door hem bij de grond af te snijden. Je kan 2 koolrabi oogsten.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Meiraap - Meiraap zijn knolletjes die net wat groter zijn dan radijs, ze zien er fantastisch uit met aan de bovenkant paars en de onderkant wit. Je kan ze gewoon uit de grond trekken. Je kan 4 tot 5 raapjes oogsten

Prei - Het mooie van prei en andere gewassen in de look familie is dat ze op moment eetbaar zijn. Hoewel de prei nog niet volgroeid is kan er al wel geoogst worden. Je kan 3 of 4 preitjes oogsten.

Tuinbonen - De eerst tuinbonen zijn klaar. De dikke peulen aan de onderkant van de plant kun je als eerst oogsten. Als je de dikke peulen open maakt vind je heerlijke boontjes. Je kan 2 volle handen oogsten.

Witte kool, spitskool en savooie kool - De kolen zijn al behoorlijk groot en klaar om te oogsten. Ze kunnen nog wat langer staan maar als jonge kolen zijn ze ook heerlijk. Je kan ze oogsten door ze af te snijden waar de kool begint. De rest van de koolplant mag bij de varkens in worden gegooid. Oogsten naar behoefte. Er is genoeg.Schieten

Door de warme dagen van afgelopen week en de nog steeds iets droge grond kunnen sommige groenten snel gaat schieten. Dit betekend dat ze zich klaarmaken om bloemen te gaan vormen en daarna zaad te verspreiden. Veel groenten worden minder lekker als ze gaan schieten, ze verliezen vaak kun zachte smaak en kunnen vezelig en taai worden.

Een aantal uien en rucola zijn nu aan het schieten. De rucola krijgt mooie witte bloemen en de uien vormen ook al een lange stengel met daaraan het begin van een bloem. Door de bloem weg te halen kan het schieten worden uitgesteld.

Beestjes

De aardvlooien zijn net als vorig jaar weer aanwezig op de tuin,dit komt door het droge weer. Ze zijn er voornamelijk in de maanden mei en juni en houden van de bladeren van de kruisbloemigen bijvoorbeeld radijs, rucola en raapstelen. Zo nu en dan knabbelen ze een gaatje in de jonge blaadjes, ze nemen een beetje en laten genoeg over voor ons. Zodra ze hun buikje vol hebben springen ze weer van het blad af. Ze belanden dus niet op je bord. De gaatjes in het blad veranderd niets aan de smaak of de eetbaarheid, het ziet er alleen iets minder mooi uit.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Witte koolsalade

Wat heb je nodig?
6 el yoghurtmayonaise
2 el dragonazijn (dragon laten trekken in azijn)
8 gram verse bieslook
1/2 el karwijzaad
300 gram gesneden witte kool
4 el rozijnen

Roer in een schaal de yoghurtmayonaise met de azijn glad. Snijd de bieslook in stukjes en strooi erover. Plet het karwijzaad met de bolle kant van een lepel of in een vijzel en roer door de door dressing. Schep de witte kool en de rozijnen door de dressing. Breng de salade op smaak met peper en eventueel zout. Zet minstens 1 uur afgedekt in de koelkast.

Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet