Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,


Oogstweek 30

Rode sla, groene sla en eikenbladsla - Doorgeschoten De meeste kroppen sla zijn nu aan het doorschieten. Ze strekken zich uit om zoveel mogelijk zonlicht te krijgen zodat ze bloemen en zaad kunnen maken. Ze staan overal verstopt dus als je één vind oogst hem gerust, ook als er geen vlaggetje bij staan. Je kan een krop oogsten door hem ligt opzij te duwen en bij de grond af te snijden, op die manier kun je hem in zijn geheel oogsten. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Radijs - Er zijn nieuwe radijsjes, ze zijn erg pittig vanwege de zonnige dagen. Het zijn drie verschillende soorten door elkaar, gewone rode, lange witte en paarse. Sommigen zijn nog klein dus zoek een mooi formaat ertussen uit. Je kunt een bosje van 5 tot 6 radijsjes oogsten.

Knolvenkel - De nieuwe knolvenkel hebben nu een mooi formaat. Ze kunnen dus weer geoogst worden, je mag de grootste er tussen uit oogsten. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Koolrabi - Geschild kun je de zoete koolrabi rauw eten. Zo kun je het beste van de smaak genieten. Je oogst de koolrabi door hem bij de grond af te snijden. Je kan 2 koolrabi oogsten.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Meiraap - Meiraap zijn knolletjes die net wat groter zijn dan radijs, ze zien er fantastisch uit met aan de bovenkant paars en de onderkant wit. Je kan ze gewoon uit de grond trekken. Je kan 4 tot 5 raapjes oogsten

Prei - Het mooie van prei en andere gewassen in de look familie is dat ze op moment eetbaar zijn. Je kan 3 of 4 preien oogsten.

Tuinbonen - Een deel van de tuinbonen zijn geoogst en staan in de schuur in kratten, daar kun je van pakken. Als je de dikke peulen open maakt vind je heerlijke boontjes. Het duurt niet lang meer en dan is het seizoen voor de tuinbonen voorbij. Oogsten naar behoefte. Er is genoeg.

Witte kool, spitskool en savooie kool - Je kan ze oogsten door ze af te snijden waar de kool begint. De rest van de koolplant mag bij de varkens in worden gegooid. Oogsten naar behoefte. Er is genoeg.

Bloemkool en Broccoli - Bloemkool en broccoli hebben maar een klein moment dat het perfecte kropjes zijn. Ze gaan snel schieten bij warm weer en zijn gevoelig voor vraat. Oogst vooral de grootste kolen. Wanneer de kolen gaan schieten worden ze minder compact en groeien ze meer omhoog en naar buiten. Ze zijn dan nog wel lekker alleen niet zoals je ze gewend bent. Je kan van beide één kool oogsten.

Rode kool - De rode kool is ook al klaar, hier en daar verschijnen de eerste mooie kolen. Ze zijn klaar als ze goed stevig aanvoelen. Je kunt 1 kool oogsten.

Sugarsnaps en peulen - De peulen zijn geoogst en liggen in kratten in de schuur klaar. Je kan van beide oogsten naar behoefte.

Capucijners - De peulen zijn geoogst en liggen in kratten in de schuur klaar. De peulen zijn klaar om te oogsten als ze al flink zijn gezwollen. Je eet de erwten in de peul. Je kan 2 handen vol oogsten.

Rode bieten - De meeste bieten hebben nu een mooi formaat bereikt. Zoek de mooie grote bieten er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes zijn klaar. Ze kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Dille en koriander - Deze kruiden zijn klaar om te oogsten. Je kan een paar takjes oogsten.

Bosui - Je kan 4 of 5 uitjes oogsten.

Goudsbloem, komkommerkruid en korenbloem - Dit zijn bloemen die er fantastisch uit zien, maar je kunt ze ook eten en je gerechten er extra mooi mee maken. Pluk dus gerust de bloemen op de eerste twee bedden van de tuin. Goudsbloemen zijn de geel en oranje bloemen. Komkommerkruid zijn de wollige blauwe bloemetjes en de korenbloemen zijn de hogere bloemen die varieren van witroze tot paarsblauw. Je kunt een mooi boeketje plukken.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Rode kool met appel, kaneel en rozijnen

Ingrediënten
50 g boter
1 ui, gesnipperd
2 appels, geschild en in blokjes
800 g rode kool, fijngesneden
150 ml sinaasappelsap
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
100 g rozijnen

Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui en appel 4 minuten. Schep de rode kool erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagels, laurier en rozijnen toe en laat de rode kool met het deksel op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar stoven. Schep de rode kool tijdens het stoven een paar keer om.
Verwijder de kruidnagels en laurier en roer de rest van de boter door de rode kool. Serveer het gerecht in een grote voorverwarmde schaal.Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.