Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Een beetje verlate oogstbrief, het is er helemaal bij ingeschoten. Het seizoen loopt nu snel ten einde en ze zullen voornamelijk nog wintergroentes en een paar kou bestendigde groentes te oogsten zijn.

De eenden zijn nu definitief los op de tuin om de plantenresten en beestjes op te eten en zo de tuin schoon te maken en te houden. Ze zitten voornamelijk verstopt in de wilde randen maar soms kun je ze even tegen komen op de tuin.

In de schuur liggen:
Aardappelen
Uien
Pompoenen
Augurk en komkommer

Oogstweek 42

Suikermais - Je kan zien aan de bruine haren boven aan de kolf of hij rijp is, daarna kun je controleren of de mais al licht geel is als hij nog aan de plant zit door de sluitbladeren opzij te duwen. Zijn de maiskorrels licht geel dan kun je de kolf oogsten. Je kunt 5 of 6 maiskolven oogsten.

Andijvie - Ze zien er niet meer zo lekker uit. Misschien staat hier of daar nog een mooie. Bij de grond afsnijden. Deze staan ook helemaal achterin. Ook 1 krop.

Rucola, bladmosterd - Deze bladgroenten kunnen 1 cm boven de grond worden afgesneden. Het moet nog even doorgroeien maar de eerste paar kunnen al geoogst worden. Je kan twee handjes vol meenemen.

Knolvenkel - Inmiddels al flink doorgeschoten. De knollen zijn nog prima. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Er is nu ook rode boerenkool, deze kan ook geoogst worden. Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Veel prei zijn zich al aan het strekken en staan op doorschieten, neem vooral zoveel als je wil voor bijvoorbeeld een preiensoep. De ongeopende bloemknoppen die komen als ze gaan schieten kun je ook eten en hebben een lekker pittige preismaak. Neem zoveel je nodig hebt.

Rode bieten - De laatste bieten zijn nu op of aangevreten. De nieuwe bieten hebben nog even tijd nodig om te groeien. De meeste bieten hebben nu een mooi formaat bereikt. Zoek de mooie grote bieten er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - Er zijn nog enkele worteltjes, de nieuwe wortels hebben nog even de tijd nodig om te groeien. Je kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Dille, peterselie, tijm en koriander - Je kan een paar takjes oogsten.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Je kan dan 1 meenemen.Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Gevulde pompoen

Ingrediënten

1 pompoen
4 el traditionele olijfolie
2 tenen knoflook
200 g paddenstoelenmelange
1 el verse tijmblaadjes
1 citroen (schoongeboend)
200 g wilde spinazie
2 cm verse gember
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl gedroogde nootmuskaat

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen verwijder met een lepel de pitten en draden. Besprenkel de snijvlakken met elk 1 el olie en rooster met de snijkant naar beneden ca. 35 min. in het midden van de oven, tot het vruchtvlees zacht is.
  2. Snijd ondertussen de knoflook fijn en de paddenstoelen grof. Verhit 1 el olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen, tijm en de helft van de knoflook 5 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep uit de pan op een bord. Rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Verhit de rest van de olie in de hapjespan en roerbak de spinazie met de rest van de knoflook 3 min. op hoog vuur. Neem van het vuur en breng op smaak met 1 el citroensap per pompoen, peper en eventueel zout.
  3. Neem de pompoen uit de oven, schep met een lepel een deel van het vruchtvlees eruit en houd apart. Zet de oven op 180 °C. Laat ca. 2 cm vruchtvlees aan de randen zitten.
  4. Schil en rasp de gember en meng met de kruidnagel, nootmuskaat, het vruchtvlees van de pompoen en het citroenrasp tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bekleed de holtes van de pompoenhelften met ⅔ van de spinazie en duw goed aan. Verdeel achtereenvolgens de paddenstoelen en pompoenpuree in lagen over de spinazie. Dek af met de rest van de spinazie en duw stevig aan. Leg de pompoenhelften naast elkaar en klap in een snelle beweging de snijkanten tegen elkaar aan. Bind vast met keukentouw. Rooster de pompoen nog 15 min. in de oven. Neem uit de oven en laat nog 15 min. staan voordat je hem aansnijdt.
Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet