Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Er is zowel rode boerenkool als de gewone groene boerenkool. De worteltjes zijn nu ook klaar om geoogst te worden, ze zullen wat klein blijven.


Oogstweek 44

Rucola, bladmosterd - Deze bladgroenten kunnen 1 cm boven de grond worden afgesneden. Het moet nog even doorgroeien maar de eerste paar kunnen al geoogst worden. Je kan twee handjes vol meenemen.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Er is nu ook rode boerenkool, deze kan ook geoogst worden. Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Veel prei zijn zich al aan het strekken en staan op doorschieten, neem vooral zoveel als je wil voor bijvoorbeeld een preiensoep. De ongeopende bloemknoppen die komen als ze gaan schieten kun je ook eten en hebben een lekker pittige preismaak. Neem zoveel je nodig hebt.

Rode bieten - Zoek de bieten van een mooi formaat er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes worden niet meer zo groot,Je kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Neem naar behoefte.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Boerenkoolchips

Ingrediënten

  • 2 royale handjes boerenkool, in repen gesneden
    • 2 eetlepels biergist
    • 3 eetlepels olijfolie
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 2 snufjes cayennepeper (optioneel, voor een spicy versie)

Bereidingswijze

  1. Doe de boerenkool, de biergist, de olijfolie en de knoflook in een kom en roer door elkaar met 1 snufje zout. 'Masseer' de kool in de olie tot hij loskomt en in volume afneemt.
    Verwarm de oven voor op 150 °C, leg de repen kool op een bakplaat en laat ze 12 minuten bakken. Keer ze om en laat ze nog 5 minuten bakken. De chips moeten crispy (krokant) zijn en nog groen. Dus laat ze vooral niet aanbranden!
    Je kunt gerust grote hoeveelheden maken: deze chips blijven in een goed sluitend zakje bij kamertemperatuur nog lang goed.
Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet