Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Drukte, drukte, drukte. Door de hectiek van het verhuizen ben ik helemaal vergeten een oogstbrief te schrijven. Sinds 1 november woon ik in een gér (yurt) bij de tuin. Vandaag schoot het mij ineens te binnen dat ik de oogstbrief totaal was vergeten. Inmiddels zijn sommigen wel zo ervaren dat de oogstbrief overbodig is geworden, maar bij deze dus toch.

Vorige week hebben we de eerste nachtvorst gehad en dat is te zien op de tuin. Waar de ene dag de oost indische kers er nog prachtig bij stond ligt er nu een hoopje ellende. Verder zijn er andere kruiden in de kruidenspiraal die niet zo goed tegen de lage temperaturen kunnen.

De boerenkool daarintegen is nu extra lekker! Door de vorst wordt het zetmeel omgezet in suikers waardoor de boerenkool zoeter wordt. Ook de worteltjes worden zoeter na een nachtvorst.

Oogstweek 45

Rucola, bladmosterd - Deze bladgroenten kunnen 1 cm boven de grond worden afgesneden. Het moet nog even doorgroeien maar de eerste paar kunnen al geoogst worden. Je kan twee handjes vol meenemen.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Er is nu ook rode boerenkool, deze kan ook geoogst worden. Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Veel prei zijn zich al aan het strekken en staan op doorschieten, neem vooral zoveel als je wil voor bijvoorbeeld een preiensoep. De ongeopende bloemknoppen die komen als ze gaan schieten kun je ook eten en hebben een lekker pittige preismaak. Neem zoveel je nodig hebt.

Rode bieten - Zoek de bieten van een mooi formaat er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes worden niet meer zo groot,Je kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Neem naar behoefte.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Knolselderij Rostikoekjes

Ingrediënten

Halve knolselderij
1 eetl. bloem
2 eieren
zout en peper

Bereidingswijze

Rasp de knolselderij.
Klop de 2 eieren los met zout en peper.
Meng de eieren door de geraspte knolselderij.
Strooi de bloem erover en meng alles goed door elkaar.

Verhit een flinke laag olijfolie in de koekenpan en schep 3 kleine bergjes van het knolselderijmengsel los van elkaar in de pan.
Druk ze met een spatel plat en bak ze aan beide kanten goudbruin.
Keer de koekjes voorzichtig.
Bak op deze manier in totaal 12 koekjes.

De knolselderijkoekjes kunt u van tevoren maken. Verwarm de knolselderijkoekjes nog even op in de oven.


Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet