Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,Afgelopen weekend hebben we met een groepje fanatieke mensen die hielpen met het meewerkweekend voor de wereldhuiskamer een hele hoop pompoenen geoogst die nu klaar liggen in de schuur. Deze super groenten kun je verwerken op allelei manieren, als je wil experimenteren met pompoen neem dan gerust een extra pompoen mee. Voor het gemak hebben we deze week een lekkere pompoensoep als recept toegevoegd.

Dit jaar zijn er geen tomaten omdat vanwege ziekte de teelt in de volle grond is mislukt. De kas die we hebben is niet voldoende om genoeg tomaten te telen voor alle leden. Volgend jaar gaan we gebruik maken van een tunnelkas op de tuin om tomaten te telen.

De hoeveelheid uien slinkt al snel, om de hele winter ook nog ui te kunnen eten vraag ik jullie om 1 grote ui of twee kleine uien per week mee te nemen. Dit is ongeveer voldoende voor 4 maaltijden per week.

In de schuur liggen:
Aardappelen
Uien
Courgettes
Pompoenen

Oogstweek 38

pluksla - Er is weer nieuwe sla klaar, hier en daar staat wat. Als je een mooie grote plant ziet kun je de buitenste bladeren oogsten. De sla zal dan doorblijven groeien en nieuwe bladeren maken. Neem zoveel bladeren je nodig hebt.

Eikenbladsla - Helemaal achterin het veld staat een nieuw bed met eikenbladsla, vanwege de droogte van afgelopen weken is de sla vrij snel gaan schieten. Je kan de goede kroppen er tussen uit zoeken.. Je kan een krop oogsten.

Andijvie - Deze staan ook helemaal achterin. Ook 1 krop.

Rucola, bladmosterd en zomerpostelijn - Deze bladgroenten kunnen 1 cm boven de grond worden afgesneden. Het moet nog even doorgroeien maar de eerste paar kunnen al geoogst worden. Je kan twee handjes vol meenemen.

Knolvenkel - Inmiddels al flink doorgeschoten. De knollen zijn nog prima. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Veel prei zijn zich al aan het strekken en staan op doorschieten, neem vooral zoveel als je wil voor bijvoorbeeld een preiensoep. De ongeopende bloemknoppen die komen als ze gaan schieten kun je ook eten en hebben een lekker pittige preismaak. Neem zoveel je nodig hebt.

Rode kool - De rode kool is ook al klaar, hier en daar verschijnen de eerste mooie kolen. Ze zijn klaar als ze goed stevig aanvoelen. Je kunt 1 kool oogsten.

Rode bieten - De meeste bieten hebben nu een mooi formaat bereikt. Zoek de mooie grote bieten er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes zijn klaar. Ze kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.Dille, peterselie, tijm en koriander - Sommige kruiden zijn al op of doorgeschoten. Je kan een paar takjes oogsten.


Witte en rode uien - De rode en witte uien liggen in de schuur opgevlochten in bundels van drie. Je kan 1 ui afbreken. Je kan 1 grote ui of twee kleine uien meenemen.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Courgettes - Deze oogst ik alvast en liggen in de schuur in een kratje. Je kan 1 courgette meenemen.

Sperziebonen - De struiksperziebonen zijn klaar. De sperziebonen worden snel te groot, dit is het moment om ze te oogsten. Als je wil invriezen neem dan gerust, er is meer dan genoeg. Neem zoveel je nodig hebt.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Je kan dan 1 meenemen.

Goudsbloem, komkommerkruid en korenbloem - Dit zijn bloemen die er fantastisch uit zien, maar je kunt ze ook eten en je gerechten er extra mooi mee maken. Pluk dus gerust de bloemen op de eerste twee bedden van de tuin. Goudsbloemen zijn de geel en oranje bloemen. Komkommerkruid zijn de wollige blauwe bloemetjes en de korenbloemen zijn de hogere bloemen die varieren van witroze tot paarsblauw. Je kunt een mooi boeketje plukken.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Pompoensoep

ingrediƫnten

1 pompoen (ongeveer 1 1/2 kilo)
1 liter bouillon (bv groenten of kippenbouillon)
2 uien
1 teentje knoflook
1/2 prei
1 winterwortel geschild
2 theelepels kerriepoeder
1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijn
scheutje olie
1 dl kookroom

Bereidingswijze

 1. Snijd de pompoen door de helft en haal de pitten er uit
 2. Schil de pompoen en snijd deze in stukjes net als de winterwortel (2 bij 2 cm ofzo)
 3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn
 4. Snijd de halve prei in halve ringetjes en was goed
 5. Zet een pan op het vuur en giet er een scheutje olie in
 6. Bak de uien lichtjes aan in de olie en voeg daarna de knoflook toe
 7. Bak heel kort mee (mag niet kleuren) en voeg daarna de kerriepoeder/komijn/kurkuma/cayennepeper toe
 8. Roer door en doe de overige ingrediƫnten erbij behalve de kookroom (pompoen,prei,wortel en bouillon)
 9. Breng aan de kook en laat minimaal een half uurtje koken tot de pompoen lekker zacht geworden is
 10. Mix de soep glad met de staafmixer en voeg daarna de kookroom toe
 11. Breng eventueel op smaak met wat zout of een extra bouillonblokje
Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet