Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Nog maar een paar weken en dan is het oogstseizoen definitief ten einde. De laatste oogstbrief zal zijn die van de week van 52. Voor nu zijn er nog een aantal groenten te oogsten op de tuin en pompoen en aardappelen in de schuur.Eetcafe 14 December

Het volgende eetcafe staat ook alweer in de agenda. Deze keer worden er pizza's geserveert. DE specialiteit van de bewoners van staatjevrij. Ze houden pas op met bakken tot iedereen bedankt voor nog een pizzapunt!

Na het eten wordt er nog een prikkelende en inspirerende film vertoont, welke dit is is nog een verrassing.

Je kan je opgeven door een mailtje te sturen naar staatjevrij@gmail.com.Waar: Wereldhuiskamer
Wanneer: Zaterdag 14 december
Hoe laat: rond 6 uur
Kosten: We werken met een waardering achter af. Je mag dus zelf bepalen wat je het waard vond.


Oogstweek 49

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Er is nu ook rode boerenkool, deze kan ook geoogst worden. Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Rode bieten - Zoek de bieten van een mooi formaat er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes worden niet meer zo groot,Je kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Neem naar behoefte.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Hutspot

Ingrediƫnten

  • 750 gr kruimige aardappels
  • 750 gr wortels/winterpenen
  • 1 grote ui
  • 25 gr boter
  • 50 ml plantaardige melk of koemelk
  • snufje zout en peper

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd de aardappels in evengrote stukken. Snijd de ui in halve ringen. Schil de winterpenen en snijd in kleinere stukken. Doe de aardappels in de pan, dan de wortels en dan de ui. Vul de pan met water en kook het geheel circa 20-25 minuten met een snufje zout. Giet het water af en stamp de hutspot met een aardappelstamper. Er mogen best nog wat stukjes inzitten. Roer de boter en de melk door de hutspot en breng het geheel verder op smaak met zout en peper. Serveer bijvoorbeeld met een rookworst of vegetarische balletjes.Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet